News

Ungaria refuză să susțină planul de ajutor financiar al UE pentru Ucraina, în valoare de 18 miliarde de euro

Ungaria nu are nicio intenție în a susține planul financiar de ajutor UE pentru Ucraina, în valoare de 18 miliarde de euro.
18.11.2022 | 22:23
Ungaria refuza sa sustina planul de ajutor financiar al UE pentru Ucraina in valoare de 18 miliarde de euro
Viktor Orban și Vladimir Putin. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Viktor Orban, premierul Ungariei, a anunțat oficial că nu va susține planul de ajutor financiar, pentru că interesele Ungariei sunt mai importante.

Ungaria refuză să ajute financiar Ucraina

Budapesta condamnă agresiunea Rusiei și sprijină poporul ucrainean, transmite Orban, însă nu este dispusă să sacrifice banii maghiarilor pentru ajutorarea Kievului.

ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană are în plan să ofere 18 miliarde de euro Ucrainei în 2023 sub formă de plăți regulate. Banii ar urma să fie folosiți pentru menținerea în funcțiune a infrastructurii de energie și sănătate, precum și pentru a finanța salariile și sistemele de pensii.

Ungaria va bloca, totuși, acest demers pentru că astfel de măsuri nu pot fi luate în cadrul Uniunii Europene fără unanimitate de voturi. Viktor Orban e considerat apropiat al lui Vladimir Putin și s-a opus vocal de mai multe ori sancțiunilor impuse Rusiei.

ADVERTISEMENT

Orban consideră că sancțiunile nu au slăbit Rusia, deși această țară e aproape de recesiune, ci au fost o groapă săpată de europeni, în care au căzut mai apoi, conform Libertatea.

Cu toate acestea, Ungaria propune ca cele 27 de state membre UE să stabilească cât sunt dispuse să ofere Ucrainei și să distribuie suma în mod ”proporțional și echitabil” între ele. Un fel de chetă la nivel guvernamental pentru ajutorarea Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Premierul de la Budapesta a dezvăluit că țara sa e pregătită să ofere Ucrainei aproximativ 150 de milioane de dolari, o sumă de care Ungaria se poate lipsi fără să-i fie afectate în mod fundamental interesele.

Unii oficiali europeni consideră această abordare a lui Orban drept un șantaj menit să deblocheze fondurile europene condiționate de statul de drept pentru Ungaria. Liderul diplomației germane, Annalena Baerbock, spune că e primordial ca Ucraina să primească ajutor cât mai rapid.

ADVERTISEMENT

”Sprijinul nostru financiar și umanitar și sprijinul nostru pentru infrastructura civilă în cadrul ajutorului de iarnă nu este o chestiune europeană obișnuită, în care se pariază și se negociază iar și iar pentru bani”, a declarat Baerbock.

”Acest sprijin financiar european salvează vieți în fiecare zi și cred că toată lumea este conștientă și ar trebui să fie conștientă de acest lucru în aceste vremuri dificile”, a adăugat reprezentantul Germaniei.

UE vrea să ofere Ucrainei 1.5 miliarde de euro pe lună, care ar trebui rambursați peste 10 ani. Mai mult, țările din UE ar suporta dobânzile.

ADVERTISEMENT
Tags: