News

Vaccin universal împotriva tuturor tulpinilor Covid-19, dezvoltat în Franța. Când încep studiile clinice

19.03.2021 | 15:52
Vaccin universal impotriva tuturor tulpinilor Covid19 dezvoltat in Franta Cand incep studiile clinice
ADVERTISEMENT

Un vaccin universal pentru Covid-19, eficient împotriva tuturor tulpinilor este dezvoltat în Franța. Oamenii de știință estimează că studiile clinice vor începe anul viitor.

Cercetătorii francezi au început dezvoltarea unui ser care să fie eficient atât pentru variantele existente, cât și pentru orice tulpină ar putea să apară. Studiile clinice sunt într-o fază avansată, iar primele rezultate ale celor preclinice sunt unele promițătoare.

ADVERTISEMENT

O companie specializată în bio-tehnologie din Lyon a început studiul unui vaccin care să poată trata toate formele de gripă, de dinaintea apariției pandemiei. Ulterior, oamenii de știință și-au axat investigațiile pentru a găsi o soluție în criza coronavirusului.

Vaccin universal împotriva tuturor tulpinilor Covid-19, dezvoltat în Franța. Când încep studiile clinice

Oamenii de știință din Lyon speră ca studiile clinice ale serului să înceapă de anul viitor. Rezultatele preclinice ale vaccinului sunt promițătoare.

ADVERTISEMENT

Cercetările de la Lyon suns susținute financiar de Banca Publică de Investiții din Franța și Comisia Europeană. Instituțiile au alocat fiecare câte 15 milioane de euro.

În acest moment, peste zece laboratoare și universități din întreaga lume studiază o astfel de variantă de ser universal. După apariția și aprobarea primelor vaccinuri împotriva SARS – CoV – 2, principala temere a specialiștilor este apariția unor noi tulpini ale virusului.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la valul al treilea al pandemiei, despre care au explicat că va fi unul al tulpinilor. Aceștia au avertizat că ne putem lupta cu o nouă pandemie.

„Gândiți-vă că noile tulpini sunt deja în Australia, Europa și noi, ca țară, avem cel mai mare flux migrațional din Europa. Deci, este foarte clar că valul 3 va veni și peste noi, ne este foarte clar că vor fi tulpini noi, cu o mai mare agresivitate de transmitere intracomunitar”, a precizat medicul Cristian Oancea.

ADVERTISEMENT

Noile tulpini sunt cu mult mai contagioase, pot cauza forme mai grave ale bolii, cauzând o rată de mortalitate mai mare. Mai mult, unele devin dificil de depistat, iar eficacitatea vaccinurilor existente este diminuată. De altfel, tulpina britanică este răspândită masiv în România. Au fost depistate și cazuri de infectare cu varianta sud-africană și cea braziliană.

ADVERTISEMENT