News

Un nou deces din cauza rujeolei. Un copil de doar un an, din Giurgiu, a murit. Era nevaccinat

România anunță un nou deces din cauza rujeolei. Un copil de doar un an, din județul Giurgiu, a fost răpus de această boală.
17.01.2024 | 20:07
Un nou deces din cauza rujeolei Un copil de doar un an din Giurgiu a murit Era nevaccinat
INSP anunță încă un deces din cauza rujeolei: un copil de doar un an. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat miercuri, 17 ianuarie, că a fost confirmat încă un deces din cauza rujeolei în țara noastră. Victima este un micuț de doar un an.

INSP anunță încă un deces din cauza rujeolei: un copil de doar un an

Potrivit celui mai recent raport emis de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP, în perioada 1 ianuarie 2023 – 14 ianuarie 2024, în România au fost raportate 3.353 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 4 decese.

ADVERTISEMENT

Cel de-al patrulea deces din cauza rujeolei înregistrat în România este al unui copil de un an din judeţul Giurgiu. Minorul nu era vaccinat şi avea mai multe comorbidităţi, conform Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Autoritățile mai spun că micuțul din Giurgiu avea următoarele comorbidităţi: insuficienţă respiratorie cronică restrictivă, hidrocefalie, tetrapareză spastică, retard neuropsihomotor.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe infectări cu rujeolă sunt în Bucureşti (470 de cazuri). Capitala este urmată de Mureş, 776 de cazuri, Braşov – 795, Giurgiu – 191, Hunedoara – 147, Cluj – 204, Ilfov – 149. Restul judeţelor au sub o sută de cazuri fiecare.

Din 6 decembrie până în prezent, conform datelor oficiale ale autorităților, au fost vaccinaţi, în total, cu ROR, 38.114 copii, din care 6.519 copii cu vârste între 9 şi 11 luni.

ADVERTISEMENT

Cele trei persoane care au murit din cauza rujeolei, vârste între 7 luni și 35 de ani

În România, primul deces din cauza rujeolei a fost raportat la un copil în vârstă de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) din judeţul Braşov. Acesta era contact cu fratele în vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic.

Al doilea deces s-a înregistrat tot la un copil în vârstă de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) dintr-o comunitate cu acoperire vaccinală suboptimală din judeţul Braşov. Aici au fost raportate 27 cazuri confirmate cu rujeolă. În fine, al treilea deces este al unui adult în vârstă de 35 ani, nevaccinat antirujeolic, din Bucureşti. Acesta avea comorbidităţi.

ADVERTISEMENT

Pe 5 decembrie 2023, din cauza exploziei numărului de cazuri la nivel național, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România. ”Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național”, anunțau cei de la minister.

ADVERTISEMENT