Life

Vasele la care ar trebui să ai grijă. Acest tip poate fi periculos pentru mâncare

Vesela care ridică semne de întrebare. Specialiștii cred că materialul poate avea efecte secundare asupra preparatelor culinare.
10.10.2023 | 16:46
Vasele la care ar trebui sa ai grija Acest tip poate fi periculos pentru mancare
Vesela care ridică semne de întrebare. Specialiștii cred că materialul poate avea efecte secundare asupra preparatelor culinare. Sursa foto: Pinterest. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Vasele la care ar trebui să ai grijă. Acest tip poate fi periculos pentru mâncare și implicit pentru sănătatea omului. De preferat ar fi să investești sume generoase în produse durabile și ideale pentru gătire.

Vesela care ridică semne de întrebare. Specialiștii cred că materialul poate avea efecte secundare asupra preparatelor culinare

Vesela care ridică semne de întrebare. Specialiștii cred că materialul poate avea efecte secundare asupra preparatelor culinare dacă conține plumb. Din păcate, acest metal toxic poate fi transferat alimentelor în timpul gătirii.

ADVERTISEMENT

Riscul cel mai mare este la vasele de lut, în ciuda faptului că sunt folosite de generații întregi. Acestea pot prezenta semne de plumb în smalț sau în înveliș, care este extrem de dăunător organismului uman.

Cei mai afectați sunt cei mici care pot dezvolta tulburări de atenție și de comportament. De asemenea, copiii pot avea probleme cu dezvoltarea creierului din cauza materialelor care se pot găsi în compoziția lor.

ADVERTISEMENT

„Pericolul intervine atunci când ceramica este cu plumb şi nu e arsă bine şi dacă se mănâncă zilnic din el”, a declarat în urmă cu ceva vreme Karla Roşca, specialist în ceramică, pentru observatornews.ro.

Care sunt cele mai bune vase pentru gătit

Specialiștii sunt de părere că cele mai bune vase pentru gătit sunt cele de lut, de pe vreme bunicilor noastre. E foarte important ca acestea să fie pictate manual și nu contrafăcute în fabricile din China sau Indonezia.

ADVERTISEMENT

„Este bine când gătiţi să folosiţi vase de lut. Pot fi folosite şi la cuptor şi direct pe aragaz. La fel de bune sunt şi cele din sticlă cunoscute sub numele de yena, dar şi cele din ceramică.

Şi vasele de inox sunt bune, dar trebuie să verificaţi să nu conţină din fabricaţie şi alte metale folosite de obicei la susţinerea mânerelor”, a spus Vlad Colţaru, inginer, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

Totodată, caserolele din plastic nu sunt deloc bune pentru sănătate și trebuie să avem mare grijă când le folosim. Unul dintre materialele sigure pentru a pregăti termic tot felul de preparate culinare este inoxul, mai spun experții.

ADVERTISEMENT