News

Veste bună pentru românii care au luat credite de la IFN-uri. Dobânzile vor fi plafonate, legea a fost adoptată

Românii care au luat credite de la IFN-uri trebuie să știe că legea care plafonează dobânzile a fost adoptată, marți, 26 martie.
26.03.2024 | 23:42
Veste buna pentru romanii care au luat credite de la IFNuri Dobanzile vor fi plafonate legea a fost adoptata
Veste bună pentru românii care au luat credite de la IFN-uri. colaj Fanatik/ Hepta/pinterest
ADVERTISEMENT

Românii care au luat credite de la IFN-uri sau care intenționează să apeleze la aceste instituții primesc o veste bună. Legea care plafonează dobânzile a fost adoptată, marți, 26 martie, în Parlament.

Cetățenii care au luat credite de la IFN-uri pot solicita plafonarea dobânzilor

Proiectul a fost adoptat cu 172 de voturi “pentru”, 81 “împotrivă” şi trei abţineri. Potrivit președintelui Comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir legea se aplică și pentru creditele în derulare, însă doar la solicitarea consumatorilor.

ADVERTISEMENT

Actul normativ prevede aplicarea unor măsuri, prin intermediul cărora românii vor fi protejați în relația cu instituțiile financiare non-bancare (IFN), dar și cu societățile de recuperare a creanțelor.

De altfel, Daniel Zamfir a adăugat că scopul este acela ca „împrumutatul să nu ajungă să plătească mai mult decât dublul sumei”, potrivit Observator News. Inițiatorii legii mai spun că noile prevederi respectă recomandările CCR (Curtea Constituțională a României), prin urmare nu vor fi considerate neconstituționale.

ADVERTISEMENT

„Prezenta lege se aplică raporturilor juridice dintre consumatori, instituţiile financiare nebancare care acordă credite potrivit Legii nr.93/2009 privind instituţiile financiare nebancare şi entităţile care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe.

(…) Stabilind reguli de protecţie a consumatorilor contra dobânzilor excesive în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne”, se precizează în lege.

ADVERTISEMENT

Românii nu vor plăti mai mult decât dublul valorii totale a creditului

Astfel, în ceea ce privește creditele de consum de cel mult 5.000 de lei, costul total creditării nu poate fi peste 1% pe zi. Pentru cele cuprinse între 5.001 și 10.000 de lei, IFN-urile vor aplica o dobândă de maximum 0,8 % pe zi.

În cazul creditelor cuprinse între 10.001 lei și 25.000 lei, dobânda nu poate fi mai mare de 0,6% pe zi. Totodată, valoarea totală de rambursat nu poate fi mai mare decât dublul împrumutului.

ADVERTISEMENT

„Dacă nivelul DAE sau, după caz, al costului total al creditării pe zi şi/sau al valorii totale plătibile de către consumator sunt mai ridicate decât plafoanele stabilite, aceste niveluri vor fi reduse, în mod corespunzător, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie pe cale judecătorească, fie prin apelarea la o entitate de soluţionare alternativă a litigiilor”, se specifică în actul normativ.

 

ADVERTISEMENT
Tags: