News

Un nou caz de sclavagism în România. Doi minori au fost sechestrați în Hunedoara și obligați să muncească pentru alcool și droguri

Doi copii au fost folosiți pe post de sclavi în Hunedoara, de un bărbat care i-a sechestrat. Șocant, minorii primeau pentru serviciile lor droguri și alcool.
14.03.2024 | 17:07
Un nou caz de sclavagism in Romania Doi minori au fost sechestrati in Hunedoara si obligati sa munceasca pentru alcool si droguri
Un nou caz de sclavagism în România. Doi minori au fost sechestrați în Hunedoara și obligați să muncească pentru alcool și droguri
ADVERTISEMENT

Bărbatul a fost reținut acum pentru 24 de ore, iar procurorii cer arestarea preventivă pentru 30 de zile. Totodată, bărbatul este acuzat de trafic de minori, trafic de droguri de mare risc și deținere de droguri de risc pentru consum propriu.

Doi minori au fost sechestrați în Hunedoara și obligați să muncească pentru alcool și droguri

Cazul a fost pregătit temeinic de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Hunedoara, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara.

ADVERTISEMENT

“Din cercetările efectuate a reieșit că, în perioada 2020 – 2021, acesta ar fi recrutat, transportat și adăpostit în două locații, deținute în zona rurală a județului Hunedoara, două persoane vătămate minore, în scopul exploatării acestora prin muncă, la proprietățile imobiliare deținute.

Astfel, persoanele vătămate ar fi fost determinate să presteze activități grele la construcția, amenajarea și renovarea unor imobile, primind în schimb sume modice de bani, mâncare, băuturi alcoolice și diferite cantități de canabis (drog de risc) pentru consum”, au arătat anchetatorii, conform Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

În urma percheziției de la domiciliul bărbatului, mascații au găsit 40 de grame de canabis. ”Procurorii DIICOT Hunedoara au dispus reținerea bărbatului pentru 24 de ore, iar joi a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Hunedoara, cu propunere de arestare preventivă a bărbatului, pentru 30 de zile”, au transmis procurorii.

Din păcate astfel de cazuri sunt tot mai dese în România, în special în zone retrase din mediul rural. Cel mai recent exemplu e cel al unui bărbat cu retard, care a fost exploatat timp ce cinci ani la o fermă din Prahova. Procurorii au descoperit o adevărată rețea de deținători de sclavi, care ieșeau la vânătoare prin gări, acolo unde găseau persoane vulnerabile.

ADVERTISEMENT

România, țara unde se înregistrează tot mai multe cazuri de sclavie

“În cauză, s-a reţinut că, în ultimii cinci ani, persoanele bănuite ar fi recrutat, adăpostit şi primit, în scopul exploatării prin muncă, persoana vătămată, profitând de imposibilitatea acesteia de a-şi exprima voinţa, precum şi de starea vădită de vulnerabilitate”, mai menţionează informarea IJP Prahova. Conform procurorilor, persoana vătămată are un ”grad de retard și tulburări de comportament”.

”În urma audierilor şi a probatoriului administrat, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de una dintre persoanele bănuite şi, ulterior, măsura controlului judiciar faţă de aceasta. Persoana vătămată a fost plasată într-un centru social. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române”, mai arată IPJ Prahova.

ADVERTISEMENT

Un caz aproape identic era identificat în satul Căldărași din Buzău, acolo unde în septembrie 2022 doi bărbați în vârstă de 30 și 28 de ani erau arestați pentru că au sechestrat mai mulți tineri pe care i-au transformat în sclavi. Medicii i-au găsit pe cei doi tineri plini de vânătăi, pentru că erau bătuți constant dacă refuzau să muncească.

”Din cercetări a reieşit că, în cursul aceleiaşi zile, cei doi bărbaţi ar fi pus minorii în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa sau de a se apăra, folosind împotriva acestora acte de violenţă, totodată supunându-i la prestarea de munci agricole împotriva voinţei lor”, transmiteau reprezentanții IPJ Buzău. În acel caz victimele aveau 13 și 16 ani.

ADVERTISEMENT
Tags: