News

Al doilea caz de variola maimuței în România. Un bărbat de 32 de ani prezintă simptome specifice virusului

Autoritățile sanitare au confirmat al doilea caz de variola maimuței în România. Este vorba despre un bărbat de 32 de ani din București, care s-a prezentat recent la spital.
14.06.2022 | 15:43
Al doilea caz de variola maimutei in Romania Un barbat de 32 de ani prezinta simptome specifice virusului
Al doilea pacient diagnosticat cu variola maimuței este internat și izolat pentru 21 de zile. Foto: pixnio.com
ADVERTISEMENT

În prezent, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) efectuează o anchetă epidemiologică pentru a afla cu cine a intrat pacientul în contact.

Al doilea român diagnosticat cu variola maimuței

Pentru moment încă nu este clar dacă al doilea român diagnosticat cu variola maimuței are vreo legătură cu primul caz de acest fel, raportat luni.

ADVERTISEMENT

Conform primelor informații venite de la Ministerul Sănătății, bărbatul de 32 de ani este în stare bună şi va rămâne în izolare. Pacientul s-a prezentat la o clinică medicală din Bucureşti săptămâna trecută.

În urma investigaţiilor de laborator, marţi s-a confirmat că pacientul este infectat cu variola maimuţei. ”Starea bărbatului este bună şi acesta va rămâne în izolare. A fost declanşată anchetă epidemiologică pentru stabilirea contacţilor direcţi”, au transmis reprezentanții Ministerului Sănătăţii.

ADVERTISEMENT

Amintim că primul caz de variola maimuţei din România a fost diagnosticat luni, la un bărbat de 26 de ani din Bucureşti. Ieri, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, anunța că țara noastră va primi ”în jur de 2.500 de doze de vaccin” împotriva variolei.

Marți s-a aflat că mai-marii din Uniunea Europeană au semnat un acord cu Bavarian Nordic (BAVA.CO), pentru furnizarea a 110.000 de doze de vaccinuri împotriva variolei.

ADVERTISEMENT

Primele măsuri luate la nivelul Uniunii Europene

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că dozele de vaccin vor fi livrate statelor membre în funcție de populație și numărul de cazuri descoperite.

Până la ora redactării acestei știri, aproximativ 900 de cazuri de variola maimuței au fost raportate în 19 țări UE.  De asemenea, cazuri de variola maimuței au fost raportate inclusiv în Norvegia și Islanda. Comisia Europeană a spus că cele două, țări nordice vor avea dreptul să primească doze deși nu sunt membrele UE.

ADVERTISEMENT

Vaccinul biotehnologic danez Bavarian Nordic a fost aprobat împotriva variolei. Acest vaccin este cunoscut sub numele de Imvanex în Europa și Jynneos în SUA.

ADVERTISEMENT