News

Veste importantă pentru români. Se schimbă regulile de acordare a concediilor medicale. Noile reglementări, valabile de la 1 august

CNAS anunță noi reguli pentru acordarea concediilor medicale. Noile reglementări sunt valabile de la 1 august.
31.07.2021 | 12:21
Veste importanta pentru romani Se schimba regulile de acordare a concediilor medicale Noile reglementari valabile de la 1 august
ADVERTISEMENT

Guvernul Românie a decis modificarea regulilor de acordare a concediilor medicale. Decizia are la bază un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) privind modificarea şi completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.

CNAS anunță noi reguli pentru acordarea concediilor medicale. Noile reglementări, valabile de la 1 august

Noile modificări anunțate de CNAS vizează modul de acordare a concediilor medicale pentru bolile obișnuite. Astfel, noul mecanism prevede evaluarea stării de sănătate și monitorizarea pacienților de către medicii curanți, prin întocmirea unui plan de urmărire a evoluției bolii.

ADVERTISEMENT

Modificările arată că perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală va fi acordat în cel puțin două etape, pentru ca angajatul să aibă timp să se recupereze.

În acest context, medicul de familie va acorda în prima etapă un concediu medical de maxim 4 zile, cu încadrarea în limita maximă de 7 zile pentru fiecare episod de boală – 28 de zile pe an.

ADVERTISEMENT

Medicul specialist din ambulatoriu va acorda în prima etapă un concediu medical de maxim 15 zile, cu încadrarea în limita maximă de 30-31 zile pentru fiecare episod de boală – 90 de zile pe an.

”În situația în care asiguratul se află în imposibilitatea deplasării la cabinetul medical în vederea acordării concediului medical, medicul curant (medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu) poate acorda consultații la domiciliu sau la distanță.

ADVERTISEMENT

Dacă după acordarea primei etape a concediului medical asiguratul nu se mai prezintă pentru evaluarea stării de sănătate conform planului de urmărire a evoluției bolii, precum și în situația în care evoluția stării de sănătate a asiguratului este favorabilă ca urmare a respectării de către acesta a planului de urmărire a evoluției bolii, medicii curanți nu vor mai acorda concediu medical în continuare”, se arată pe site-ul CNAS.

Ce se întâmplă cu concediile medicale pentru maternitate și pentru îngrijirea copilului bolnav

Totodată, concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum şi în cazul riscului maternal, pot fi acordate într-o singură etapă, fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluţiei bolii.

ADVERTISEMENT

CNAS mai informează că se menţine prevederea conform căreia după expirarea concediului medical acordat la ieşirea din spital, în cazul în care starea sănătăţii persoanei asigurate nu permite reluarea activităţii, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical cu maximum 7 zile calendaristice pentru aceeaşi afecţiune fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluţiei bolii.

De la 1 august, asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copiilor cu afecţiuni grave în vârstă de până la 18 ani, nu până la 16 ani, cum a fost reglementat până la această dată.

CNAS mai precizează că persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deşi aceste condiţii erau cunoscute la momentul iniţierii deplasării şi care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizaţie suportată din FNUASS doar pentru o perioadă de 5 zile.

ADVERTISEMENT