News

Vaccinurile contra noilor variante Covid sunt gata și vor intra în uz din septembrie în UK și SUA. Când și unde vor fi disponibile în România

Marea Britanie a devenit prima țară care a aprobat un vaccin bivalent care abordează atât virusul Covid original, cât și varianta mai nouă Omicron. În SUA, serul va fi aprobat în scurt timp. Ce se întâmplă în România.
30.08.2022 | 17:10
Vaccinurile contra noilor variante Covid sunt gata si vor intra in uz din septembrie in UK si SUA Cand si unde vor fi disponibile in Romania
Atât Moderna, cât și Pfizer/BioNTech și-au actualizat vaccinurile contra Covid-19 Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Serul aprobat de Marea Britanie este cel produs de Moderna, iar oficialii britanici din domeniul sănătății spun că vaccinul va face parte din campania de rapel de toamnă, care ar urma să înceapă în luna septembrie.

Vaccinurile contra noilor variante Covid sunt gata și vor intra în uz din septembrie în UK și SUA

Cel mai recent vaccin de la Moderna – numit Spikevax – vizează atât tulpina originală, cât și prima variantă Omicron (BA.1), care a apărut iarna trecută. Este cunoscut ca un vaccin bivalent, deoarece vizează două variante ale virusului care provoacă Covid.

ADVERTISEMENT

Agenția de Reglementare a Medicamentului și Produselor de Sănătate din Marea Britanie a luat în considerare dovezile și a dat aprobarea vaccinului pentru utilizare la adulți.

„Ceea ce ne oferă acest vaccin bivalent este un instrument și mai ascuțit în arsenalul nostru pentru a ne proteja împotriva acestei boli, pe măsură ce virusul continuă să evolueze”, a declarat dr. June Raine, directorul executiv al autorității de reglementare, relatează BBC.

ADVERTISEMENT

Testele pe 437 de persoane au arătat că vaccinul actualizat este sigur și oferă o protecție imunitară mai bună împotriva variantelor mai noi.

Nivelurile de anticorpi care au putut să dezactiveze Omicron (BA.1) au fost de 1,7 ori mai mari la persoanele cărora li s-a administrat noul vaccin. Testele împotriva variantelor Omicron mai recente (BA.4 și BA.5), care provoacă valul actual al Regatului Unit, au arătat, de asemenea, niveluri mai ridicate de protecție cu vaccinul actualizat.

ADVERTISEMENT

Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI), care consiliază guvernele din Anglia, Țara Galilor, Irlanda de Nord și Scoția, a confirmat că următoarele grupuri ar trebui să li se ofere o formă de rapel în toamnă:

  • personalul sanitar și social
  • toate persoanele în vârstă de 50 de ani și peste
  • îngrijitorii care au peste 16 ani
  • persoanele de peste cinci ani a căror sănătate le expune un risc mai mare, inclusiv femeile însărcinate
  • persoane peste cinci ani care împart casa cu cineva cu un sistem imunitar slăbit.
ADVERTISEMENT

Moderna nu este singura companie care își actualizează vaccinurile. Pfizer a dezvoltat, de asemenea, vaccinuri care vizează varianta Omicron. Vaccinul Oxford/AstraZeneca nu este actualizat.

FDA se pregătește să autorizeze versiunile actualizate ale vaccinurilor contra Covid produse de Moderna și Pfizer

Moderna a depus cererea către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) pentru autorizarea de utilizare de urgență (EUA) a vaccinului său contra Covid-19 actualizat pentru persoanele cu vârsta de 18 ani și peste.

Mișcarea a venit la o zi după ce Pfizer și BioNTech au depus cererea pentru EUA pentru boosterul lor actualizat contra Covid-19 pentru persoanele cu vârsta de 12 ani și peste.

Dacă FDA autorizează vaccinurile actualizate, acestea ar putea deveni disponibile în septembrie. Formulele actualizate ale companiilor sunt vaccinuri bivalente care combină vaccinurile originale cu cele care vizează variantele Omicron BA.4 și BA.5.

Serul Moderna ar fi administrat ca doză de 50 de micrograme, iar cel al Pfizer ca doză de 30 de micrograme.

În continuare, FDA va evalua datele de la Moderna și Pfizer și va decide dacă autorizează injecțiile.

„FDA va folosi totalitatea dovezilor disponibile pentru a autoriza boosterele bivalente de toamnă”, a declarat purtătorul de cuvânt al FDA, Abigail Capobianco, potrivit CNN.

„Există date despre multe milioane de indivizi care au primit componenta prototip ca rapel. În ceea ce privește componenta BA.4/5, o combinație de date nonclinice obținute la șoareci, date de la variantele anterioare de vaccinuri (inclusiv beta, Delta) și Omicron BA.1, împreună cu cunoștințele noastre extinse despre siguranța și eficacitatea platformelor de ARNm vor fi utilizate pentru această luare a deciziilor.”

Boosterele actualizate ar trebui să fie disponibile publicului de la începutul până la mijlocul lunii septembrie.

Producția serurilor actualizate este deja în curs de desfășurare, iar statele le pot comanda deja. Guvernul SUA a achiziționat 105 milioane de doze de rapel de vaccin Covid-19 bivalent de la Pfizer și alte 66 de milioane de vaccinuri actualizate de la Moderna.

Ce se întâmplă în România?

La solicitarea FANATIK, Ministerul Sănătății (MS) a precizat că se preconizează că serurile bivalente vor fi disponibile în perioada septembrie – octombrie, sub rezerva autorizării lor de către Agenția Europeană a Medicamentului pentru utilizare în Uniunea Europeană.

”Cei doi producători de vaccinuri de tip ARNm (ARN mesager), respectiv Pfizer/BioNTech și Moderna au dezvoltat vaccinuri bivalente care conțin tulpina originală WUHAN și tulpinile noi circulante BA1, respectiv, BA4 și BA5, care sunt în curs de aprobare la nivelul Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Conform precizărilor comunicate de producători și de EMA noile vaccinuri adaptate vor putea fi produse etapizat, în funcție de obținerea autorizațiilor de punere pe piață. Astfel, în perioada septembrie – octombrie a.c., se preconizează a fi disponibil vaccinul bivalent Wuhan – BA1, iar începând din luna noiembrie vaccinul bivalent Wuhan – BA4/BA5”, se arată în răspunsul MS.

Reprezentanții ministerului au mai precizat și că o decizie privind procedurile de administrare nu a fost luată încă, acestea urmând a fi stabilite după aprobarea noilor vaccinuri. ”Administrarea se va face la medicii de familie”, se mai precizează în răspunsul transmis FANATIK.

ADVERTISEMENT