News

Un medic care tratează bolnavii de Covid-19 avertizează: ”Leziunile pulmonare pot fi ireversibile”. Cum arată plămânii bolnavilor

27.06.2020 | 16:57
Un medic care trateaza bolnavii de Covid19 avertizeaza Leziunile pulmonare pot fi ireversibile Cum arata plamanii bolnavilor
ADVERTISEMENT

Un medic care tratează bolnavii de Covid-19 avertizează asupra efectului devastator pe care boala o poate avea asupra plămânilor celor afectați.

Într-o perioadă în care unele voci neagă efectul nociv al virusului, un medic din Cluj-Napoca vine cu vești de-a dreptul îngrijorătoare.

ADVERTISEMENT

Astfel, din ultimele studii radiologice, se pare că peste 90% din pacienții infectați fac pneumonie bilaterală, cu leziuni pulmonare extrem de grave.

Avertismentul unui medic care tratează pacienți cu Covid-19: ”Leziunile pulmonare pot fi ireversibile”

Aflată în prima linie a luptei cu pandemia, medicul radiolog Iulia Trifu din Cluj avertizează asupra efectelor coronavirusului asupra plămânilor.

ADVERTISEMENT

Aceasta spune că spune că mulți pacienți rămân cu leziuni la plămâni, chiar și la mai multe săptămâni distanță după vindecare și externare. În plus, spune medicul, după ce a analizat sute de cazuri, peste 90% dintre cei infectați fac pneumonie bilaterală, cu afectarea ambilor plămâni.

”Am auzit foarte multe, prea multe inepții de genul sau, mai rău, ‘Covidul nu există’, chiar după ce s-au externat. Ei sunt puțini, dar cei mai mulți pacienți fac forme moderate, iar o parte fac forme severe. În 90% din cazuri, evoluția înseamnă o pneumonie bilaterală, cu afectarea ambilor plămâni.

ADVERTISEMENT

E ceva ce n-am mai întâlnit niciodată, fiindcă evoluția spre vindecare e foarte lentă și foarte puțin influențată de tratament. N-am avut evoluții spectaculoase în bine. Iar în privința complicațiilor, acestea pot apărea la orice persoană.

Ești tânăr și sănătos fără nici un fel de comorbiditate, dar poți să dezvolți forme severe, care îți pun viața în pericol”, spune medicul pentru G4Media.

ADVERTISEMENT

Cum poate evolua boala la tineri

De la apariția acestui nou coronavirus în lume, în societate a apărut falsa teorie conform căreia tinerii sunt feriți de formele grave ale afecțiunii.

Se pare că nu e deloc așa, iar medicii vin cu dovezi. Medicul radiolog din Cluj-Napoca a dat și exemple concrete, pentru a fi mai bine înțeleasă de cetățenii din România.

”Am avut un tânăr jandarm, fără alte afecțiuni, care a dezvoltat o formă foarte severă cu complicații multiorganice, cu afectare musculară, cu ischemie și asociat cu embolia pulmonară, acele cheaguri care apar în plămâni și care amenință foarte serios viața. Până la urmă evoluția a fost favorabilă, dar în foarte mult timp.

Nu există un tratament, aici pare că uneori nimic nu funcționează. Adică nu funcționează spectaculos, e o problemă reală. Am avut pacient un alt tânăr de 32 de ani, ușor supraponderal, adică nu se poate spune că avea comorbidități.

I-am făcut analize, pe radiografie nu se vedea aproape nimic la plămâni, iar la CT (computer tomograf) plămânii erau puțin afectați. În 48 de ore a avut plămânii afectați în proporție de 75%, că abia mai vedeai ce-a rămas. A ajuns pe ATI, intubat, a stat cinci săptămâni în spital și s-a recuperat, a fost externat după testele negative, însă cu leziuni semnificative rămase la plămâni. Eu nu-i doresc nimănui să experimenteze așa ceva.

Sunt oameni tineri, sănătoși, care au ajuns pe ATI și-au stat săptămâni întregi acolo. Mie mi se pare incredibil că sunt persoane care neagă existența acestui virus sau oameni care îl compară cu o simplă răceală.

Cum arată plămânii bolnavilor. Sursa foto: g4media.ro

Poate fi o formă ușoară, sigur, dar asta nu înseamnă că nu e pericolos. Nu mai pot citi mesajele celor care neagă în continuare existența Covid-19 sau spun că e o simplă gripă care trece!”, a mai explicat medicul pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT