News

Variola maimuței îşi schimbă numele. OMS consideră denumirea actuală discriminatorie

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat că experții medicali caută un nou nume pentru variola maimuței. Motivul: denumirea actuală ar fi discriminatorie.
15.06.2022 | 07:34
Variola maimutei isi schimba numele OMS considera denumirea actuala discriminatorie
OMS consideră că denumirea ”variola maimuței” e discriminatorie. Organizația caută un nou nume. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

O boală extrem de rară denumită ”variola maimuței” a apărut în Europa și în Statele Unite în această primăvară. Ea s-a extins ulterior în majoritatea statelor lumii.

OMS consideră că denumirea ”variola maimuței” e discriminatorie. Organizația caută un nou nume

În prezent, lumea medicală caută soluții pentru a stopa extinderea virusului. În UE, deja se pune la cale o primă etapă a unei campanii de vaccinare, fiind achiziționate deja peste 110.000 de doze de ser.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunţă că, alături de mai mulți experți, caută un nou nume pentru variola maimuţei.

”Organizația colaborează cu parteneri și experți din întreaga lume pentru a schimba numele virusului variolei maimuței, a claselor tulpinilor sale și a bolii pe care o provoacă”, a spus oficialul, conform ABC.net.

ADVERTISEMENT

Poziția luată de OMS vine după ce peste 30 de oameni de știință au scris săptămâna trecută despre ”necesitatea urgentă a unui nume nediscriminatoriu, care să nu stigmatizeze” pentru virus şi boala pe care o provoacă.

Această referire continuă la virus ca având origine africană este atât inexactă, cât şi discriminatorie, au spus ei.

ADVERTISEMENT

Experții au propus o nouă clasificare a variolei maimuței care se aliniază cu cele mai bune practici în denumirea bolilor infecțioase, într-un mod care ”minimizează impacturile negative inutile asupra națiunilor, regiunilor geografice, economiilor și oamenilor și care ia în considerare evoluția și răspândirea virusului”.

OMS anunță decizii importante în legătură cu acest virus

În debutul acestei săptămâni, același Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai declarat că va convoca o întâlnire de urgenţă săptămâna viitoare pentru a stabili dacă focarul bolii existent la nivel global va fi clasificat drept urgenţă de sănătate publică de interes internațional.

ADVERTISEMENT

Din primăvară până în prezent, peste 1.600 de cazuri au fost confirmate deja. În plus, 1.500 de cazuri sunt suspecte.

Potrivit Organizației, niciun deces nu a fost confirmat în ţările în care boala nu este endemică.

Și România a raportat deja 2 cazuri de infectare cu variola maimuței. E vorba de doi bărbați de 26 și 35 de ani.

ADVERTISEMENT