News

Un nou sondaj Avangarde: Cine are cele mai mari șanse să câștige alegerile pentru Primăria Capitalei

Cel mai recent studiu arată percepția cetățenilor români asupra alegerilor din acest an. Pe cine vor alege bucureștenii la Primăria Capitalei
05.03.2024 | 08:38
Un nou sondaj Avangarde Cine are cele mai mari sanse sa castige alegerile pentru Primaria Capitalei
Cum văd românii alegerile din 2024 și viitorul colaborării dintre PSD și PNL. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un studiu care evaluează interesul și acceptarea populației române pentru parteneriatul PSD – PNL prezintă cine are cele mai mari șanse să câștige alegerile pentru Primăria Capitalei.

Care sunt cele mai importante alegeri pentru români

Marius Pieleanu, directorul Avangarde și sociolog, a menționat n cadrul emisiunii Sinteza Zilei, la Antena 3 CNN, că au fost analizate aproximativ 4.000 de chestionare.

ADVERTISEMENT

Studiul arată că cetățenii români consideră că, în acest an, cea mai importantă alegeri sunt cele prezidențiale (33%), urmate de alegerile locale (32%), alegerile parlamentare (20%) și alegerile europarlamentare (11%).

„Ne o surpriză. Alegerile prezidențiale au fost tot timpul un centru de interes pentru români. Drept dovadă stă și participarea masivă la vot. Urmează localele, pentru că ele interesează viața de zi cu zi a fiecărui cetățean, indiferent de de poziția geografică din această țară”, a explicat Marius Pieleanu la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Pe cine vor bucureștenii în scaunul de la Primăria Capitalei

Nicușor Dan este favoritul la Primăria Bucureștiului dacă PSD și PNL merg pe candidați separați, mai spus specialistul Pieleanu: „În București, dacă cele două partide mari, PSD și PNL, vor merge separat pentru Primăria Generală, prima șansă o are candidatul alianței de dreapta (USR-PMP-Forțe Dreptei) Nicușor Dan”.

În același timp, dacă un candidat comun al PSD și PNL ar candida la Primăria Capitalei, cum ar fi Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 5, ar avea cele mai mari șanse să câștige funcția de primar general.

ADVERTISEMENT

După acesta, în ordinea care urmează se află Gabriela Firea și Daniel Băluță, care ar avea și ei o șansă să câștige funcția de primar general, a mai declarat pentru sursa citată Marius Pieleanu.

Ce cred românii despre continuarea alianței PSD-PNL

Conform cercetării Avangarde, problemele politice (16%), corupția (15%), sistemul de sănătate (15%), problemele economice precum inflația (11%) și locurile de muncă (11%), infrastructura rutieră (9%) și sistemul educațional (7%) au fost considerate cele mai presante probleme cu care se confruntă România în prezent.

ADVERTISEMENT

Aproape jumătate dintre români cred că PNL și PSD ar trebui să continue colaborarea până la sfârșitul anului. Studiul prezentat de Marius Pieleanu a evaluat și atitudinea românilor față de parteneriatul PSD – PNL.

Astfel, respondenții au fost întrebați dacă, în contextul actual internațional, ar fi mai bine ca cele două formațiuni să continue alianța până la finalul anului 2024 sau să o încheie cât mai curând posibil. 48% au susținut continuarea colaborării, în timp ce 41% au optat pentru încetarea acesteia, conform sondajului Avangarde.

ADVERTISEMENT
Tags: