News

Unitatea de Primiri Urgențe de la ”Bagdasar Arseni” funcționează fără autorizaţie IGSU. Managerul spitalului: ”În caz de incendiu, eu răspund”

Inaugurată pe 3 septembrie, noua Unitate de Primiri Urgențe de la ”Bagdasar Arseni” funcționează fără autorizaţie IGSU. Managerul spitalului afirmă că el răspunde în cazul unui incendiu.
16.09.2021 | 11:45
Unitatea de Primiri Urgente de la Bagdasar Arseni functioneaza fara autorizatie IGSU Managerul spitalului In caz de incendiu eu raspund
ADVERTISEMENT

În urmă cu două săptămâni, pe 3 septembrie, Spitalul Clinic de Urgenţă ”Bagdasar – Arseni” a deschis noua Unitate de Primiri Urgenţe, locație care a fost finalizată în luna mai, dar care nu era încă utilizată din cauza absenței avizului ISU.

Și în prezent, această nouă unitate, considerată cea mai modernă din ţară, nu are autorizaţie de securitate la incendiu. Reprezentanții IGSU au anunțat că motivul care face ca această situație să persiste este ”neîndeplinirea în totalitate a prevederilor legale” şi că trebuie completate documentațiile tehnice depuse.

ADVERTISEMENT

Conducerea unității medicale are o reacție surprinzătoare despre această situație. ”În caz de incendiu, eu răspund”, spune managerului unităţii sanitare din Capitală.

Unitatea de Primiri Urgențe de la Bagdasar Arseni, fără autorizaţie de securitate la incendiu. Cine răspunde în cazul unei tragedii

La ora actuală, deși nu are autorizație de securitate la incendiu, Unitatea de Primiri Urgențe funcționează la capacitate normală. Acest sector al spitalului are o medie de 200 de prezentări în fiecare zi de când a fost deschis, pe 3 septembrie.

ADVERTISEMENT

Andi Nodiţ, cel care ocupă postul de manager al Spitalului ”Bagdasar Arseni” a fost cel care a spus, pentru News.ro, că noua Unitate de Primiri Urgenţe nu are încă autorizaţie de securitate la incendiu şi că mai sunt documente de depus la ISU, după ce experţii Inspectoratului au cerut suplimentarea documentaţiei.

”Atât timp cât eşti în proces de autorizare, beneficiarul unui astfel de obiectiv asumându-şi răspunderea, poate deschide. Personalul medical şi pacienţii sunt mult mai mulţumiţi, aici se poate face medicină de urgenţă corect”.

ADVERTISEMENT

România s-a confruntat în ultimele luni cu multe tragedii în spitalele din țară. În acest context, managerul de la ”Bagdasar Arseni” a fost întrebat cine este răspunzător dacă izbucneşte un incendiu în noua secţie UPU inaugurată fără obţinerea efectivă a autorizaţiei ISU.

Nodiț a replicat că el răspunde într-un astfel de caz. ”Eu, cu siguranţă, dar să ştiţi că îmi asum acest risc , această răspundere, pentru că, din punctul meu de vedere şi al oricărui om normal , nespecialist în ce înseamnă normative şi standarde şi legislaţie ISU, vechiul amplasament al Unităţii de Primiri Urgenţe prezenta un risc înmiit faţă de riscul pe care îl prezintă noua Unitate”, a declarat managerul Spitalului “Bagdasar Arseni” pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Cea mai modernă unitate UPU din țară, deschisă după mai multe luni

În ciuda faptului că lucrările s-au încheiat în mai, atunci când Klaus Iohannis a participat la eveniment, noua Unitate de Primiri Urgenţe a Spitalului “Bagdasar Arseni” a fost dată în folosință efectiv abia pe 3 septembrie 2021.

La acea dată, același manager Andi Nodiț spunea că UPU se află în faza finală de obţinere a autorizaţiei ISU şi că obiectivul îndeplineşte, conform constatărilor reprezentanţilor ISU, toate condiţiile necesare autorizării şi că a fost pus în funcţiune pe propria răspundere a beneficiarului, în conformitate cu prevederile legale privind apărarea împotriva incendiilor.

Noua construcție de la ”Bagdasar Arseni” dispune de 1.300 de metri pătraţi, are subsol, parter şi două etaje. Aceasta este conectată printr-o pasarelă suspendată de corpul C al spitalului, la nivelul etajului 2. În noua structură activează aproximativ 170 de cadre medicale.

ADVERTISEMENT
Tags: