News

Un rechin a ajuns în Portul Constanța. Cât de periculoasă este specia care trăiește în Marea Neagră

Imagini inedite surprinse de un amator în Portul Constanța. Un rechin a venit aproape de mal, chiar în apropierea digului.
03.02.2024 | 21:10
Un rechin a ajuns in Portul Constanta Cat de periculoasa este specia care traieste in Marea Neagra
Un rechin a fost observat la suprafața apei, în Portul Constanța / Foto: Captură Antena 3
ADVERTISEMENT

Fenomen rar surprins în apropierea țărmului românesc al Mării Negre. Un rechin a fost filmat chiar în Portul Constanța.

Rechinul s-a aventurat la mal în căutare de hrană

În general, se întâmplă extrem de rar ca rechinii din Marea Neagră să se aventureze atât de aproape de mal. Cel mai probabil, acesta s-a apropiat de țărm în căutare de hrană.

ADVERTISEMENT

Deloc întâmplător, în zona respectivă se încarcă și se descarcă cereale pe vasele care ancorează în port. Este posibil ca rechinul să fi fost atras de resturi ale acestor produse.

Rechinii din Marea Neagră își duc traiul în zone cu ape mai adânci și vânează la 50-100 de metri sub nivelul suprafeței apei. El se hrănește cu guvizi, hamsii, crabi și creveți.

ADVERTISEMENT

Rechinul din Marea Neagră e inofensiv pentru om

Specialiștii spun că exemplarul observat în apropiere de țărm are aproximativ 1,5 metri și o greutate de 15 kilograme. Potrivit Antena 3, acesta este inofensiv pentru om.

“Acest rechin, acest câine de mare, care trăiește la ape adânci mai reci, nu prea vine la mal din cauză că nu-i place apa caldă. Iarna însă vine, mai ales din motivele reproductive. E un rechin inofensiv, nu e periculos.

ADVERTISEMENT

Un rechin care se hrănește cu pești, care trăiește pe fundul apei, în special în zonele mai adânci. Nu ne deranjează cu nimic, ci îmbogățește Marea Neagră și cumva face parte din acel eșalon terțial sau vârful lanțului trofic.

Deci nu trebuie să ne îngrijorăm, sunt buni şi sănătoși pentru Marea Neagră”, a explicat biologul Adrian Bîlbă, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Câinele de mare vânează precum lupii

Până în prezent au fost identificate aproximativ 400 de specii de rechini, din care doar trei sunt periculoși pentru om: marele alb, rechinul tigru și rechinul taur.

Câinele de mare, cum este denumit rechinul din Marea Neagră, a primit numele de la scafandrii cercetători, care au observat la el un comportament de vânătoare asemănător cu cel al lupilor.

Câinele de mare mai poate fi întâlnit în Marea Mediterană, Marea Nordului, Marea Baltică, dar și în Oceanele Atlantic și Pacific. Totuși, cea mai mare populație a acestei specii se află în Marea Neagră.

ADVERTISEMENT