News

Un specialist din MS confirmă diferențele de morți Covid neraportați oficial. Care ar fi cifra reală a deceselor

23.04.2021 | 12:13
Un specialist din MS confirma diferentele de morti Covid neraportati oficial Care ar fi cifra reala a deceselor
ADVERTISEMENT

Diferențele de mii de morți Covid neraportați oficial, despre care vorbea Vlad Voiculescu după demitere, sunt confirmate de un specialist din Ministerul Sănătății și de un expert din afară sistemului care a văzut totalurile din platformă. 

În ieșirile sale publice de după destituire, Voiculescu dezvăluia că există indicii care indică o diferenţă între datele din corona forms şi cele raportate de minister şi ar fi fost raportate mai puține decese.

ADVERTISEMENT

Fostul ministru anunța că raportatea numai din spitale e cu mii de cazuri mai mare decât cea din mai multe instituții. Acum, un angajat de la minister, sub protecția anonimatului, vine și îi dă dreptate acestuia.

Un specialist din MS confirmă diferențele de morți Covid. Care ar fi, de fapt, cifra reală a deceselor

”La momentul demiterii lui Vlad Voiculescu, spitalele COVID raportaseră în Alerte.MS aproximativ 33.000 de decese COVID, cu peste 7.000 de morţi în plus faţă de cifra oficială, comunicată către populație din cealaltă platformă, Corona.Forms”, susține un om din Ministerul Sănătății pentru Libertatea.

ADVERTISEMENT

Ulterior, diferența ”de mii de cazuri” a fost confirmată pentru publicație și de a doua sursă, un specialist din afara ministerului, care a văzut și el totalurile din platforme.

În perioada pandemiei, Corona Forms oferă cifra zilnică și totalul deceselor către Grupul de Comunicare Strategică. Până joi, 22 aprilie 2021, numărul deceselor de COVID a ajuns la 26.943.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Alerte.MS este platforma unde sunt adunate numai informații raportate de spitalele din reţeaua COVID și doar cifre, fără date personale.

O dată pe zi, un spital COVID introduce aici numărul deceselor din ziua respectivă şi numărul total al morţilor de COVID la care a ajuns. Mecanismul a fost descris atât de oameni din spitale, cât şi de angajați din Ministerul Sănătăţii.

ADVERTISEMENT

Aici apar diferențele. Numărul deceselor adunate în Alerte.MS ar fi trebuit să fie un subtotal din numărul deceselor identificate în Corona Forms. Dar, în practică, numărul din Alerte.MS este mult mai mare, au declarat cele două surse diferite pentru cei de la Libertatea.

”La un moment dat, când în Corona Forms erau sub 26.000 de decese (n.r. – cifra oficială furnizată publicului), în Alerte.MS erau undeva la 33.000 de decese”, a spus prima dintre surse. Expertul a cercetat ambele baze de date.

Ce spunea Vlad Voiculescu despre morții COVID

La câteva zile după demitere, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, declara că este o problemă de metodologie în privința raportării deceselor COVID-19.”.

”Dacă comparăm cele două platforme în care se fac rapotări – Corona-forms și alerteMS – e o diferență și diferența e semnificativă. Avem două platforme în coordonarea MAI și MS, respectiv INSP.

Vorbim despre un lucru pe care l-am observat în urmă cu câteva zile. Nu aveam de gând să fac aceste lucuri publice până nu lămurim. Aveam un grup de lucru care investiga, jumătate au fost demiși.

„E o chestiune de metodologie. Din ce cred că s-a întâmplat, și am indicii serioase, există o subraportare. Nu schimbă realitatea, dar schimbă percepția. Am luat un spital, ne-am uitat la cifra deceselor și ne-am uitat cum e raportată în fiecare platformă.

În ambele există o subraportare, iar diferența dintre cele două platforme e semnificativă. Avem o platformă în care raportează spitalele, și cealaltă în care raportează mai multe instituții. Raportatea numai din spitale e cu mii de cazuri mai mare decât cea din mai multe instituții”, a susținut Vlad Voiculescu.

ADVERTISEMENT