News

Uniunea Europeană a cumpărat un vaccin COVID-19. Câte doze au fost achiziționate și câte va primi România

27.08.2020 | 18:50
Uniunea Europeana a cumparat un vaccin COVID19 Cate doze au fost achizitionate si cate va primi Romania
ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană a anunţat joi că va cumpăra un vaccin pentru virusul COVID-19 de la o compania farmaceutică britanico-suedeză.

Acordul este semnat în numele statelor membre ale UE. Este vorba de achiziția de 300 de milioane de doze de vaccin împotriva virusului Sars-Cov-2, în urma unui contract cu AstraZeneca, relatează Reuters.

ADVERTISEMENT

Dacă America, Rusia și China au făcut deja anumite mișcări în această direcție, pentru Uniunea Europeană este primul contract semnat pentru cumpărarea unui potenţial vaccin.

Uniunea Europeană a achiziționat 300 de milioane de doze de vaccin

Contractul semnat de UE are și o clauză care prevede opţiunea cumpărării a 100 de milioane de doze suplimentare. Dacă vaccinul se va dovedi a fi eficient, dozele achiziţionate vor fi distribuite proporţional cu numărul de locuitori pentru fiecare țară membră a Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Vaccinul experimental dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford se află în prezent în faza a doua de testare din trei.

Goană după un vaccin a produs o luptă continuă între țări și laboratoare pentru a găsi cât mai repede antidotul. Șeful DSU, Raed Arafat, a spus recent că un vaccin nu va rezolva instantaneu problema creată de COVID-19.

ADVERTISEMENT

”Ai nevoie de sute de milioane, de miliarde de doze ca să oprești răspândirea”, a afirmat Raed Arafat.

”Cum au zis și cei de la OMS, până nu vedem vaccinul noi suntem obligați să ne pregătim. Chiar dacă apare vaccinul, noi trebuie să știm că vaccinul nu va rezolva instantaneu situația pentru că ai nevoie de sute de milioane, de miliarde de doze ca să oprești răspândirea”, a adăugat Arafat.

ADVERTISEMENT

“În situaţia în care ne aflăm acum, cu mai multă tehnologie, cu mai multă conectivitate, virusul a avut o şansă mai bună de răspândire, se poate mişca repede pentru că suntem mai conectaţi acum. Dar, în acelaşi timp, avem şi tehnologia, şi cunoştinţele pentru a-i pune capăt. Deci avem un dezavantaj al globalizării, apropierii, conectivităţii, dar şi un avantaj al tehnologiei”, a declarat liderul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus la Geneva.

 

ADVERTISEMENT