News

Valeriu Gheorghiță, anunț important despre a treia doză de vaccin: “Este bine să ne gândim cum a fost tolerată doza doi”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a oferit un anunț important pentru persoanele care doresc să facă doza 3, declarând: "să ne gândim cum a fost tolerată doza 2".
01.10.2021 | 22:24
Valeriu Gheorghita anunt important despre a treia doza de vaccin Este bine sa ne gandim cum a fost tolerata doza doi
ADVERTISEMENT

Oficialii din Ministerul Sănătății au explicat în urmă cu câteva zile care sunt beneficiile vaccinării cu doza de booster, acestea referindu-se la creșterea protecției împotriva infectării și a dezvoltării formelor grave.

România a început de câteva zile să administreze doza trei de vaccin, la câteva săptămâni distanță față de țări precum Franța sau Germania.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță: “Este bine să ne gândim cum a fost tolerată doza doi”

Diferențele sunt legate de dozaj, o doză de vaccin de la compania Pfizer are 30 de micrograme de ARN mesager, o doză de vaccin de la compania Moderna are 100 de micrograme de ARN mesager, asta nu înseamnă că va produce o producție de trei ori mai crescută.

Nu există diferențe ale profilului de siguranță, sunt reacții ușor mai zgomotoase, mai frecvente la vaccinul produs de compania Moderna.

ADVERTISEMENT

Este important să ne gândim la cum a fost tolerată doza 2. Dacă am avut o reactivitate crescută după doza doi și am făcut Pfizer, ar fi bine să păstrăm același vaccin, deoarece vaccinul de la Moderna este și mai reactogen.

Dacă am avut reacții puternice după a doua doză de vaccin Moderna, poate ne putem gândi să facem o doză de booster cu vaccinul produs de compania Pfizer.

ADVERTISEMENT

Este adevărat, astăzi sunt aproximativ 25.000 de persoane care s-au vaccinat cu prima doză, avem o tendință de creștere a adresabilității către centrele de vaccinare.

Motivele sunt legate de o percepție mult mai reală a riscului de îmbolnăvire, teama de boală, teama de a nu face o formă gravă și a ajunge la terapie.

ADVERTISEMENT

Acel segment populațional care a fost demotivat pe perioada sezonului de vară, când știam că rata de transmitere a fost redusă, îl putem recupera în această perioadă.

Un al doilea motiv este implementarea unor restricții, certificatul verde poate reprezintă un motiv pentru o parte din populație să se vaccineze. 

Eu cred că principalul motiv este legat de teamă și anticiparea restricțiilor. Dacă ne întoarcem cu două luni în urmă, putem să ne explicăm de ce oamenii nu s-au mai vaccinat.

Nu au mai avut această percepție a riscului și era o perioadă în care restricțiile au fost în mare parte ridicate, ceea ce era justificat. Din păcate s-a înțeles greșit, dacă nu ai restricții nu înseamnă că nu trebuie să păstrezi măsuri de protecție de bază.

ADVERTISEMENT