Life

Unul dintre proiectele de suflet ale lui Nicolae Ceaușescu din Epoca de Aur a României a primit finanțare abia acum. Lucrările încep în forță în 2024

Un plan inițiat de Nicolae Ceaușescu în Epoca de Aur a țării noastre va fi continuat în 2024. Banii vin din fonduri europene.
26.10.2023 | 15:15
Unul dintre proiectele de suflet ale lui Nicolae Ceausescu din Epoca de Aur a Romaniei a primit finantare abia acum Lucrarile incep in forta in 2024
Un plan inițiat de Nicolae Ceaușescu în Epoca de Aur a țării noastre va fi continuat în 2024. Banii vin din fonduri europene. Sursa foto: hepta.ro / captură video Youtube. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Unul din proiectele de suflet ale lui Nicolae Ceaușescu din Epoca de Aur a României a primit finanțare abia acum. Lucrările încep în forță în 2024. Anunțul a fost făcut public de secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Sorin Moise.

Un plan inițiat de Nicolae Ceaușescu în Epoca de Aur a țării noastre va fi continuat în 2024. Banii vin din fonduri europene

Un plan inițiat de Nicolae Ceaușescu în Epoca de Aur a țării noastre va fi continuat în 2024. Banii vin din fonduri europene. Canalul de irigaţii Siret-Bărăgan va avea de la finalul lui martie anul următor încă 35 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Planul fostului președinte comunist era construit pentru salvarea agriculturii româneşti în momente de secetă, așa cum se întâmplă în ultimii ani. Lucrările au început în anul 1986, însă au fost oprite după Revoluție.

Acest proiect este unul important și benefic agricultorilor din regiune, în condiţiile în care aproape trei amenajări de irigaţii din județele Ialomiţa, Brăila şi Buzău vor putea fi alimentate gravitaţional în curând.

ADVERTISEMENT

Mai exact, pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii au fost alocate fonduri de peste 500 de milioane de euro din Planul Strategic PAC 2023-2027. Din această sumă 400 de milioane sunt pentru organizaţiile de udători şi 100 de milioane de euro pentru amenajări locale.

„Exact cum a spus domnul ministru (al Agriculturii, Florin Barbu – n.r.), la începutul anului viitor vor începe lucrările pe Canalul Siret-Bărăgan. Banii vin din Programul național de irigații.

ADVERTISEMENT

Este un program finanțat din bugetul național și care cuprinde ca lucrare principală reabilitarea Canalului Siret-Bărăgan, dar sunt și alte lucrări de investiții în zona infrastructurii principale de irigații”, a declarat secretatul de stat al Ministerului Agriculturii, Sorin Moise, scrie Antena 3.

Canalul Siret-Bărăgan are numai 5 kilometri în prezent

Canalul Siret-Bărăgan are în momentul de față numai 5 kilometri finalizați. Această suprafață funcțională deservește 7.000 de hectare. Reabilitatea a avut loc în perioada în care Florin Barbu era director general la ANIF.

ADVERTISEMENT

Prima stație a fost dată în folosință și agricultorii din regiune au putut să irige cu ajutorul ei. Proiectul a fost unul de succes, dar și de suflet pentru șeful de la Agricultură, cât și pentru fostul președinte Nicolae Ceaușescu.

Lucrarea totală ar putea prelua 21.000.000 metri cubi de apă din bazinul Siretului, pe lângă cei 16.000.000 metri cubi care sunt preluați de Acumularea Călimănești, cel mai important baraj de pe râu. În plus, canalul ar elimina riscul unor viituri catastrofale.

Mai mult, Canalul Siret-Bărăgan ar urma să protejeze circa 130 km de diguri de pe malul stâng al Siretului, cât si 130 km de diguri de pe malul drept, din județele Vrancea și Brăila pentru că are numeroase ramificații.

Datele tehnice ale Canalului Siret-Bărăgan

  • Lungime: 198 de kilometri
  • Traseu: între acumularea Călimănești de pe Siret (Vrancea) și Lacul Dridu, situat la nord de București, pe râul Ialomița.
  • Lățimea: 57 metri la suprafața apei și 20 de metri la fund.
  • Adâncimea: 7 metri.
  • Viteza apei: un metru/secundă.
  • Irigații: 520-700.000 de hectare.
ADVERTISEMENT