News

Vaccinul Moderna îți oferă dublul anticorpilor serului Pfizer. De ce n-ar trebui să te sperie valorile mici ale celulelor imunitare

Cu toate că vaccinul Moderna pare că oferă mult mai mulți anticorpi decât cel de la Pfizer, valorile scăzute nu ar trebui să te îngrijoreze.
02.09.2021 | 11:50
Vaccinul Moderna iti ofera dublul anticorpilor serului Pfizer De ce nar trebui sa te sperie valorile mici ale celulelor imunitare
ADVERTISEMENT

Un nou studiu ce a analizat răspunsul imun a două vaccinuri de tip mRNA arată că serul Moderna creează de două ori mai mulți anticorpi decât Pfizer.

Cercetătorii au analizat nivelurile de anticorpi ale angajaților din sistemul medical belgian, după ce au primit ambele doze de vaccin. 688 de persoane au primit serul Moderna, iar 959 au fost imunizați cu Pfizer.

ADVERTISEMENT

Rezultatele noului studiu au fost publicate în Journal of the American Medical Association.

În cazul persoanelor care nu au trecut prin boală anterior, Moderna a oferit aproximativ 2.881 de anticorpi/ mililitru, în vreme ce Pfizer a produs cam 1.108 unități/ mililitru.

De asemenea, în ceea ce privește persoanele care trecuseră deja prin boală, nivelurile de anticorpi au fost mai mari tot în cazul serului Moderna: 3.836 unități/ mililitru, în comparație cu 1.444 unități per mililitru pentru Pfizer.

ADVERTISEMENT

Nivelul de anticorpi oferit de Moderna este mai mare pentru toate categoriile de pacienți, indiferent de vârstă și dacă au trecut prin boală sau nu.

Cercetătorii susțin că diferența dintre nivelurile de anticorpi ar putea fi cauzată de conținutul mRNA sporit din vaccinul Moderna, dar și de intervalul de timp mai mare dintre cele două administrări.

ADVERTISEMENT

A doua doză de Moderna este administrată la patru săptămâni după prima, în vreme ce intervalul pentru Pfizer este de trei săptămâni.

Testarea anticorpilor a fost realizată înainte de vaccinare și la 6-10 săptămâni după a doua doză. Studiul a descoperit că nivelurile se corelează negativ cu vârsta în cazul persoanelor neinfectate, iar cei mai mulți anticorpi îi au persoanele mai tinere de 35 de ani.

ADVERTISEMENT

Cercetarea calcă pe urmele unui alt studiu din luna august, care sugerează că eficiența vaccinului Moderna scade la 76% și a lui Pfizer la 42% în fața variantei Delta a coronavirusului, arată thehill.com.

De ce nu ar trebui să te sperie un număr scăzut de anticorpi

Odată cu apariția vaccinurilor, a apărut și frenezia analizelor pentru aflarea numărului de anticorpi rezultați în urma imunizării.

Iar în acest context, e ușor de intuit că apar și temeri cu privire la scăderea numărului de anticorpi.

Cu toate acestea, un asemenea comportament este absolut normal în cazul oricărui vaccin, iar noi cercetări sugerează chiar că această scădere a numărului de anticorpi n-ar trebui să fie un motiv de panică.

Conform lui Ali Ellebedy, imunolog la Washington University, sugerează că anticorpii rămași în urma scăderii inițiale sunt mai capabili să lupte împotriva infecției cu Covid-19, spre deosebire de primele astfel de celule generate inițial.

Anticorpii generați prin intermediul nodulilor limfatici sunt mai calitativi, astfel că va fi nevoie de un număr mai redus de celule care să poată face față virusului.

Da, într-adevăr, există și o scădere a eficienței vaccinurilor în fața tulpinei Delta, însă asta nu face vaccinurile mai puțin bune. Virusul va ajunge în corp în cazul unei astfel de infecții, însă nu va fi capabil să se instaleze, fiind atacat de anticorpii rezultați în urma vaccinului.

Tocmai de aceea, chiar și persoanele care s-au vaccinat se pot infecta cu noua tulpină. Totuși, acestea nu vor mai fi predispuse la forme grave ale bolii, iar desfășurarea acesteia va dura și mai puțin timp.

ADVERTISEMENT