News

Unifarm, în pericol să piardă banii pe cele 1,2 milioane de măști neconforme cumpărate în pandemie. Gaură de 85 milioane de lei la compania Ministerului Sănătății

Firma care a important măștile produse de compania de pamperși din China este în insolvență, iar administratorul judiciar susține că datoria s-a prescris
19.03.2024 | 17:45
Unifarm in pericol sa piarda banii pe cele 12 milioane de masti neconforme cumparate in pandemie Gaura de 85 milioane de lei la compania Ministerului Sanatatii
Unifarm vrea să-și recupereze banii dați pe măști neconforme în pandemie. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Începând cu luna octombrie, a anului trecut, firma DUCOS Trading SRL a intrat în procedură de insolvență, ceea ce înseamnă că un administrator judiciar va superviza plata datoriilor, în timp ce compania va încerca să se reorganizeze pentru a nu intra în faliment. În urmă cu trei ani, atunci când contractele de achiziție cu cântec din pandemie ieșeau la iveală, această firmă ajungea în centrul atenției pentru importul a 1,2 milioane de măști Covid neconforme, ce au fost distribuite către peste 100 de spitale din țară.

Unifarm cere plata unor datorii de 87 milioane lei

Firma DUCOS Trading SRL a intrat repede și în atenția presei după ce a ieșit la iveală că cei doi acționari ai săi aveau legături cu personaje importante. Este vorba de Jan Ionică, om de afaceri din Turnu Severin, despre care Libertatea a scris că ar fi un apropiat al omului de afaceri Cristian Burci, și Ion Berciu, un fost partener de afaceri al medicului Streinu-Cercel, astăzi senator PSD. În anul 2022, firma avea o cifră de afaceri de peste 100 milioane lei și un profit net de 31 milioane, fiind un importator de produse medicale cu peste 1.200 de contracte cu unitățile sanitare din țară.

ADVERTISEMENT

În martie 2020, această firmă câștiga un contract cu Unifarm, compania Ministerului Sănătății prin care se derulează achiziția de echipamente medicale, pentru achiziția a trei milioane de măști medicale FFP2/KN95, produse de o firmă din China. Valoarea totală a contractului era de 62,4 milioane lei, cu Unifarm achitând 50% din valoarea acestuia înainte.

În primă fază firma avea să importe 1,2 milioane de măști, însă acestea aveau să se dovedească neconforme, fapt semnalat atât de către autoritățile europene cât și de către medicii români, asta după ce aceste măști aveau să fie distribuite la circa 113 spitale. În fapt, investigațiile presei de la acea vreme aveau să scoată la iveală că firma chineză producătoare a măștilor Daddy Baby era producătoare de pamperși. În februarie 2021 aveau loc percheziții chiar la sediul acestei firme, administratorii ei fiind audiați de autorități.

ADVERTISEMENT

Trei ani mai târziu, după ce în 2022 încheia anul cu datorii de 83 milioane lei, societatea Ducos Trading SRL cerea intrarea în insolvență. Administratorul judiciar venea și cu explicațiile pentru situația financiară a firmei, poziție bazată însă doar pe documentele firmei. Astfel, în ceea ce privește contractele pentru „măștile pampers”, administratorul judiciar susține că în prezent firma se judecă în China cu firma producătoare, lucru destul de greoi și extrem de scump.

„Ducos Trading s-a îndreptat în 2021 împotriva companiei Rayan Holdings PTE LTD pentru recuperarea sumei de 3.599.200 euro, contravaloarea a 2.200.000 măști neconforme, prin notificări prearbitrale, depunând constant demersuri în vederea soluționării litigiului prin arbitraj, însă costurile cu serviciile juridice pentru reprezentarea Ducos Trading în China unde se accepta doar apărător vorbitor de limbă chineză, taxele solicitate și procedura greoaie, ce avantajează clar compania locală, alături de impasul financiar resimțit de Ducos Trading, au condus la încetinirea ritmului de măsuri în vederea recuperării acestei sume, a cărei probabilitate de succes nu este una promițătoate, conform punctului de vedere al avocaților consultanți”, se arată în documentele din procedura de insolvență.

ADVERTISEMENT

În acest punct cazul ia o turnură absurdă. Potrivit sursei citate mai sus, în următorii doi ani Unifarm transmite firmei Ducos facturi de penalități pentru nelivrarea măștilor în valoare de 41,2 milioane lei. Compania, primind aceste facturi, presupune că acel contract inițial este încă în vigoare și achiziționează 2,2 milioane de măști de la un furnizor român, pentru 3,7 milioane lei, pe care le livrează Unifarm în decembrie 2022. Unifarm refuză să primească aceste măști și nu recunoaște facturarea lor, iar cele două firme merg în instanță unde Unifarm are câștig de cauză, pe fond. Sentința nu este însă motivată, așa că procesul nu poate continua în apel. Cealaltă sumă, cele 41 milioane lei penalități nu sunt recunoscute de Ducos Trading, însă pe moment nu s-a ajuns în instanță.

În final, în ceea ce privește creanțele Ducos Trading, Unifarm a cerut, în cadrul procedurii de insolvență, restituirea unor datorii de 87 milioane lei. Aici intră pretențiile companiei ministerului legate de mai multe contracte, însă majoritatea sumei vizează contractul celor 3 milioane de măști din China. Astfel, e vorba de suma de 84 milioane lei, ce reprezintă costul celor un milion de măști nelivrate, 10,4 milioane, plus alte 25 milioane lei pentru cele 1,2 milioane de măști neconforme livrate și alte 48,9 milioane de lei, penalități de întârziere pentru nelivrarea măștilor.

ADVERTISEMENT

La această sumă sumă se mai adaugă încă 270.000 lei, banii pentru închirierea spațiului de depozitare a celor 2,2 milioane de măști livrate ulterior, dar neprimite de către Uniform.

Datoriile Unifarm nu sunt recunoscute

Ducos Trading nu recunoaște însă aceste datorii, și din suma de peste 80 de milioane lei, creanțe solicitate de către Unifarm, administratorul judiciar nu recunoaște decât o datorie de 2,7 milioane lei, bani datorați în alte contracte de livrare. În ceea ce privește contractul pentru măștile pampers, Ducos Trading susține că datoriile pur și simplu s-au prescris, firma neavând de plată decât costurile de închiriere pentru depozitarea măștilor refuzate.

„Suma de 84.374.900 lei rezultată din ctr de vânzare-cumpărare 6427/24.03.2020 este respinsă (…) privind constatarea prescripției de administratorul judiciar cu
ocazia verificării creanțelor. Astfel, raportat la momentul rezoluțiunii contractului, respectiv 23.05.2020 și 30.06.2020, date la care s-a născut obligația de restituire a sumelor plătite cu titlu de avans, prescripția s-a împlinit la data de 23.05.2023 pentru suma de 10.412.500 lei și la data de 30.06.2020 pentru suma de 24.990.000 lei”, se arată în documentele de la dosarul de insolvență, unde același administrator susține că și penalitățile sunt în fapt prescrise.

În data de 16 februarie, Unifarm a contestat această calculare a creanțelor datorate de Ducos Trading, urmând ca cererea să se judece la termenul viitor din luna aprilie. Concret, compania ministerului susține că, în octombrie 2022, a negociat cu firma importatoare plata sumelor restante, ocazie cu care Ducos Trading ar fi recunoscut datorii de circa 50 milioane lei, fapt ce ar întrerupe scurgerea prescripției.

„În atace condiții, în ceea ce privește suma totală de 50.435.000 lei, fiind în prezența unui act de recunoaștere expresă din partea debitoarei, apreciem că este incidentă cauza de întrerupere a cursului prescripției”, se arată în cererea Unifarm.

Unifarm datorii recuperare

Și Ministerul Transporturilor are datorii de recuperat

În ceea ce privește datoriile acceptate de administratorii judiciari ai companiei importatoare, cele mai mari sume de recuperat le au Administrația Finanțelor Publice, Sector 2, cu puțin peste 30 milioane lei, reprezentând taxe la bugetul de stat, și Ministerul Transporturilor, cu peste 16,5 milioane lei.

De altfel, Ministerul Transporturilor solicitase recuperarea unor datorii de 38,7 milioane lei, însă administratorul judiciar a refuzat o creanță de 22 milioane lei, ce ar reprezenta daunele stabilite în mai multe procese între minister și Ducos Trading, susținând că există decizii ale instanțelor pe aceste contracte și deci firma nu ar trebui să plătească acești bani acum.

Nu în ultimul rând, trebuie menționat că și Jan Ionică, acționarul principal al firmei Ducos, apare printre debitori cu suma de 786.798 lei, reprezentând dividende nerepartizate.

ADVERTISEMENT
Tags: