News

Verificări la 500 de farmacii din România. Sunt vizate operațiunile cu medicamente ce conțin stupefiante

Peste 500 de farmacii din România vor fi vizitate în aceste zile de către inspectorii Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR).
26.09.2023 | 09:17
Verificari la 500 de farmacii din Romania Sunt vizate operatiunile cu medicamente ce contin stupefiante
Medicamentele pentru slăbit, sub lupa UE Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a transmis că va efectua controale în următoarea perioadă la peste 500 de farmacii care desfășoară operațiuni cu medicamente ce conțin Oxicodonă și Fentanyl, substanțe cunoscute în lumea întreagă în rândurile consumatorilor de droguri. La controale vor participa și inspectorii ANMDMR.

Verificări la 500 de farmacii din România

”Colaborarea cu instituțiile abilitate în desfășurarea anchetei referitoare la suspiciunea săvârșirii infracțiunilor de trafic sau consum ilicit de stupefiante este o prioritate a Ministerului Sănătății și a instituțiilor subordonate. Încă din data de 18 septembrie, inspectorii ANMDMR au început verificările privind respectarea legalității eliberării medicamentelor care conțin Oxicodonă și Fentanyl, conform DC News.

ADVERTISEMENT

Inspectorii au identificat, astfel, peste 500 de unități farmaceutice (farmacii) care efectuează operații cu aceste medicamente. Toate acestea vor fi inspectate în următoarea perioadă”, se precizează în comunicatul trimis de Ministerului Sănătății. Inspectorii vor să afle dacă farmaciile respectă legea și distrug medicamentele stupefiante și psihotrope, sau acestea ajung pe piața neagră a traficului de droguri.

”De asemenea, în baza planului anual de inspecții, Ministerul Sănătății a demarat acțiuni de inspecție, anterior anchetei în cauză, care vor continua în perioada următoare. Tematica acestor inspecții va fi extinsă, pentru a se asigura că toate etapele procesului de distrugere prevăzute de lege sunt respectate”, a mai transmis Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Totodată, reprezentanții Ministerului Sănătății au transmis că vor schimba legea în sensul că activitățile cu astfel de medicamente psihotrope și stupefiante vor fi reglementate mult mai strict. Pe 21 septembrie 2023, procurorii DIICOT și polițiștii de la Serviciul Antidrog au efectuat trei percheziții domiciliare în București.

Erau vizați aici mai mulți traficanți de droguri specializați tocmai în trafic de Oxicodonă și Fentanyl. Procurorii DIICOT au identificat astfel un angajat al unei farmacii care vindea astfel de droguri, în total peste 10.000 de comprimate conținând Fentanyl, 700 de comprimate de Oxicodonă, 1.200 de fiole de morfină, 380 de plasturi cu Fentanyl și comprimate de codeină.

ADVERTISEMENT

Fentanylul este un ”drog” relativ nou în țara noastră, fiind de fapt un medicament găsit în farmacii, un analgezic opioid sintetic utilizat ca anestezic general și în tratamentul durerilor cronice și severe. Este eliberat doar pe bază de rețetă specială pentru substanțe narcotice, însă este utilizat ilicit ca drog, adesea în asociere cu heroină sau cocaină.

De altfel, pe piața din SUA, în 2021 mai mulți americani au murit din cauza supradozelor de Fentanyl decât din accidente de mașină. Victimele sunt de obicei cetățeni cu venituri modeste care sunt dependenți de droguri și nu își permit să cumpere ”marfă” de calitate. În acest context se mulțumesc cu cocaină sau heroină de proastă calitate, înmulțite cu Fentanyl, care de cele mai multe ori cauzează supradoza.

ADVERTISEMENT

Conform specialiștilor, Fentanylul este un opioid sintetic de până la 100 de ori mai puternic decât morfina. Potrivit autorităților din SUA și unor foști traficanți de droguri intervievați de ABC News, dealerii de droguri cred adesea că pot atenua riscul pentru clienții lor măsurând Fentanylul cu atenție. Cu toate acestea, doar în SUA 100.000 de oameni mor anual de supradoză cu Fentanyl.

ADVERTISEMENT