News

Un meteorit a provocat panică în România. Salvamontiștii au intrat în alertă – Video

Un meteorit a speriat salvamontiștii din Hunedoara și Gorj, care au crezut inițial că un avion se prăbușește undeva peste creasta masivului Vâlcan.
12.07.2023 | 07:13
Un meteorit a provocat panica in Romania Salvamontistii au intrat in alerta  Video
Un meteorit a provocat panică în România. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

În cele din urmă toată lumea a constatat că aveau de-a face cu un meteorit, care ar fi explodat în aer sau, cred bulgarii, ar fi căzut undeva în țara vecină. Nu se cunosc momentan detalii despre destinația meteoritului, însă până acum nu au existat rapoarte că cineva ar fi fost rănit sau ar fi existat victime. Cel mai probabil meteoritul s-a stins în aer.

Un meteorit a provocat panică în România

”Un meteorit a pus în stare de alertă salvamontiştii din Hunedoara şi Gorj. După ce, în zona Lupeni-Uricani, pe cer a fost observată o lumină puternică, cu flacără şi zgomot care s-a deplasat în mare viteza către sud, la mică distanţă peste creasta masivului Vâlcan, salvamontiştii aflaţi în tura operativa în bazele Salvamont Hunedoara şi Salvamont Gorj au intrat în alertă, prima supoziţie fiind un avion cu probleme.

ADVERTISEMENT

Situaţia se anunţa foarte incertă întrucât nu existau apeluri în Sistemul 112 cu privire la acest eveniment şi nici nu era declanşată o alerta de aeronavă cu probleme sau prăbuşită”, au scris reprezentanţii Salvamont România pe Facebook. Meteoritul ar fi urmat o traiectorie către SSE, pe linia Stănești-Târgu Jiu-Cărbunești.

”Informaţii care vor apărea în orele următoare ne vor confirma dacă acesta s-a prăbuşit în România sau chiar a avut altitudine şi viteza suficientă să ajungă în Bulgaria sau Serbia”, au completat salvamontiştii. Ulterior, autoritățile din Bulgaria ar fi comunicat că în regiunea Vidin s-ar fi auzit un bubuit puternic.

ADVERTISEMENT

Mai multe echipaje ale Poliției au fost trimise în zona respectivă, fără a exista rapoarte referitoare la persoane rănite, incendii sau pagube materiale. Potrivit unor surse, citate de presa din Bulgaria, cel mai probabil meteoritul ar fi explodat în aer, pentru că sute de oameni au raportat că au văzut o lumină strălucitoare pe cer însoțită de un bubuit puternic.

Șeful Direcției Regionale a Ministerului Afacerilor Interne din Vidin, Petar Kotsin, va face mai multe declarații pe această temă după ora 8:00 dimineața, conform Nova.bg. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Manchester și Imperial College, publicat în Geology, aproximativ 17.000 de meteoriți ajung pe cerul Pământului în fiecare an, însă majoritatea se dezintegrează în atmosferă.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință estimează că aproximativ 48,5 tone de material meteoritic cade pe Pământ în fiecare zi. Aproape tot materialul este vaporizat în atmosfera Pământului, lăsând o urmă strălucitoare numită ”stea căzătoare”. Mai mulți meteori pe oră pot fi observați de obicei în orice noapte.

Când meteoriții intră în atmosfera Pământului (sau în cea a unei alte planete, cum ar fi Marte) cu viteză mare și ard, globurile de foc sau ”stelele căzătoare” se numesc meteori. Când un meteorit ”supraviețuiește” unei călătorii prin atmosferă și lovește pământul, se numește meteorit. În cazul de față rămâne neclar dacă pământul a fost lovit, sau nu.

ADVERTISEMENT

În urmă cu mai multe luni, un meteorit cu o greutate totală de 450 de kilograme și un diametru de 60 de centimetri a căzut Texas, Statele Unite ale Americii. Zgomotul puternic de la impact a speriat pe toată lumea, în timp ce mai mulți localnici au mărturisit că au simțit un cutremur puternic. Oamenii de știință au determinat că meteoritul avea o viteză de 43.452 de kilometri pe oră și a explodat în atmosfera Pământului la 34 de kilometri deasupra solului, însă mai multe fragmente au reușit să atingă pământul.

ADVERTISEMENT
Tags:
Anul 2023, cel mai călduros an din istorie. Avertismentul specialiştilor: temperaturile vor continua...
Anul 2023, cel mai călduros an din istorie. Avertismentul specialiştilor: temperaturile vor continua să crească în urma încălzirii globale
“A jurat în fața mea și a copiilor!” Vedeta a decis să vorbească,...
“A jurat în fața mea și a copiilor!” Vedeta a decis să vorbească, după divorțul dureros: “M-a umilit ca femeie și ca mamă!”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Ce obicei săptămânal au Cristi Borcea și milionarul care și-a înșelat 16 ani...
Ce obicei săptămânal au Cristi Borcea și milionarul care și-a înșelat 16 ani soția cu cea mai cunoscută amantă din România
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc...
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
S-au ales noii bucătari de la Chefi la Cuțite! Antena 1 a făcut...
S-au ales noii bucătari de la Chefi la Cuțite! Antena 1 a făcut anunțul mult așteptat de către fanii emisiunii
RUSIA CUTREMURĂ direct România! Lovitură ISTORICĂ de la Moscova
RUSIA CUTREMURĂ direct România! Lovitură ISTORICĂ de la Moscova
Putin a plănuit o lovitură perversă contra Germaniei
Putin a plănuit o lovitură perversă contra Germaniei
Este anunţul momentului pentru Halep! Final de carieră!
Este anunţul momentului pentru Halep! Final de carieră!
Cea mai mare gafă pe care a făcut-o Andreea Esca în timp ce...
Cea mai mare gafă pe care a făcut-o Andreea Esca în timp ce prezenta știrile: „Situația a fost absolut penibilă și...„
Fabrică din România închisă din cauza pierderilor. Câți oameni vor fi concediați
Fabrică din România închisă din cauza pierderilor. Câți oameni vor fi concediați
Testul pe care îl pică 7 din 10 români. Mută un singur băț...
Testul pe care îl pică 7 din 10 români. Mută un singur băț de chibrit, în mai puțin de 20 de secunde, pentru a obține rezultatul corect
Ce s-a întâmplat cu românca sărutată de Michael Jackson la București, în ’92?
Ce s-a întâmplat cu românca sărutată de Michael Jackson la București, în ’92?