Sport

Cât costă o pastilă de Evrenzo, medicamentul dopant folosit de Simona Halep. Nu se comercializează în România

Simona Halep a fost depistată pozitiv cu Roxadustat. Medicamentul dopant care conţine această substanţă nu se comercializează în România şi costă o avere.
22.10.2022 | 07:00
Cat costa o pastila de Evrenzo medicamentul dopant folosit de Simona Halep Nu se comercializeaza in Romania
Simona Halep, depistată pozitiv
ADVERTISEMENT

Şocul finalului de an în tenisul mondial este ştirea că Simona Halep a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, o substanţă interzisă. Sportiva a ieşit pozitiv şi la proba B, fiind deja suspendată temporar de Federaţia Internaţională.

Cât costă o pastilă de Evrenzo, medicamentul dopant folosit de Simona Halep

Medicamentul care conţine Roxadustat se numeşte Evrenzo, iar o cutie de 12 pastile are un preţ prohibitiv: 618 euro. Această pastilă nu se comercializează în România, nefiind aprobat de Agenția Medicamentului.

ADVERTISEMENT

Evrenzo este un medicament utilizat pentru tratarea simptomelor anemiei cauzate de insuficienţa renală. Roxadustat-ul stimulează producerea globulelor roşii din sânge, ceea ce facilitează transportul oxigenului în corp.

Medicamentul are multe efecte adverse!

Pentru sportivi acest lucru este sinonim cu creşterea capacităţii de efort. WADA, Agenţia Mondială Anti-Doping, a pus roxadustat în aceeaşi categorie cu eritropoietina (EPO), iar suspendarea ajunge până la patru ani.

ADVERTISEMENT

Medicamentul are şi o mulţime de efecte adverse, ceea ce îl transformă într-unul periculos. Simona Halep susţine, într-un mesaj pe Instagram, că niciodată nu a vrut să trişeze şi că se va lupta pentru dreptate:

“Azi începe cel mai dificil meci din viaţa mea: lupta pentru dreptate. Am fost notificată că am ieşit pozitiv la o substanţă numită Roxadustat, într-o cantitate extrem de redusă, ceea ce este cel mai mare şoc din viaţa mea.

ADVERTISEMENT

“O să lupt până la capăt să demonstrez că nu am luat niciodată cu intenţie substanţe interzise”

Pe parcursul carierei mele, ideea de a trişa nu mi-a venit niciodată în minte, este împotriva valorilor cu care am fost educată. În faţa unei situaţii atât de nedrepte, mă simt confuz şi sunt trădată.

O să lupt până la capăt să demonstrez că nu am luat niciodată cu intenţie substanţe interzise şi am încredere că, mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieşi la iveală.

ADVERTISEMENT

Nu este vorba despre titluri sau despre bani, este vorba despre onoare şi povestea de dragoste pe care am dezvoltat-o cu tenisul în ultimii 25 de ani”, este mesajul Simonei Halep pe reţelele de socializare.

  • 31 de ani are Simona Halep
  • 618 euro costă o cutie de medicamente Evrenzo
ADVERTISEMENT