News

Vaccinarea anti-Covid în România, cu programare și supraveghere. Cine are prioritate

30.11.2020 | 08:47
Vaccinarea antiCovid in Romania cu programare si supraveghere Cine are prioritate
ADVERTISEMENT

Medicul Valeriu Gheorghiță va coordona campania națională de vaccinare anti-Covid, estimând că primele doze vor ajunge în România la final de an.

Cu toate acestea, 30% dintre medici nu vor să se vaccineze, însă acest lucru s-ar putea schimba dacă vaccinul se va dovedi sigur.

ADVERTISEMENT

Persoanele cu simptome nu vor fi vaccinate ci vor fi trimise pentru evaluare și tratament la spital, anunță medicul Gheorghiță.

Cum se va face vaccinarea în România

„Dacă până acum am asistat aproape neputincioşi la evoluţia acestei pandemii, acum se pare că, prin apariţia acestor vaccinuri, putem să recăpătăm controlul asupra vieţilor noastre. Foarte probabil, până la finele anului cel puţin un vaccin va îndeplini criteriile de siguranţă, de siguranţă şi eficacitate”, a menționat medicul, conform Gândul.

ADVERTISEMENT

Deși există sceptici care nu doresc să se vaccineze, medicul a dezvăluit că cererea depășește momentan oferta. „Pentru evaluarea eficienţei vaccinului, se va face o supraveghere de lungă durată. Când o persoană va fi diagnosticată cu COVID-19, prima întrebare va fi dacă a fost sau nu vaccinată. Date din studiile clinice de fază 3 arată o eficacitate de 90-95 la sută, ceea ce înseamnă că 9 din 10 persoane, cel puţin, sunt protejate faţă de îmbolnăvirea cu COVID-19, a declarat medicul la Antena 3.

Expertul a anunțat că toți oamenii vor fi introduși într-o bază de date, astfel că nu există riscul ca aceeași persoană să se vaccineze de două ori.

ADVERTISEMENT

„Sistemul de programare este esenţial. Vaccinul vine în flacoane multi-doză şi este important să avem o trasabilitate  a fiecărei persoane care vine la un centru de vaccinare, pentru a reduce la minim posibilitatea de irosire a dozelor prin flacoane care ar putea rămâne neutilizate. Pe de altă parte, ne dorim să evităm aglomerările la centrele de vaccinare”, a mai precizat Gheorghiţă.

30% dintre medici nu vor să se vaccineze

Surprinzător, 30% din totalul medicilor din România nu vor să se vaccineze, dând un semnal care poate fi înțeles greșit de către populație.

ADVERTISEMENT

Date preliminare colectate din teritoriu indică o rată de acceptare de 80 la sută pentru medicii din reţeaua de medicină primară şi de peste 80 la sută pentru asistenţii medicali. În ceea ce priveşte personalul medical din spitale, vorbim de o rată de acceptare de 70 la sută la medici şi 50 la sută la asistenţii medicali, cu menţiunea că există spitale unde sunt îngrijiţi bolnavii cu SARS-CoV-2 şi unde rata este de peste 90 – 95 la sută. Când vom avea mai multe informaţii despre vaccinuri, sunt convins că nivelul de acceptare şi dorinţa de vaccinare vor fi mult mai mari. Nu este necesară testarea înainte de vaccinare. E important ca la momentul vaccinării persoana să nu aibă o boală acută febrilă, să nu aibă o boală manifestă clinic. Dacă, ipotetic, o persoană are o infecţie cu manifestare asimptomatică şi este vaccinată nu se întâmplă absolut nimic”, a completat expertul.

 

ADVERTISEMENT