Sport

”V-am zis că aici se va ajunge?”. Alin Petrache este enervat de problemele de la ”Arcul de Triumf”

Președintele Federației Române de Rugby, Alin Petrache, a izbucnit după ce societatea care administrează „Arcul de Triumf” vrea să închidă stadionul din motive financiare.
31.01.2024 | 19:51
Vam zis ca aici se va ajunge Alin Petrache este enervat de problemele de la Arcul de Triumf
Președintele Federației Române de Rugby, Alin Petrache, a izbucnit după ce societatea care administrează „Arcul de Triumf” vrea să închidă stadionul din motive financiare FOTO: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Președintele Federației Române de Rugby, Alin Petrache (47 de ani), este la curent cu subiectul dezvăluit în exclusivitate de FANATIK. Pericolul mare ca stadionul ”Arcul de Triumf” să fie închis din cauza problemelor financiare cu care se confruntă societatea care administrează baza sportivă provoacă mari tensiuni în lumea sportului cu balonul oval. Arena ”Arcul de Triumf” este considerată de ani de zile casa rugbyului românesc, iar punerea lacătului pe porțile arenei inaugurate în 2021 ar reprezenta o grea lovitură pentru ”Stejari”.

Alin Petrache este enervat de problemele de la ”Arcul de Triumf”

”Noi am spus că aici se va ajunge dacă acest stadion se va transforma într-un Complex Sportiv Național. Un Complex cum mai sunt și altele, care văd că se închid pe rând. Nu ne ocupăm noi de arenă, există un Complex Sportiv Național. Există un manager acolo.

ADVERTISEMENT

Vom discuta mai multe despre acest subiect mâine la conferința de presă. Naționala României este în pregătiri pentru Campionatul European, prin care se decide calificarea la Cupa Mondială”, a declarat Alin Petrache, pentru FANATIK.

Federația condusă de Alin Petrache a plătit 2.500 de euro pentru fiecare meci al naționalei de rugby pe ”Arcul de Triumf”

Federația Română de Rugby a plătit până acum 2.500 de euro pentru fiecare meci pe care îl ”Stejarii” l-au disputat  pe ”Arcul de Triumf”. Aceeași taxă era percepută și pentru meciurile de oină pe ”Arc”.

ADVERTISEMENT

În schimb, Federația Română Fotbal plătea 22.000 de euro pe meci, pentru jocuri ale reprezentativelor masculine de tineret, precum și pentru cele feminine.

Naționala de rugby a României se află în Grupa B în Rugby Europe Championship, alături de Portugalia, Belgia și Polonia. ”Stejarii” vor debuta în deplasare, pe 4 februarie, cu Polonia, după care vor avea două meciuri acasă, programate pe ”Arcul de Triumf”, cu Belgia, pe 10 februarie și cu Portugalia, pe 17 februarie.

ADVERTISEMENT

FRR a pus în vânzare online biletele pentru partidele cu Belgia și cu Portugalia de pe stadionul ”Arcul de Triumf”.

De ce se închide stadionul ”Arcul de Triumf”

Inaugurat pe 3 iulie 2021, Complexul ”Arcul de Triumf” este cel de-al 11-lea Complex Sportiv Național, aflat în subordinea Agenției Naționale pentru Sport (ANS). Problemele pentru societatea care administrează baza sportivă de lângă Parcul Herăstrău au apărut în momentul în care ANS a redus drastic bugetul alocat CSN Arcul de Triumf pentru anul 2024.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de anul 2023, când a primit 5.000.000 de lei (1 milion de euro) pentru bunuri și servicii, CSN Arcul de Triumf a încasat de la ANS pentru 2024 numai 1.000.000 de lei (200.000 de euro). Asta înseamnă 20% din bugetul de anul trecut, iar banii primiți ar fi suficienți cel mult până în luna martie.

„Ne vom strădui să facem venituri proprii. Noi am făcut 1 milion de euro venituri proprii, cele mai mari datorită managementului. Sunt venituri mai mari decât Arena Națională”, a declarat Radu Popa, directorul Complexului „Arcul de Triumf”.

Stadionul „Arcul de Triumf” a fost modernizat din bani publici

Stadionul ”Arcul de Triumf” a fost reabilitat din bani publici pentru EURO 2020

Federația Română de Rugby a avut multe dispute cu Ministerul Tineretului şi Sportului, care a fost înlocuit cu Agenția Națională pentru Sport.

În 28 ianuarie, Federaţia Română de Rugby a acuzat Ministerul Tineretului şi Sportului, într-un comunicat de presă, că încearcă să “naţionalizeze” Stadionul Arcul de Triumf, după ce acesta a fost construit de Compania Naţională de Investiţii.

“Federaţia Română de Rugby a luat act de propunerea Ministerului Tineretului şi Sportului de a lansa în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern privind trecerea Stadionului Naţional de Rugby Arcul de Triumf în folosinţă exclusivă a Ministerului Tineretului şi Sportului.

Suntem de-a dreptul consternaţi de această poziţionare şi vom lua toate măsurile legale şi umane pentru a evita această noua naţionalizare pusă la cale de MTS. Îi asigurăm pe toţi cei care nu vor să ţină cont de documente şi de istoria de peste 108 ani, că nu vom capitula şi vom lupta pentru stadionul nostru.

Sperăm că domnul ministru Novak va respecta documentele, tradiţia şi istoria sportului nostru şi va reda dreptul de folosinţă gratuită pe 49 de ani Federaţiei Române de Rugby. Nu credem ca domnul Novak va încerca să se situeze deasupra deciziei Regelui Carol şi primarului Grigore Gheorghe Cantacuzino care au dat acest teren pentru rugby.

Sperăm să nu fie părtaş la o asemenea pagină de ruşine a sportului românesc”, menţiona FRR, care a precizat la acea dată că va “lupta” inclusiv în instanţă pentru stadionul său”.

ADVERTISEMENT