News

Un mare lider religios al lumii a murit de Crăciun: “Unul dintre giganții spirituali ai generației sale”

Rabinul Haim Drukman, cel mai important lider spiritual al sionismului religios în Israel, a murit la 90 de ani, la Ierusalim.
26.12.2022 | 07:41
Un mare lider religios al lumii a murit de Craciun Unul dintre gigantii spirituali ai generatiei sale
Rabinul Haim Drukman a murit într-un spital din Ierusalim / Foto: captură Youtube
ADVERTISEMENT

Haim Drukman a decedat duminică, 25 decembrie, după mai multe săptămâni de luptă împotriva COVID-19. Rabinul era internat la Sptalul Hadassah din Ierusalim, unde a fost înregistrat și decesul acestuia.

Israel, în doliu după moartea rabinului Haim Drukman

“Poporul evreu pierde pe unul din giganţii spirituali ai generaţiei sale, un om drept, un educator, un om care şi-a dedicat viaţa Torei, poporului evreu şi pământului Israelului”, a arătat deputatul Betzalel Smotrich într-un comunicat de presă, citat Agerpres.

ADVERTISEMENT

De asemenea, și premierul Benjamin Netanyahu a transmis un mesaj prin care își arată tristețea față de vestea morții rabinului.

”Statul Israel a pierdut un mare lider spiritual, iar eu am pierdut un prieten personal pe care îl stimam mult”, a transmis Benjamin Netanyahu.

ADVERTISEMENT

S-a născut în Polonia și a fugit în Palestina în timpul războiului

Haim Drukman s-a născut în 1932 în Polonia, iar în timpul celui De-al Doilea Război Mondial a reușit să scape de deportare, emigrând în Palestina.

Drukman este considerat succesorul rabinului Tzvi Yehuda Kook, liderul spiritual al grupării Gush Emonium (Blocul Credinței), care a fondat așezările din Cisiordania ocupată.

ADVERTISEMENT

Rabinul Haim Drukman a fost o figură importantă dar și controversată în Israel, mai ales după 1990, atunci când a devenit coordonatorul biroului pentru convertire la iudaism din cadrul cabinetului premierului.

Anterior, în 1977, el optase să intre în politică și să reprezinte Partidul Național religios (PNR).

ADVERTISEMENT

Haim Drukman a primit Premiul Israel pentru contribuția adusă societății, iar în 1993 a fost atacat de un palestinian, fiind rănit în timpul unui atentat, în care șoferul său a fost ucis.

Rabinul Haim Drukman se îmbolnăvise a doua oară de COVID-19

Rabinul Haim Drukman s-a îmbolnăvit de COVID-19 la începutul lunii decembrie, pentru a doua oară de la debutul pandemiei. Inițial, el a primit un tratament la domiciliu, însă atunci când starea i s-a înrăutățit, el a fost internat la spitalul din Ierusalim.

Miercurea trecută, el a mai trecut o dată pe lângă moarte, însă medicii au reușit să-l resusciteze.

”Rabinul a fost spitalizat într-o stare extrem de severă, însă medicii de la terapie intensivă au reușit să-l mențină în viață în ultimele 10 zile. În cele din urmă, decesul rabinului a survenit duminică seara”, au declarat reprezentanții spitalului, citați de presa din Israel.

ADVERTISEMENT
Tags: