Ministerul Sănătății a anunțat că unul dintre pacienții răniți în incendiul de la Institutul „Matei Balș” se află în stare gravă, iar alți trei au nevoie de intubare. La scurtă vreme, Ministerul a anunțat că unul dintre răniți, o femeie de 58 de ani, și-a pierdut viața.
UPDATE ora 19:41. În contextul mișcărilor de stradă din Capitală de după tragedia de la Matei Balș, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a susținut, sâmbătă seară, o conferință de presă. Evenimentul a avut loc la la sediul Ministerului.
Aș vrea să încep prin a-mi prezenta condoleanțe familiilor îndoliate. Suntem alături de pacienți și de familiile celor internați la Matei Balș.
Vreau să apreciez eforturile celor care au intervenit in dimineața tragediei. Vreau să le mulțumesc în numele instituției pe care o conduc. Aș vrea să mulțumesc întregului personal care a avut grijă de pacienții Covid.
Sistemul sanitar are probleme vechi. Ieri am avut infecții nosocomiale, azi vorbim de incendii și pandemie. Vreau să vorbesc de câteva măsuri imediate luate de MS”, a spus ministrul la începutul conferinței.
Măsuri imediate:
”Avem nevoie de câteva măsuri urgente în fiecare spital pentru ca tragedii ca la Balș, piatra Neamț să nu se mia întâmple. Lucrăm cu IGSU la măsuri urgente care să vină să repare neregulile constatate.
Marți vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate de la raportul din noiembrie 2020.
Nu știm cu exactitate cauzele tragediei de la Matei Balș. Pandemia a pus presiuni suplimentare asupra spitalelor și personalului. E un număr mare de pacienți care are nevoie de oxigen. De aceea, securitatea la incendiu e deosebit de dificilă.
Vom anunța la sfârșitul săptămânii viitoate măsuri după ancheta de la Balș. Remarc ruptura de comunicare între spitale și rudele pacienților. Lucrăm deja de câteva săptămâni la realizarea unui serviciu de informare la fiecare spital.
A treia măsură discutată deja cu premierul e un fond național pentru siguranța pacienților în spitale. Avem bani europeni, bani din bugetul național și ne vom asigura că sunt folosiți prioritar pentru îmbunătățirea infrastructurii de siguranță la incendii, la cutremur și la unul din marii criminali – infecțiile nosocomiale.
O ultimă măsură e cea legată de însăși aglomerarea spitalelor din România. Avem nevoie de fiecare spațiu disponibil. Am verificat din nou statisticile recente și 85% din decese sunt la persoane de peste 65 de ani. 95,1% din decese sunt la persoane care aveau deja boli cronice.
Avem acceptul premierului ca în perioada următoare, în luna februarie pentru toate locurile din platforma de vaccinare eligibili să fie doar vârstnici, cei cu boli cronice, cei cu handicap”, a spus Vlad Voiculescu.
”În general, demisiile ar trebui să aibă legătură cu responsabilitatea dintr-un caz sau altul. Nimeni nu e veșnic într-o funcție. Nu am început nici de o lună aici. Trebuie să vedem care sunt responsabilii.
În această tragedie, trebuie să stabilim cine sunt responsabilii. Trebuie să avem răbdare să vedem care sunt cauzele care au dus la această tragedie. Ancheta este încă în curs, nu știm ce s-a întâmplat acolo. Avem nevoie să învățăm lecțiile care sunt de învățat. Dacă avem problema, vom știi ce măsuri să luăm pentru a evita în viitor astfel de tragedii”, a mai spus Voiculescu.
UPDATE ora 13.57. Informare de presă Ministerul Sănătății: “Rectificam informația. Este vorba despre un barbat, 70 ani, dependent de CPAP, fără leziuni cauzate de incendiului, intubat. Femeia de 58 de ani se află in stare gravă. Ambele familii au fost anunțate de situația pacienților”.
UPDATE 13.32: O femeie de 58 de ani a murit la Spitalul Universitar de Urgență, ea fiind printre pacienții care fuseseră transferați de la Institutul „Matei Balș” în urma incendiului de vineri. Potrivit Antena 3, femeia făcuse o pneumonie gravă după infectarea cu coronavirus și a fost intubată. Ea suferise arsuri pe 2% din suprafața corpului, dar starea îi fusese agravată de fumul inhalat în timpul incendiului.
Persoanele afectate de incendiu au fost transferate la alte unității sanitare, iar starea lor în momentul de față este următoarea:
-Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan” Bucureşti: 11 pacienţi în stare stabilă.
-Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti: 5 pacienţi, dintre care 4 pacienţi în stare stabilă şi 1 pacient intubat (ATI).
-Spitalul Universitar de Urgenţă “Elias”: 6 pacienţi în stare stabilă.
-Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale “Victor Babeş”: 6 pacienţi, dintre care 1 pacient în stare gravă (ATI) şi 5 pacienţi în stare stabilă.
-Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Pantelimon”: 3 pacienţi în stare stabilă (ATI).
-Spitalul Militar Central: 4 pacienţi – 2 pacienţi urmează să fie externaţi; 1 pacient în stare stabilă, internat în secţia ATI; 1 pacient intubat, instabil (ATI).
-Spitalul “Witting”: 3 pacienţi în stare stabilă.
-Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”: 4 pacienţi, dintre care 2 pacienţi în stare stabilă şi 2 pacienţi în secţia ATI (stare stabilă).
-Spitalul MAI “Dimitrie Gerota”: 1 pacient intubat (ATI).
-Spitalul de Urgenţă Floreasca: 6 pacienţi – 3 pacienţi în stare stabilă, 3 urmează să fie externaţi.
-Spitalul Monza: 3 pacienţi în stare stabilă.
Un incendiu puternic a izbucnit vineri dimineață, în jurul orei 05.00 la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București. Incendiul s-a soldat cu cinci morți.
După incendiu au fost transferați către alte unități sanitare un număr de 53 de pacienți, din cei 102 pacienți aflați în saloanele din pavilionul 5 al Institutului „Matei Balș”.
Imediat a fost deschisă o anchetă penală pentru identificarea cauzelor incendiului. Procurorul Alexandru Anghel de la Tribunalul București a precizat că au avut loc două explozii, cel mai probabil ale unor tuburi de oxigen, imediat după declanșarea focului.
O ipoteză privind începerea incendiului se referă la o defecțiune la sistemul electric din cauza suprasolicitării. Se pare că în saloane ar fi fost instalate aeroterme deoarece pacienții se plângeau că le este frig.