Sport

Vasili Hamutovski a fost judecat în Belarus. Ce condamnare a primit fostul portar și cum au justificat autoritățile decizia. Update exclusiv

Vasili Hamutovski (43 de ani), fostul portar al FCSB, a primit sentința după ce a fost judecat de un tribunal din Belarus.
03.10.2022 | 18:50
Vasili Hamutovski a fost judecat in Belarus Ce condamnare a primit fostul portar si cum au justificat autoritatile decizia Update exclusiv
Vasili Hamutovski riscă până la 7 ani de închisoare pentru că a protestat împotriva regimului dictatorial din Belarus. Sursă foto: Facebook @Steaua București
ADVERTISEMENT
03-10-2022
15:58

Vasili Hamutovski va sta în arest 13 zile

Fostul portar al echipei FCSB a fost judecat de instanțele din Belarus și și-a aflat pedeapsa pentru că a protestat împotriva regimului lui Aleksandr Lukashenko.

La finalizarea audierilor instanța a decis ca fostul fotbalist să fie reținut în regim de arest pentru următoarele 13 zile.

Fostul internațional din Belarus a fost condamnat pentru: ”distribuire pe canalul de Telegram de materiale considerate extremiste în Belarus”.

03-10-2022
07:33

Astăzi se judecă procesul lui Vasili Hamutovski în Belarus

Din informațiile FANATIK, procesul lui Vasili Hamutovski se judecă pe data de 3 octombrie la Minsk. 

Fostul portar al FCSB își va afla astfel sentința, însă decizia nu va fi una definitivă. În cazul unui verdict nefavorabil, Vasili Hamutovski poate face apel. 

Vești proaste din Belarus, unde Vasili Hamutovski a fost arestat după ce a participat în 2020 la un protest împotriva președintelui Lukanshenko. Nicolae Dică și George Ogăraru au ținut astfel să transmită mesaje emoționante pentru fostul lor coechipier.

Gest superb al lui Vasili Hamutovski când a venit în România.  Lucra ca voluntar la CSA Steaua

Este interesant faptul că Vasili Hamutovski a acceptat să semneze cu CSA Steaua un contract de voluntariat pe o perioadă de trei luni și nu a avut un contract de muncă după ce a plecat de la Lviv din cauza invaziei Rusiei. Nu a încasat bani pentru perioada în care i-a antrenat pe copiii de la academia Stelei.

ADVERTISEMENT

Fostul jucător în vârstă de 44 de ani era antrenor cu portarii la copii și juniori în Ghencea și s-a întors în Belarus pentru a suferi o operație la genunchi. Doar că totul s-a transformat într-un coșmar, iar fostului jucător de echipă națională i s-a deschis dosar penal.

Contactat de FANATIK, George Ogăraru a oferit o scurtă declarație cu privire la situația lui Vasili Hamutovski: „Am văzut azi dimineață ce s-a întâmplat. Eu vreau să iau cât mai multe informații, am sunat și în Belarus, am vorbit și cu familia. E important să dau oamenilor mai multe informații și nu pot da deocamdată nimic oficial despre situația lui”.

ADVERTISEMENT

George Ogăraru, apel către presa din România: „Free, Vasili! Arătați-ne că vă pasă”

George Ogăraru face toate eforturile pentru a-l ajuta pe Vasili Hamutovski și cere același lucru și presei din România: „FREE VASILI!! Alături de tine Vasili! Este incredibil ceea ce se întâmplă în Belarus în zilele noastre! Am văzut acel video din online cu arestarea lui Vasili…”.


Oficialul „roș-albaștrilor” e de părere că ceea ce i se întâmplă lui Hamutovski este un mare abuz și îi încalcă drepturile fundamentale de cetățean: „Nu pot accepta ideea că un sportiv de echipă națională poate fi arestat și condamnat la închisoare pentru că, în momentul preluării conducerii Belarusului de către dictatorul Lukașenko, si-a exprimat opinia public, împreună cu alți sportivi, artiști sau oameni de televiziune, cu privire la metodele abuzive prin care au fost “câștigate” alegerile.

ADVERTISEMENT

Propun presei sportive din România, care se luptă pentru dreptul la liberă exprimare, să îl susțină pe Khamutovski prin titlul Free Vasili!! Arătați-ne că vă pasă!”, a transmis George Ogăraru printr-un mesaj pe pagina oficială de Facebook.

Nicolae Dică, mesaj de susținere pentru Vasili Hamutovski înainte de FCSB – FC Argeș: „Sper să se rezolve acolo problemele”

Nicolae Dică, fostul coechipier al lui Vasili Hamutovski, a transmis un mesaj emoționant pentru portarul bielorus:  „Am auzit și eu acum dimineață și îmi pare rău. Sper să se rezolve acolo problemele. Ce se întâmplă în Ucraina, astea sunt marile probleme, nu că pierdem noi un meci.

ADVERTISEMENT

Că s-a stins marele actor Arșinel, astea sunt adevăratele drame”, a declarat antrenorul FCSB-ului la conferința de presă înainte de meciul cu FC Argeș.

Mihai Leca, fostul jucător al lui Lviv, surprins de arestarea lui Vasili Hamutovski

Mihai Leca, fostul jucător al lui Lviv, care l-a cunoscut pe Vasili Hamutovski în Ucraina, când acesta era antrenor cu portarii, a fost surprins să afle că a fost arestat: „Acum am aflat și eu. Îmi pare rău, dar din păcate nu am informații despre ce s-a întâmplat”, a spus fotbalistul pentru FANATIK.

Vasili Hamutovski a câștigat două titluri de campion cu FCSB și o Cupa României cu Petrolul Ploiești. Fostul portar a jucat 31 de meciuri la naționala Belarusului și a câștigat titlul cu BATE Borisov ca jucător și apoi în 2018 ca antrenor cu portarii.

  • 50 de meciuri a jucat Vasili Hamutovski la FCSB

  • (P) Cota BETANO pentru FCSB: 3,15 este cota pentru ”1 și sub 2,5 goluri” la FCSB – FC Argeș. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT