Life

Un istoric a spus adevărul despre relația dintre Maria Tănase și Constantin Brâncuși: “De aici a pornit o întreagă poveste”

Adevărul despre relația dintre Maria Tănase și Constantin Brâncuși. Un istoric a explicat de la ce a pornit această poveste.
20.02.2024 | 17:29
Un istoric a spus adevarul despre relatia dintre Maria Tanase si Constantin Brancusi De aici a pornit o intreaga poveste
Adevărul despre relația dintre Maria Tănase și Constantin Brâncuși. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care este adevărul despre relația dintre Maria Tănase și Constantin Brâncuși? Un istoric a spus cum ar fi stat, de fapt, lucrurile în cazul celor doi mari artiști.

Care e adevărul despre relația dintre Constantin Brâncuși și Maria Tănase, potrivit unui istoric

Doina Lemny, istoric de artă, a cercetat viața și opera lui Constantin Brâncuși. Aceasta a vorbit despre presupusa poveste de dragoste cu Maria Tănase, renumita interpretă de muzică populară din secolul trecut.

ADVERTISEMENT

Istoricul de artă susține că povestea legăturii amoroase dintre marele sculptor și Maria Tănase ar fi pornit de la un avocatul și scriitorul Petre Pandrea. Acesta a povestit întâlnirea dintre cei doi, care s-ar fi întâmplat în 1937.

În realitate, Maria Tănase a fost la Paris în 1939, la Expoziția Universală, la pavilionul României, unde s-au fotografiat. Aceea ar fi fost singura întâlnire dintre cei doi, lucru confirmat și de alți istorici.

ADVERTISEMENT

“Legendele sunt frumoase, dar uneori sunt dăunătoare. Brâncuşi a cunoscut-o o singură dată pe Maria Tănase, în 1939, şi este un document la Biblioteca Academiei Române în care el este fotografiat alături de Maria Tănase.

Maria Tănase a fost în 1939 la Expoziţia Universală la pavilionul României, unde s-a dus şi ea cum ne ducem şi noi la Pavilionul României şi s-au fotografiat.

ADVERTISEMENT

Ei, de aici a pornit o întreagă poveste, tot de la un oltean, de la Petre Pandrea, care a interpretat şi a scris despre dragostea Mariei Tănase cu Brâncuşi de parcă ar fi fost în cameră.

Nu a fost nimic. Eu m-am sfătuit foarte mult cu doi istorici care au publicat biografia Mariei Tănase şi mi-au confirmat că nu a fost nimic”, a relatat Doina Lemny.

ADVERTISEMENT

De unde ar fi pornit legenda relației

Petre Pandrea a relatat, apoi, că Maria Tănase și Constantin Brâncuși s-au iubit în atelierul sculptorului, în 1937, la Expoziția Universală de la Paris, însă solista nu fusese la Paris în acel an. Relația lor ar fi fost, de fapt, doar o legendă.

“Petre Pandrea spune că s-au iubit în atelier la Brâncuşi în 1937, la Expoziţia Universală de la Paris. Or, Maria Tănase nu a fost în 1937 la Paris.

Deci legenda s-a legat din nişte poveşti spuse aşa… Sigur că ne place să spunem că două staruri s-au iubit”, a spus istoricul la Centrul Brâncuşi din Craiova, în cadrul conferinței “Brâncuşi: incursiune în opera şi viaţa artistului”, cu ocazia împlinirii a 148 de ani de la naşterea sculptorului, notează Adevărul.

De asemenea, în colecția de discuri a lui Brâncuși nu au fost găsite discuri Maria Tănase. Istoricul spune că astfel de legende ar putea afecta imaginea sculptorului.

“Sunt şi alte legende pe care încerc nu să le distrug, dar legendele despre Brâncuşi trebuie potolite, pentru că strică puţin imaginea lui Brâncuşi”, a mai spus Doina Lemny, care este autoarea cărții “Brâncuşi, la chose vraie (Brâncuşi, în căutarea lucrului adevărat)”.

De altfel, istoricul a mai precizat că Brâncuși era foarte adorat de femei datorită șarmului său. Acesta obișnuia să păstreze corespondența cu cele care i-au scris de-a lungul timpului.

ADVERTISEMENT