Fotbal intern

Ungaria îl vrea şi pe “Rege”! Viktor Orban, investiţii agresive în sportul românesc: pompează bani în fotbal şi handbal! Gică Hagi, ademenit cu un contract fabulos

14.09.2020 | 23:51
Ungaria îl vrea şi pe
Ungaria îl vrea şi pe Rege! Viktor Orban, investiţii agresive în sportul românesc pompează bani în fotbal şi handbal! Gică Hagi, ademenit cu un contract fabulos. Sursa: sportpictures.ro
ADVERTISEMENT

Ungaria şi-a extins în mod “agresiv” tentaculele în sportul românesc. Mai precis, guvernul condus de Viktor Orban a operat mai multe investiţii masive în fotbal şi handbal în zonele din România cu mulţi etnici maghiari. 

Iar acum, planurile măreţe ale maghiarilor îl au în calcul chiar pe “Regele” fotbalului românesc, Gheorghe Hagi. Fostul decar al naţionalei României s-a retras de la cârma Viitorului la începutul lunii august, după aproape cinci ani de mandat.

ADVERTISEMENT

Însă, antrenorul Hagi are mare căutare. Patronul celor de la Viitorul Constanţa este dorit de Viktor Orban la Mol Vidi, fosta Videoton, iar maghiarii sunt gata să îi ofere un contract fabulos. Totuşi, situaţia dificilă prin care trece Viitorul în acest început de sezon ar putea să îi schimbe planurile “Regelui”, care ar putea să revină foarte rapid pe banca echipei pe care îl patronează.

Ungaria îl vrea şi pe “Regele” fotbalului românesc! Hagi, ademenit la Mol Vidi cu un contract fabulos

Orban “al Ungariei” este un mare fan al fotbalului şi ar fi dispus să îi dea mână liberă lui Gică Hagi, fiind impresionat de proiectul pe care acesta l-a dezvoltat la Viitorul. Suma pe care o pregătesc maghiarii pentru aducerea “Regelui” este una uriaşă, 2 milioane de euro, conform ziare.com.

ADVERTISEMENT

Gică Hagi are o relaţie foarte strânsă cu Mol Vidi. Recent, “Regele” l-a vândut pe Lies Houri la echipa “lui Orban”, unde mai evoluează Adrian Rus, dar şi Boban Nikolov, un alt fost jucător la Viitorul.

Rămâne de văzut dacă Gică Hagi va accepta acest proiect, cumnatul său, Gică Popescu, dezvăluind recent că a refuzat câteva oferte foarte bune din străinătate în aşteptarea proiectului perfect.

Viktor Orban, investiţii agresive în sportul românesc: pompează bani în fotbal şi handbal!

Guvernul maghiar a arătat în ultimii ani o atenție sporită pentru sportul românesc. Până în anul 2017, nicio echipă din Secuime nu a obținut vreodată promovarea în Liga 1. Sepsi Sfântu Gheorghe a „spart gheața” și a ridicat aceste bariere. O echipă patronată de „regele panificației” din Covasna, Laszlo Dioszegi.

ADVERTISEMENT

De la un an la altul obiectivele lui Sepsi au devenit din ce în ce mai îndrăznețe, în 2019 a urcat în play-off, iar în 2020 a fost la un pas să câștige Cupa României, pierzând finala cu FCSB la limită, scor 0-1. Finanțatorul de origine maghiară a promis că povestea va merge mai departe și obiectivele echipei secuiene vor fi din ce în ce mai importante.

Sepsi Sfântu Gheorghe și FK Csikszereda se bucură de o infuzie de capital și de la Budapesta, care, cu siguranță, a ajutat la ascensiunea celor două echipe în primele două ligi ale fotbalului românesc. De altfel, Guvernul de la Budapesta a recunoscut investițiile:

„Decretul guvernamental 1801/2016 a decis acordarea de fonduri cluburilor Csikszereda (Miercurea Ciuc) și Sepsi (Sf. Gheorghe). În conformitate cu Decretul guvernamental, cele două cluburi de fotbal au primit câte 1 miliard de forinți (3,2 milioane de euro) prin intermediul Federației de Fotbal din Ungaria, ca beneficiar, pentru dezvoltarea infrastructurii sportive și realizarea altor proiecte de investiții în dezvoltare, în special pentru finanțarea Academiei Csikszereda și a Academiei Sf. Gheorghe.

Resursele au fost primite în mod corespunzător, iar auditul conturilor transmise până în prezent este în curs de desfăşurare, este poziția guvernului condus de Viktor Orban.

Stadion de 20 de milioane de euro la Sfântu Gheorghe, pe banii maghiarilor

Sepsi Sfântu Gheorghe se pregătește și de inaugurarea unui nou stadion, o „perlă a Covasnei”, cum le place șefilor să îl numească. Patronul Laszlo Dioszegy a precizat că niciun cent din bugetul de 4,5 milioane de euro al lui Sepsi nu vine de la Guvernul maghiar, în schimb proiectele de infrastructură sunt făcute cu ajutorul banilor care vin de la Budapesta:

ADVERTISEMENT

Am avut 4,5 milioane de euro. Ce s-a vehiculat sunt niște aberații. Dacă aveam atâția bani, ne băteam la titlu. Niciun cent nu vine de la Guvernul Ungariei. Nicio echipă nu poate fi plătită de guvernul unei țări. Federația Maghiară de Fotbal împreună cu Ministerul Dezvoltării din Ungaria au niște proiecte pentru infrastructură în România, în Serbia, în Slovacia.

Noi am depus un proiect când am auzit chestia asta și proiectul nostru a fost aprobat. Proiectul presupunea construirea unei baze sportive pentru Academia de Fotbal din Sfântu Gheorghe, care este o altă entitate față de echipa mare. Normal că echipa mare poate beneficia de baza sportivă, în urma unei chirii plătite.

Este un lucru extraordinar de mare ca un oraș ca Sfântu Gheorghe să aibă un stadion modern de 8.000 de locuri. Am făcut contractul, în 2020 sau 2021 ar trebui să fie gata, a spus patronul într-un interviu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Guvernul maghiar își extinde rețeaua în România: investește și la Satu Mare

Dacă în acest moment investițiile Guvernului condus de Viktor Orban sunt în Secuiume, în curând această rețea se va amplifica. Budapesta sprijină construirea unei academii de fotbal și în Satu Mare, o altă zonă cu mulți etnici maghiari. Conform statisticilor, Satu Mare este al patrulea județ din România la numărul de persoane cu etnie maghiară (după Harghita, Covasna și Mureș), cu aproximativ 115.000 de persoane din această categorie.

Guvernul maghiar a alocat deja 650.000 de euro pentru construirea bazei, iar centrul va fi finalizat la aproximativ doi ani de la începerea lucrărilor. Investițiile guvernului de la Budapesta în sportul românesc se concentrează asupra zonelor cu mulți cetățeni de etnie maghiară, banii fiind virați județele în care numărul acestora este cel mai mare.

Handbalul românesc intră pe lista investițiilor de la Budapesta!

Numai că investițiile nu se concentrează doar la fotbal. FANATIK a aflat că handbalul este pe „agenda” investițiilor de la Budapesta în sportul românesc. Din informațiile noastre, sunt ajutate cu bani și echipamente mai multe cluburi de copii și juniori din localitățile apropiate de granița de vest cu Ungaria.

Președintele FRH, Alexandru Dedu, a comentat pentru FANATIK această situație în care maghiarii sponsorizează echipe românești de handbal: “Ce să zic? Foarte frumos că investesc, tot respectul pentru ei că înțeleg că sportul este un nivel de comunicare și un mod de a face poporul mai sănătos”, a explicat Alexandru Dedu.

  • 20 de milioane de euro a investit Guvernul Ungariei în stadionul lui Sepsi Sfântu Gheorghe
  • 85% din populația județului Harghita este de etnie maghiară
  • 1.227.623 de persoane de etnie maghiară au fost înregistrate în România la recensământul din octombrie 2011, dintr-un total de e 20.121.641 de persoane de cetățenie română
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri