Sport

Un medic care a participat la studii clinice privind roxadustat o apără pe Simona Halep: ”Exclud varianta că l-a folosit cu intenţie”

Simona Halep a fost găsită dopată cu roxadustat, dar un medic de la Institutul Clinic Fundeni crede că sportiva nu ar fi avut niciun avantaj cu această substanță.
22.10.2022 | 18:51
Un medic care a participat la studii clinice privind roxadustat o apara pe Simona Halep Exclud varianta ca la folosit cu intentie
Simona Halep a fost găsită dopată cu roxadustat, dar un medic de la Institutul Clinic Fundeni crede că sportiva nu ar fi avut niciun avantaj cu această substanță. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Medicamentul care conţine roxadustat se numeşte Evrenzo, iar o cutie de 12 pastile are un preţ prohibitiv: 618 euro. Această pastilă nu se comercializează în România, nefiind aprobată de Agenția Medicamentului.

Un medic explică de ce Simona Halep nu putea fi ajutată de roxadustat

Doctorul Raluca Bobeică, medic primar nefrolog la Institutul Clinic Fundeni și care a participat, ca investigator principal, la studii clinice privind medicamentul roxadustat, nu crede că Simona Halep a ingerat intenționat această substanță.

ADVERTISEMENT

”Reacţiile adverse pe care eu le-am întâlnit la pacienţi au fost hipertensiunea arterială, fie agravarea hipertensiunii la cei care erau deja hipertensivi sau apariţia hipertensiunii la cei care nu erau hipertensivi, cu o frecvenţă destul de mare, posibil asociată cu medicamentul, precum şi creşterea vâscozităţii sângelui, care s-a exprimat prin tromboze.

Este o chestiune de timp, nu se pune problema să nu fie aprobat, la noi medicamentele ajung cu un pic de întârziere, nu se pune problema să nu fie aprobat. Eu nu pornesc de la premisa că Simona a folosit cu bună intenţie acel preparat, nu agreez speculaţiile.

ADVERTISEMENT

Înainte de toate, părerea mea personală este că ea nu are nicio legătură cu acest lucru, nu ştiu, poate a ajuns accidental substanţa la ea, exclud varianta că l-a folosit cu intenţie”, a declarat medicul, pentru news.ro.

Substanța nu crește rezistența fizică

Medicul de la Institutul Clinic Fundeni a spus că acest medicament crează mai multe dezavantaje decât avantaje și nu a observat că poate îmbunătăți rezistența fizică a pacienților.

ADVERTISEMENT

”Mi se pare ceva destul de ciudat, pentru că, în viziunea mea, dacă cineva, altcineva, nu Simona, l-ar folosi cu bună intenţie, cred că ar avea mai multe dezavantaje decât avantaje. În sensul că creşte tensiunea şi asta poate dăuna chiar şi sportului, creşte vâscozitatea sângelui şi atunci cred că poate să apară o oboseală mai mare.

Nu ştiu care este motivul pentru care este pe lista de substanţe interzise, poate că din cauza faptului de a corecta hemoglobina, deci avem mai multă hemoglobină, mai mult sânge dacă folosim această substanţă şi probabil de asta s-a considerat că este doping.

ADVERTISEMENT

Nu am remarcat o creștere a rezistenței fizice la pacienţi, nu este un efect foarte vizibil, nu ştiu să spun mai mult. L-am folosit strict medical, pentru tratamentul anemiei la pacienţii cu insuficienţă renală cronică. Opinia mea personală e că nu are Simona nicio legătură cu această substanţă, cu siguranţă, din punctul meu de vedere, ea nu a folosit-o voluntar”, a încheiat Raluca Bobeică.

Stere Halep este alături de fiica sa în această perioadă extrem de dificilă și consideră că aceasta este absolut nevinovată în cazul de dopaj care a izbucnit și îi cere să dovedească faptul că nu este nimic necurat la mijloc.

ADVERTISEMENT