News

Veste uriașă pentru România. Marele plan a fost pus în mișcare: vin miliarde de euro de la Comisia Europeană pentru aceste firme

Aceste firme din România vor primi miliarde de euro de la Comisia Europeană. Cine ar putea beneficia de ajutorul financiar
06.03.2024 | 21:32
Veste uriasa pentru Romania Marele plan a fost pus in miscare vin miliarde de euro de la Comisia Europeana pentru aceste firme
Miliarde de euro de la Comisia Europeană pentru aceste firme. Foto Unsplash
ADVERTISEMENT

Vin miliarde de euro de la Comisia Europeană pentru aceste firme din România. A fost aprobată o schemă de un ajutor de stat, potrivit unui anunț făcut, miercuri de reprezentanții CE. Ce companii au șansa de a primi acești bani?

Miliarde de euro de la Comisia Europeană pentru aceste firme

Vorbim de un ajutor financiar acordat țării noastre, în valoare de 3 miliarde de euro, cu scopul de a fi făcute investiții în energie eoliană și solară. Vizate sunt proiectele de construcție și exploatare a unor instalaţii noi de producere de energie electrică din surse solare fotovoltaice şi din surse eoliene onshore.

ADVERTISEMENT

„​Comisia a aprobat miercuri o schemă de ajutor de stat în valoare de 3 miliarde euro notificată de România, pentru investiții în energie eoliană și solară, cu scopul de a ajunge la o economie „zero net”.

Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar de criză și de tranziție pentru măsuri de ajutor de stat, adoptat de Comisie la 9 martie 2023 și modificat la 20 noiembrie 2023”, a anunțat Comisia Europeană, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Acesta a fost gândit pentru a încuraja măsurile de sprijin în domeniile „esențiale pentru accelerarea tranziţiei verzi şi reducerea dependenţei de combustibili”. Ce trebuie să știe producătorii de energie?

Cum va fi acordat ajutorul

Pentru oferirea ajutorului financiar vor fi organizate licitații competitive, luând forma unui contract bidirecțional pentru diferență. „Prețul de exercitare va fi stabilit prin procedurile de ofertare („pay-as-bid”, plată corespunzătoare prețului oferit), iar prețul de referință va fi calculat ca medie lunară ponderată în funcție de producție a prețului de piață al energiei electrice pe piețele pentru ziua următoare”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

În cazul în care prețul de referință va fi mai mic în comparație cu cel de exercitare, firmele vor avea posibilitatea de a beneficia de plăți egale cu diferența dintre cele două valori. Dacă prețul de referință este peste cel de exercitare, beneficiarul va achita diferența statului român.

De asemenea, beneficiarii trebuie să știe că această schemă va garanta un nivel minim de rentabilitate. Este important de menționat că ei nu vor fi supracompensați atunci când prețul de referință va fi mai amre decât cel de exercitare.

ADVERTISEMENT

Ajutorul va fi acordat până la data de 31 decembrie 2025. Va trebui să fie respectate anumite condiții cu scopul de a limita „denaturările nejustificate ale concurenţei”. Ajutorul face „obiectul unor garanții menite să asigure faptul că există suficienți participanți la procedura de licitație competitivă”, se mai arată în comunicatul CE.

 

ADVERTISEMENT
Tags: