Sport

Vasili Hamutovski, condamnat în Belarus după ce a participat la proteste. Ce sentință a primit

Vasili Hamutovski, un contestatar al regimului condus de Alexander Lukashenko, și-a aflat condamnarea după ce a participat la protestele din Belarus.
29.12.2022 | 17:50
Vasili Hamutovski condamnat in Belarus dupa ce a participat la proteste Ce sentinta a primit
Vasili Hamutovski, un contestatar al regimului condus de Alexander Lukashenko, și-a aflat condamnarea după ce a participat la protestele din Belarus. Sursă foto: Facebook Steaua București
ADVERTISEMENT

Fostul portar de la FCSB și Petrolul Ploiești a fost arestat în luna septembrie pentru că a participat la un protest în Minsk împotriva războiului din Ucraina.

Doi ani de pedeapsă ”chimică”, condamnarea primită de Vasilie Hamutovski în Belarus

La aproape trei luni de la reținerea sa, Vasili Hamutovski și-a aflat condamnarea pentru implicarea în protestele din Belarus. Conform site-ului tribuna.com, fostul fotbalist va trebui să execute doi ani de pedeapsă de ”chimie la domiciliu”, ceea ce înseamnă mai degrabă o eliberare condiționată.

ADVERTISEMENT

Mai exact, ”chimie la domiciliu” este o pedeapsă cu suspendare care presupune muncă forțată. Fostul fotbalist în vârstă de 44 de ani va putea să meargă acasă, dar se va afla sub supravegherea regulată a poliției din Minsk.

Decizia a fost luată de instanța districtului Leninsky din capitala Belarusului, în temeiul articolului 342 din Codul penal al Republicii Belarus (n.r. – participarea activă la acțiuni de grup care încalcă grav ordinea publică).

ADVERTISEMENT

Sentința vine la scurt timp după ce fosta înotătoare Aliaksandra Herasimenia, medaliată la Jocurile Olimpice din 2012 şi din 2016, a fost condamnată în lipsă la 12 ani de închisoare pentru ”înfiinţarea unei structuri extremiste”.

Foștii colegi și fanii din România au sărit în ajutorul lui Hamutovski

Vasili Hamutovski a câștigat două titluri de campion cu FCSB și o Cupa României cu Petrolul Ploiești. Fostul portar a jucat 31 de meciuri la naționala Belarusului și a câștigat titlul cu BATE Borisov ca jucător și apoi în 2018 ca antrenor cu portarii.

ADVERTISEMENT

La scurt timp după ce s-a aflat de arestarea sa, foștii săi colegi George Ogăraru și Nicolae Dică au lansat mesaje de susținere a fostului jucător. Ogăraru chiar a cerut presei din România să se alăture protestului său.

În ajutorul fostului portar au sărit și ultrașii celor de la CSA Steaua, care au organizat un protest la Ambasada Belarusului din București și au cerut eliberarea lui Vasili Hamutovski.

ADVERTISEMENT

La sfârșitul anului 2021, Vasili Hamutovski a fost diagnosticat cu cancer, stadiul 3, dar a reușit să-l învingă cu ajutorul chirurgiei și chimioterapiei. Detenția poate avea un impact extrem de negativ asupra sănătății sale.

ADVERTISEMENT