News

Veste alarmantă de la Polul Nord. Ce au observat specialiștii pe imaginile surprinse de satelit

02.04.2021 | 12:22
Veste alarmanta de la Polul Nord Ce au observat specialistii pe imaginile surprinse de satelit
Veste alarmantă de la Polul Nord. Ce au observat specialiștii pe imaginile surprinse de satelit. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință oferă o veste alarmantă în ceea ce privește situația de la Polul Nord în contextul încălzirii globale tot mai accentuate. Imaginile surprinse de satelit arată un nivel extrem de scăzut al gradului de extindere al suprafeței înghețate din Marea Arctică.

Potrivit NASA, în primăvara lui 2021, gheața din zonă a atins întinderea maximă anuală în 21 martie și este similară cu nivelul din 2007. Este printre anii cu cel mai mic nivel de gheață dn zonă, aflându-se pe locul 7 în evidența sateliților americani.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, meteorologii au avertizat că dispariția gheții din această zonă, sub efectul încălzirii climei, contribuie în mod direct la apariția unor fenomene extreme în Europa, precum ninsori abundente, furtuni sau inundații.

Veste alarmantă de la Polul Nord. Imaginile observate de sateliții NASA

În 2021, suprafața maximă a suprafeței înghețate a atins un maxim de 14,77 milioane de kilometri pătrați. NASA informează că aceasta este cu 880.000 de kilometri pătrați sub media maximă din 1981 până în 2010, adică un echivalent cu lipsa unei suprafețe de gheață mai mari decât statele Texas și Florida combinate.

ADVERTISEMENT

Imaginile surprinse de sateliții americanilor din zona Polului Nord sunt edificatoare și arată cât de multă gheață a pierdut zona.

Această creșterea a cantității de gheață, care începe în toamnă și este continuată în timpul iernii, a fost întârziată în 2020 din cauza temperaturilor mai ridicate decât în mod obișnuit.

ADVERTISEMENT

Anual, după ce o parte a gheții se topește din cauza temperaturilor mai calde din timpul verii, aceasta se reface când încep anotimpurile mai reci.

Topirea gheții de la Marea Arctică, efecte pentru clima continentală

Zona din Marea Arctică de unde gheaţa dispare sub efectul încălzirii climei, contribuie în mod direct la ninsorile abundente din Europa, cum ar fi episodul glacial din 2018 supranumit ”Bestia din Est”, conform unui studiu publicat joi, relatează revista Nature.

ADVERTISEMENT

La acea dată, acest eveniment a paralizat o mare parte din nordul Europei în februarie şi martie 2018 și a provocat daune de peste un miliard de euro pe zi doar în Regatul Unit.

Concomitent cu încălzirea Arcticii, mai rapidă decât în restul planetei, vortexul polar, o zonă de aer rece şi presiune scăzută tipică polilor în timpul anotimpurilor reci, manifestă o tendinţă mai mare de deplasare spre sud.

Tot în 2018, una dintre cele mai vechi şi mai groase calote de gheaţă din regiunea Polului Nord a început să se dezintegreze, pentru prima dată în istorie.

ADVERTISEMENT
Tags: