Life

Unul dintre proiectele de suflet ale lui Nicolae Ceaușescu din Epoca de Aur a României a primit finanțare abia acum. Lucrările încep în forță în 2024

Un plan inițiat de Nicolae Ceaușescu în Epoca de Aur a țării noastre va fi continuat în 2024. Banii vin din fonduri europene.
26.10.2023 | 15:15
Unul dintre proiectele de suflet ale lui Nicolae Ceausescu din Epoca de Aur a Romaniei a primit finantare abia acum Lucrarile incep in forta in 2024
Un plan inițiat de Nicolae Ceaușescu în Epoca de Aur a țării noastre va fi continuat în 2024. Banii vin din fonduri europene. Sursa foto: hepta.ro / captură video Youtube. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Unul din proiectele de suflet ale lui Nicolae Ceaușescu din Epoca de Aur a României a primit finanțare abia acum. Lucrările încep în forță în 2024. Anunțul a fost făcut public de secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Sorin Moise.

Un plan inițiat de Nicolae Ceaușescu în Epoca de Aur a țării noastre va fi continuat în 2024. Banii vin din fonduri europene

Un plan inițiat de Nicolae Ceaușescu în Epoca de Aur a țării noastre va fi continuat în 2024. Banii vin din fonduri europene. Canalul de irigaţii Siret-Bărăgan va avea de la finalul lui martie anul următor încă 35 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Planul fostului președinte comunist era construit pentru salvarea agriculturii româneşti în momente de secetă, așa cum se întâmplă în ultimii ani. Lucrările au început în anul 1986, însă au fost oprite după Revoluție.

Acest proiect este unul important și benefic agricultorilor din regiune, în condiţiile în care aproape trei amenajări de irigaţii din județele Ialomiţa, Brăila şi Buzău vor putea fi alimentate gravitaţional în curând.

ADVERTISEMENT

Mai exact, pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii au fost alocate fonduri de peste 500 de milioane de euro din Planul Strategic PAC 2023-2027. Din această sumă 400 de milioane sunt pentru organizaţiile de udători şi 100 de milioane de euro pentru amenajări locale.

„Exact cum a spus domnul ministru (al Agriculturii, Florin Barbu – n.r.), la începutul anului viitor vor începe lucrările pe Canalul Siret-Bărăgan. Banii vin din Programul național de irigații.

ADVERTISEMENT

Este un program finanțat din bugetul național și care cuprinde ca lucrare principală reabilitarea Canalului Siret-Bărăgan, dar sunt și alte lucrări de investiții în zona infrastructurii principale de irigații”, a declarat secretatul de stat al Ministerului Agriculturii, Sorin Moise, scrie Antena 3.

Canalul Siret-Bărăgan are numai 5 kilometri în prezent

Canalul Siret-Bărăgan are în momentul de față numai 5 kilometri finalizați. Această suprafață funcțională deservește 7.000 de hectare. Reabilitatea a avut loc în perioada în care Florin Barbu era director general la ANIF.

ADVERTISEMENT

Prima stație a fost dată în folosință și agricultorii din regiune au putut să irige cu ajutorul ei. Proiectul a fost unul de succes, dar și de suflet pentru șeful de la Agricultură, cât și pentru fostul președinte Nicolae Ceaușescu.

Lucrarea totală ar putea prelua 21.000.000 metri cubi de apă din bazinul Siretului, pe lângă cei 16.000.000 metri cubi care sunt preluați de Acumularea Călimănești, cel mai important baraj de pe râu. În plus, canalul ar elimina riscul unor viituri catastrofale.

Mai mult, Canalul Siret-Bărăgan ar urma să protejeze circa 130 km de diguri de pe malul stâng al Siretului, cât si 130 km de diguri de pe malul drept, din județele Vrancea și Brăila pentru că are numeroase ramificații.

Datele tehnice ale Canalului Siret-Bărăgan

  • Lungime: 198 de kilometri
  • Traseu: între acumularea Călimănești de pe Siret (Vrancea) și Lacul Dridu, situat la nord de București, pe râul Ialomița.
  • Lățimea: 57 metri la suprafața apei și 20 de metri la fund.
  • Adâncimea: 7 metri.
  • Viteza apei: un metru/secundă.
  • Irigații: 520-700.000 de hectare.
ADVERTISEMENT
Cum negociază părinţii darul pentru profesoară pe WhatsApp. Cei care nu dau bani...
Cum negociază părinţii darul pentru profesoară pe WhatsApp. Cei care nu dau bani sunt pârâţi la doamna
FOTO Transformarea fizică a lui Pep Guardiola
FOTO Transformarea fizică a lui Pep Guardiola
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Ce obicei săptămânal au Cristi Borcea și milionarul care și-a înșelat 16 ani...
Ce obicei săptămânal au Cristi Borcea și milionarul care și-a înșelat 16 ani soția cu cea mai cunoscută amantă din România
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Cum a reacționat Aspazia, bunica lui Cătălin Bordea, când a aflat că nepotul...
Cum a reacționat Aspazia, bunica lui Cătălin Bordea, când a aflat că nepotul ei a fost înșelat de soție. 𝐑𝐄𝐀𝐂𝐓̦𝐈𝐀 𝐀𝐌𝐔𝐙𝐀𝐍𝐓𝐀̆
Anunț teribil despre Ion Iliescu! Adevărul despre execuția soților Ceaușescu
Anunț teribil despre Ion Iliescu! Adevărul despre execuția soților Ceaușescu
Horoscopul lui Dom’ Profesor – 8 decembrie 2023. Expansiunea Universului
Horoscopul lui Dom’ Profesor – 8 decembrie 2023. Expansiunea Universului
Simona Halep dă lovitura în plin SCANDAL de dopaj! Afacerea de milioane de...
Simona Halep dă lovitura în plin SCANDAL de dopaj! Afacerea de milioane de euro se extinde
Scandal după moartea Ronei Hartner! Detaliul uluitor care s-a aflat despre testamentul ei:...
Scandal după moartea Ronei Hartner! Detaliul uluitor care s-a aflat despre testamentul ei: ”O să-i respectăm dorința! Nu vrem război...”
TAROM, reacție după ce fostul rugbist imobilizat în scaun cu rotile afirmă că...
TAROM, reacție după ce fostul rugbist imobilizat în scaun cu rotile afirmă că nu i s-a permis îmbarcarea într-un avion
Rona Hartner, chinuită în emisiunea Ferma Vedetelor de la Pro TV: „Eu cred...
Rona Hartner, chinuită în emisiunea Ferma Vedetelor de la Pro TV: „Eu cred că acolo mi s-a declanșat boala. E un sadism incredibil”
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română