Vești bune pentru pacienții cronici din România, o categorie, din păcate, extrem de numeroasă. Cum se pot testa aceștia rapid și gratuit, în cel mult 5 zile, în sistem ”monitor”.
Conform datelor oficiale, în România trăiesc în jur de 4-5 milioane de bolnavi cronici. Așadar, un sfert dintre cetățeni au boli cronice, iar majoritatea dintre ei își duc traiul de pe o zi pe alta cu teama legată de fondurile epuizate, dacă nu ajung la laborator în primele zile ale lunii.
Acești pacienți cronici, pentru care analizele periodice sunt vitale, trebuie să-și întrebe medicul de familie dacă au dreptul la trimiteri în sistem ”monitor”. Acesta este un tip special de prescripție. El poate include și explorări imagistice.
Pentru bolnavii cu afecțiuni grave, sistemul le oferă testări rapide și gratuite, în cel mult 5 zile. Dispare astfel coșmarul de a achita totul din buzunar, când găsesc fondurile de decontări epuizate la laborator.
În ultimii ani, mulți români au ajuns direct în spital, în stare gravă. S-au generat costuri uriașe. În consecință, Casa de Sănătate a ajuns la concluzia că este mai ieftin un sistem special de trimiteri, pentru cei mai bolnavi.
În aceste prescripții ”monitor” se încadrează cei care fac Covid și necesită îngrijiri în spital, pacienții cu cancer, diabet, boli de inimă, boli rare, neurologice și cerebrovasculare, notează Știrile ProTV.
Un rol decisiv în trimiterea prin sistem ”monitor” revine medicilor de familie. Aceștia sunt cei care semnează și ștampilează trimiterea tip – monitor. În etapa următoare, pacientul poate lua legătura cu un laborator aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Bolnavul explică ce fel de monitorizare dorește, pentru a fi chemat cât mai repede. E important de subliniat că, și în situația în care laboratorul a epuizat fondurile din contractul cu Casa, el e obligat să facă analizele. Ulterior, decontul va fi realizat printr-un act adițional al contractului inițial.
”De exemplu, la pacienții cărora le dăm anticoagulant, noi trebuie să le dozăm o anumită analiză. Și asta lunar. Pacienții ăștia niciodată nu prindeau fonduri și trebuiau să le facă cu plată. La început făceam doar post covid. Ordinul nu era foarte clar, și dacă nu e clar totdeauna ne temem de controale și de amenzi”, explică, Sandra Alexiu, medic de familie, pentru sursa citată.
Tot medicii de familie sunt cei care trebuie să aleagă pachetul de analize, ecografii sau RMN potrivit patologiei individului și trec sintagma ”monitor” urmata de cifra pachetului.