News

Unde e cel mai periculos să călătorești în 2024. Țările care trebuie evitate cu orice preț

A apărut clasamentul celor mai periculoase țări din lume. Locurile unde nu este recomandat să călătorești în 2024. Ce s-a schimbat față de 2023
20.12.2023 | 08:03
Unde e cel mai periculos sa calatoresti in 2024 Tarile care trebuie evitate cu orice pret
Țările unde e cel mai periculos să călătorești în 2024 Foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un nou studiu a dezvăluit care sunt cele mai periculoase țări din lume pentru cei care intenționează să călătorească în 2024. Sudanul de Sud, Afganistanul, Siria, Libia și Somalia au fost desemnate drept cele mai riscante națiuni în harta riscurilor pentru 2024, întocmită de firma de consultanță medicală și de securitate International SOS. Libanul, Teritoriile Palestiniene și Rusia au înregistrat creșteri notabile ale gradului de risc.

Unde e cel mai periculos să călătorești în 2024

Harta anuală evaluează diverși factori pentru a informa călătorii și companiile cu privire la potențialele amenințări din diferite țări. Harta reunește ratingurile de risc medical și de securitate, reflectând impactul unor evenimente precum conflictele în curs de desfășurare din Ucraina și dintre Israel și Hamas.

ADVERTISEMENT

În acest an, pentru prima dată, harta include, de asemenea, evaluări bazate pe pericolele legate de schimbările climatice, după ce International SOS a observat o tendință de creștere a numărului de alerte legate de climă emise către clienți, pe măsură ce creșterea temperaturilor globale a sporit riscurile pentru sănătate în întreaga lume.

Datele, compilate de Inform (o colaborare între Centrul Euro-Mediteranean pentru Schimbări Climatice și Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene), estimează riscul viitor al crizelor umanitare și al dezastrelor cauzate de schimbările climatice.

ADVERTISEMENT

“Doar un exemplu, episoadele de căldură extremă din acest an, cu primul val de căldură numit Cerberus care a lovit Europa, ar putea deveni ceva obișnuit”, a declarat Dr. Irene Lai, director medical global la International SOS, potrivit The Independent.

“În plus față de impactul fizic al căldurii extreme, pot exista efecte negative semnificative asupra sănătății mentale. Este esențial ca întreprinderile să țină seama de acest lucru, adaptându-ne modul de viață și de lucru pentru a ne proteja sănătatea, luând în același timp măsuri pentru a încetini și, în cele din urmă, pentru a inversa tendința de creștere a temperaturilor.”

ADVERTISEMENT

Țările care trebuie evitate cu orice preț

Țările au fost clasificate pentru fiecare categorie de risc – medical, de securitate și de schimbări climatice – pe o scară cu cinci niveluri, de la “scăzut” la “foarte ridicat” pentru riscurile medicale și schimbările climatice, și de la “nesemnificativ” la “extrem” pentru securitate.

În ceea ce privește “securitatea”, Ucraina, Siria, Irak, Afganistan, Libia, Yemen, Sudanul de Sud, Republica Centrafricană și Somalia au primit cel mai înalt nivel de alertă, “extrem”. În unele părți din Liban, Teritoriile Palestiniene, Rusia și în întregul Sahel, riscul de securitate a crescut, iar în Ecuador și în unele părți din Columbia a crescut criminalitatea și tulburările.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, ratingurile de risc au scăzut în cazul El Salvadorului și al unor părți din Nepal, ca urmare a unor tendințe descendente susținute în ceea ce privește o serie de factori de risc. Între timp, cele mai sigure țări se află toate în Europa: Islanda, Luxemburg, Norvegia, Elveția și Danemarca.

În categoria “medical”, țările etichetate cu risc “foarte ridicat” sunt Siria, Irak, Afganistan, Yemen, Coreea de Nord, Teritoriile Palestiniene, Haiti, Libia, Niger, Burkina Faso, Guineea, Guineea-Bissau, Sierra Leone, Liberia, Sudan, Sudanul de Sud, Republica Centrafricană, Eritreea, Burundi și Somalia.

Printre țările cu risc “foarte ridicat” în ceea ce privește schimbările climatice se numără: Siria, Irak, Afganistan, Yemen, Ciad, Niger, Mali, Nigeria, Republica Centrafricană, Sudanul de Sud, Etiopia, Somalia, Republica Democratică Congo și Mozambic.

Cum a arătat harta în 2023

Țările pentru care a fost tras un semnal de alarmă se află și în clasamentul întocmit de Departamentul de Stat al SUA pentru 2023. Pentru anul care se încheie au fost emise avertizări de călătorie pentru țări precum Venezuela, Irak, Somalia, Haiti, Ucraina, Afganistan, Yemen, Siria, Sudan, Sudanul de Sud, scrie CNBCTV18.

Pentru Venezuela a fost semnalat riscul ridicat de criminalitate, tulburări civile și răpiri. Aplicarea arbitrară a legilor locale și infrastructura de sănătate limitată se adaugă la aceste îngrijorări. Situația i-a determinat pe mulți migranți venezueleni să ceară azil în SUA, căutând protecție împotriva unor presupuse crime împotriva umanității.

Departamentul de Stat al SUA a avertizat împotriva călătoriilor în Irak din cauza terorismului, a răpirilor și a conflictelor armate. Grupările militante țintesc în permanență forțele de securitate irakiene și civilii, reprezentând o amenințare pentru cetățenii și companiile internaționale din regiune.

Somalia rămâne o destinație periculoasă din cauza criminalității, terorismului și tulburărilor civile generalizate. Infracțiunile violente, inclusiv răpirile și crimele, sunt frecvente în întreaga țară, iar teroriștii plănuiesc în mod constant răpiri, atentate cu bombă și alte atacuri.

Sărăcia din Haiti au dus la un risc ridicat de răpire, criminalitate și tulburări civile. Departamentul de Stat avertizează că victimele răpirilor sunt adesea rănite fizic în timpul acestor incidente.

Sărăcie, terorism și război

De la invazia pe scară largă a Rusiei în 2022, Departamentul de Stat avertizează călătorii să nu viziteze Ucraina din cauza potențialului de atacuri militare, infracțiuni și tulburări civile. Conflictul în curs de desfășurare a dus la restricții de zbor din partea agențiilor de siguranță a aviației.

Având în vedere prezența continuă a conflictelor armate, a tulburărilor civile și a terorismului, Afganistanul este o destinație extrem de periculoasă pentru cetățenii americani. Riscul de răpire și de violență împotriva străinilor și mai ales americanilor în această țară este extrem de ridicat.

Yemenul se confruntă cu o serie de amenințări, inclusiv terorismul, tulburările civile, riscurile pentru sănătate, conflictul armat și minele terestre. Războiul civil în curs de desfășurare a dus la distrugerea semnificativă a infrastructurii, a unităților medicale, a școlilor și a utilităților.

Din cauza terorismului, a tulburărilor civile și a conflictelor armate, nicio parte a Siriei nu este considerată în siguranță față de violență. Tacticile agresive ale guvernului ca răspuns la proteste au dus la frecvente detenții nedrepte și la lipsa accesului la reprezentare juridică.

Sudanul se confruntă cu tulburări civile sporadice și proteste pe întreg teritoriul țării. Prevalența criminalității, inclusiv răpiri și jafuri armate, prezintă riscuri semnificative, în special în afara capitalei Khartoum.

La rândul său, Sudanul de Sud este afectat de conflicte armate între diferite grupuri politice și etnii. Infracțiunile violente, cum ar fi furturile de mașini, agresiunile și jafurile, sunt frecvente, iar armele sunt ușor accesibile pentru populația generală.

ADVERTISEMENT