Radu nu este un copil plecat din România în Anglia, el a acumulat deja experiența italiană în care a bifat cluburi de niveluri diferite: Juventus, Sampdoria, Salernitana, Genoa. Chiar și așa, cu bagajul pe care l-a strâns, trecerea în Premier League constituie un test, o verificare a calităților și a capacității lui de adaptare la cel mai bogat și mai spectaculos campionat din lume.
Cum s-a simțit impactul? Apărătorul a petrecut joi prima zi plină în Londra și a putut să simtă măcar un pic ceea ce îl va aștepta de acum înainte. Tottenham e de multe ori mai bogat decât este Genoa, ceea ce internaționalul român a putut vedea și comparând condițiile de pregătire. Englezii au o bază pentru care au cheltuit 70 de milioane de lire sterline.
Cheltuiala aceasta imensă a tăiat din bugetul clubului, obligat să respecte regulile de fair-play financiar. E un motiv pentru care au durat mult tratativele cu Genoa. Tottenham nu poate să arunce cu bani, trebuie să jongleze astfel încât să nu fie depunctat, așa cum a pățit Everton. Dar multele zeci de milioane de euro au creat un cantonament excelent.
Atât de bun, încât Drăgușin locuiește în baza de pregătire momentan. Mutarea într-o casă va avea loc pe parcurs și nici nu e ceva urgent pentru jucător și pentru apropiații lui. Hotelul în care sunt cantonați fotbaliștii lui Spurs nu e unul cu facilități de cămin, așa cum există în multe dintre bazele sportive românești. E un hotel de lux cotat cu 5 stele.
Suma foarte mare pe care au plătit-o britanicii către Genoa, spre 30 de milioane de euro, incluzând bonusurile, tratativele îndelungate, apariția lui Bayern în discuții și problemele grave pe care le are în apărare formația lui Ange Postecoglu sporesc presiunea pe care o suportă Drăgușin. Un tânăr român ar trebui să rezolve dintre problemele unei semifinaliste recente din Champions League.
Oficialii lui Tottenham i-au liniștit și i-au asigurat pe Radu și pe apropiații lui, au ținut să le demonstreze că ei știu bine ceea ce fac și că transferul nu este un pariu pe care-l privesc cu curiozitate. Le-au explicat cum au ajuns să fie interesați de Radu: ”Întâi ne-au atras atenția niște statistici monitorizate: printre cei mai rapizi fundași din Europa, joc de cap la nivel de top, excelent în duelurile unu la unu”.
”Ne-am întrebat dacă într-adevăr există așa ceva pe piață!”. Ca să se lămurească, scouterii lui Tottenham au început să meargă să-l urmărească live în meciurile din Serie A. Au văzut zece partide din campionatul italian și au ales și două jocuri ale naționalei României, pe cele cu Israel și cu Elveția. Alte dispute ale tricolorilor din grupa preliminară nu li s-au părut relevante.
Drăgușin oricum nu avea neapărat nevoie să fie liniștit, calmat. El este deja extrem de motivat. ”E fericit că a ajuns aici, îi place totul. Vremea nu e atât de rea pe cât există impresia, că nu e niciodată foarte frig, așa cum e în România”, povestește agentul Florin Manea pentru FANATIK, același care l-a dus pe Drăgușin de la Regal Sport la Juventus când Radu avea numai 16 ani.
Internaționalul român a oferit și primele declarații pentru canalele de comunicare ale clubului: ”Am înțeles de la o vârstă fragedă că trebuie să faci sacrificii pentru a-ți îndeplini visurile. Mi-am dorit dintotdeauna să joc în Premier League pentru că îmi place tipul de fotbal jucat aici. Am discutat un pic și cu Mister Postecoglu, m-a asigurat că m-a dorit foarte mult. Îmi convine să joc așa cum o face Tottenham, cu linia apărării avansată foarte mult, cu mult spațiu de apărat în spatele meu”.
Cu instituțiile media nu a discutat deocamdată. Contractul conține și o astfel de clauză care îi interzice să accepte interviuri, ședințe foto fără aprobarea conducerii. Drăgușin s-a putut convinge deja că englezii vorbesc foarte serios. I-au impus deja să șteargă o postare de pe Instagram în care le transmitea un mesaj de adio suporterilor genovezi. I-au permis să publice același mesaj doar după ce Tottenham a creat prezentarea lui așa cum a vrut.