News

Un pod din Olt se dezintegrează. Bucăți din structură cad în rău în fiecare oră, pericol real pentru trafic

Un pod din Olt se dezintegrează sub ochii neputincioși ai autorităților. Un pod nou trebuia făcut acum 13 ani, însă proiectul s-a blocat.
09.03.2023 | 16:57
Un pod din Olt se dezintegreaza Bucati din structura cad in rau in fiecare ora pericol real pentru trafic
Pod dărâmat în Olt. Foto: Adevărul
ADVERTISEMENT

Actualul pod are peste 120 de ani și leagă județele Olt de Vâlcea. Bucăți din pod se desprind constant și cad în râu, pe o suprafață de peste 30 de metri. Autoritățile ar fi trebuie să facă un pod nou acum 13 ani, însă firma care a câștigat licitația a renunțat la lucrare.

Un pod din Olt se dezintegrează în fiecare oră

Administratorul drumului a reacționat și a anunțat restricții de circulație pe un segment de 50 de metri din acest pod, care are o lungime de 400 de metri și leagă localitatea Drăgășani din Vâlcea, de comuna Verguleasa.

ADVERTISEMENT

”DN 67 B, Km.119, în afara municipiului Drăgășani, în urma desprinderii unei suprafețe de 30 metri lungime a pasarelei pietonale marginale a podului peste râul Olt, pe sensul Drăgășani – comuna Poganu (n. red. – comuna Verguleasa, sat Poganu), județul Olt, s-a luat măsura restricționării circulației auto și pietonale pe o lungime de 50 metri în zona afectată, fiind instituită semnalizare rutieră corespunzătoare prin indicatoare rutiere și balize luminoase. Circulația rutieră se va desfășura pe un sens alternativ, dirijată prin indicatoare rutiere care reglementează prioritatea de trecere”, este menționat în anunțul oficial, conform Adevărul.

Podul a fost construit în 1901, fiind reabilitat ultima dată în 1964-1965. O expertiză a stabilit că nu mai are rost ca podul să fie reabilitat, fiind nevoie de o construcție nouă. În urmă cu 13 ani a avut loc o astfel de licitație, însă firma care a câștigat licitația nu a început niciodată treaba, conform Realitatea Oltului.

ADVERTISEMENT

Autoritățile locale transmit că podul trebuia finanțat din fonduri naționale, însă ani la rând Guvernul nu a alocat sumele necesare construcției. Așadar, compania care a câștigat licitația nu a avut de fapt cu ce bani să lucreze și s-a dat bătută la scurt timp după.

DRDP a reziliat doar în 2021 contractul, care acum se află în instanțele de judecată. ”Noi o să facem o expertiză din punct de vedere al siguranței circulației, nu știu dacă tehnic mai este necesar, pentru că s-a stabilit că nu există variantă de reabilitare, dar se poate folosi până la darea în folosință a acestuia”, transmitea Adrian Motorga, directorul Secției Drumuri Naționale.

ADVERTISEMENT

La fața locului au ajuns reprezentanți ai instituțiilor din Olt și Vâlcea care ar trebui să evalueze situația și să vadă ce e de făcut. Viața șoferilor ar fi îngreunată dacă acest pod s-ar închide, oamenii fiind nevoiți să ocolească mai bine de 50 de kilometri pentru a-și vedea de drum.

Un pod se prăbușea în Neamț anul trecut, fiind vorba de o construcție mult mai nouă. Politicienii locali avertizau în acel moment că România e plină de poduri care se pot prăbuși în orice moment. ”Am fost solicitați în această după-amiază prin apel la 112 să intervenim la un accident ce s-a produs în comuna Sagna. Am fost înștiințați de faptul că o parte din podul ce face legătura între localitățile Sagna și Luțca s-a prăbușit.

ADVERTISEMENT

Pe pod în momentul producerii evenimentului se aflau un autocamion încărcat cu balastru și o autoutilitară. În urma evenimentului, a rezultat o victimă, un bărbat de 56 de ani ce a fost scos din interiorul autocamionului de către participanții la trafic. Acesta a fost preluat de echipajele medicale pentru îngrijiri medicale. Ulterior a fost preluat de echipajul SMURD de terapie intensivă pentru a fi transportat la o unitate spitalicească din municipiul Roman în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate. Persoana este în stare conștientă. Nu sunt alte victime”, a explicat Irina Pop, purtător de cuvânt ISU Neamț.

ADVERTISEMENT