Life

Unde este înmormântat Gheorghe Gheorghiu-Dej, de fapt. Fostul lider comunist a avut parte de funeralii faraonice

Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a stins din viață pe 19 martie 1965. El a fost liderul comunist al României din 1947 și până când a fost declarat decedat.
05.02.2023 | 18:01
Unde este inmormantat Gheorghe GheorghiuDej de fapt Fostul lider comunist a avut parte de funeralii faraonice
Gheorghe Gheorghiu-Dej a avut parte de funeralii faraonice. Sursă foto: captură YouTube, Historia / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Gheorghe Gheorghiu-Dej a mai ocupat și funcția de președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 21 martie 1961 – 19 martie 1965, iar numele lui cu siguranță va rămâne în istorie.

Cum a murit Gheorghe Gheorghiu-Dej

În momentul în care se afla la apogeul puterii sale, însă, Gheorghe Gheorghiu-Dej avea să plece de această lume, iar vestea morții sale a îndurerat întreg poporul la acel moment.

ADVERTISEMENT

Menționăm faptul că Gheorghe Gheorghiu-Dej avea doar 64 de ani în momentul în care a murit. El s-a născut pe 8 noiembrie 1901, la Barlad. După ce s-a întors dintr-o vizită din URSS însă, el a fost diagnosticat cu cancer la faci.

Acest lucru a dat curs liber unei teorii ale conspirației, mulți spunând la acea vreme că Moscova a vrut ca acesta să dispară, având în vedere politica pe care el a ales să o implementeze în România.

ADVERTISEMENT

Pentru că era extrem de popular pentru lucrurile făcute în timpul carierei sale politice, înmormântarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost una cu adevărat deosebită, cu onoruri militare și nu numai.

Gheorghe Gheorghiu-Dej, înmormântat cu onoruri militare

Se poate spune că funerariile lui au fost asemănătoare cu cele regale. După ce decesul a fost pronunțat, trupul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost depus la Palatul Regal de pe Calea Victoriei.

ADVERTISEMENT

Mii de români au trecut pe acolo pentru a-i aduce un ultim omagiu liderului care le-a schimbat viețile. Mai mult de atât, până la funerariile din data de 24 martie, a fost declarat doliu național în România.

Cum a arătat înmormântarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej? Nimeni nu va uita cu siguranță acea zi. Totul a început pe 24 martie, la ora 10.30, iar prezenți au fost nenumărați oameni politici, printre care și Nicolae Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

Prezenți la funerarii au mai fost și oaspeți străini, din Bulgaria, dar și din China. Sicriul cu trupul neînsuflețit al fostului lider a fost așezat pe un afet de tun, care până atunci era rezervat doar suveranilor.

Ce s-a întâmplat în ziua funeraliilor lui Gheorghe Gheorghiu-Dej

De asemenea, o mulțime alcătuită din zeci de mii de oameni se afla în urma sa. Au fost oameni care au așteptat o bună perioadă de timp, doar pentru a-l putea vedea pe liderul lor.

Funerariile lui Gheorghe Gheorghiu-Dej s-au încheiat cu salve de tun, cu sirene de la toate fabricile și uzinele din țară, dar și cu sirenele vaselor maritime și fluviale din România.

Simultan, în toată țara au răsunat și clopotele bisericilor, iar circulația mașinilor, dar și a trenurilor a fost oprită pentru câteva minute.

Inclusiv angajații nu au mai lucrat timp de 3 minute în acea zi, pentru a păstra un moment de reculegere.

Unde este înmormântat Gheorghe Gheorghiu-Dej

Unde a fost înmormântat Gheorghe Gheorghiu-Dej? La acel moment, pe 24 martie 1965, sicriul cu trupul neînsuflețit al liderului, a fost depus în mausoleul numit ”Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului şi a patriei, pentru socialism”.

Acesta era situat în Parcul Libertății, de pe atunci, adică Parcul Carol I în prezent, iar sicriul era pus chiar în mijlocul monumentului, unde astăzi avem o statuie.

După revoluția din 1989 însă, lucrurile s-au schimbat. Mai exact, rămășițele lui Gheorghe Gheorghiu-Dej au fost exhumate, având în vedere schimbarea regimului și dispariția lui Nicolae Ceaușescu din peisaj.

Unde este înmormântat Gheorghe Gheorghiu-Dej, de fapt. Sursă foto: Kanal D / colaj Fanatik
Unde este înmormântat Gheorghe Gheorghiu-Dej, de fapt. Sursă foto: Kanal D / colaj Fanatik

Astfel, familia a fost nevoită să mute rămășițele într-un alt cavou, din cimitirul Bellu. Cei care vor să îi ofere un omagiu și astăzi fostului lider comunist din România o pot face deci, la cimitirul Bellu.

Curios este faptul că, deși a avut parte de funeralii faraonice, iar trupul său a fost depus în primă fază într-un loc cât se poate de public, acum, Gheorghe Gheorghiu-Dej se odihnește lângă mormântul interlopului Fane Spoitoru, decedat în urmă cu nu foarte mult timp.

ADVERTISEMENT
Tags: