News

Vești oficiale pentru milioane de pensionari. Pensiile se schimbă de la 1 ianuarie 2024. Cine ia bani mai mulţi şi cine rămâne fără sume frumoase

Vești bune pentru pensionari, de la 1 ianuarie 2024. Milioane de pensii se recalculează, cele speciale vor fi impozitate
16.09.2023 | 17:03
Vesti oficiale pentru milioane de pensionari Pensiile se schimba de la 1 ianuarie 2024 Cine ia bani mai multi si cine ramane fara sume frumoase
Milioane de pensii vor fi recalculate, promit guvernanții / Foto: colaj, Inquam Photo
ADVERTISEMENT

Românii așteaptă cu interes noua lege privind sistemul public de pensii (Legea nr. 127/2019), care va aduce noi reguli începând de anul viitor. Subiectul este pe masa guvernanților care promit că legea va fi finalizată până în ianuarie 2024 pentru a fi pusă în aplicare.

Bătrânii României, categoria cea mai năpăstuită

Pensionarii sunt cea mai năpăstuită categorie socială din România post-decembristă. După o viață de muncă și lipsuri de tot felul, s-au trezit la bătrânețe în situația umilitoare de a nu-și putea asigura un trai decent. Majoritatea cu pensii mici, alții cu așa zisele „pensii nesimțite”.

ADVERTISEMENT

Ani de zile, guvernanții au jucat un ping-pong electoral cu bătrânii României, care s-au săturat de promisiuni și nu mai așteaptă nimic de la un stat firav, incapabil să-i protejeze social. Noua lege privind sistemul public de pensii a reaprins dezbaterile în societate.

Milioane de pensii, recalculate

Așteptată să intre „în pâine” anul viitor, ea va aduce la pachet reguli noi privind sistemul de pensii. Milioane de pensii vor fi recalculate, ideea principală fiind restabilirea echității pensiilor și eliminarea inegalităților din sistemul de pensii.

ADVERTISEMENT

Până atunci, se știe că majoritatea pensionarilor vor primi mai mulți bani de la stat, o decizie oficială însă lăsându-se așteptată.  Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu a declarat că dorește ca pensiile să se mărească diferențiat.

„E o lege prin care pensile se indexează cu inflația din anul precedent. Am făcut o excepţie anul trecut, că a fost o inflaţie mare raportată la inflaţia cu un an anterior, era 4% în comparaţie cu 13,5%. Nu va încălca nimeni legile. Vreau ca pensiile să se mărească diferenţiat, la unii poate cu 30%, la alții cu 5%, la unii cu 10%, în funcţie de venit”, a declarat premierul, potrivit Playtech.ro.

ADVERTISEMENT

Impozitarea pensiilor speciale

„Prin urmare, cele mai mari procente de creștere ar urma să fie aplicate pensionarilor cu veniturile cele mai mici, urmând ca procentul să scadă pe măsura creșterii veniturilor. Totuși, varianta nu e bătută-n cuie, ar putea fi posibilă și o creștere generalizată cu 14% a pensiilor la nivelul întregului sistem public”, notează sursa citată.

În ceea ce privește mult discutatele pensii speciale, ele vor fi reduse prin impozitare, a explicat ministrul de Finanțe, Marcel Boloș. „Impozitarea cu 20%-25% a pensiilor speciale, să zicem, dar procentul îl definim prin calcule de sustenabilitate pe care le facem. Comisia Europeană a cerut impozitare pe toată pensia. Până la urmă, Comisia are ultimul cuvânt în privinţa validării acestor procente.

ADVERTISEMENT

(…) Sunt bani pentru creşterea pensiilor, vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei. (…) În procente înseamnă că am luat în calcul o creştere a pensiilor cu aproximativ 14%, dar procentul final va fi anunţat de coaliţia de guvernare”, a spus Boloș.

Câciu: „Prioritatea este eliminarea inechităților”

La Antena3 CNN, Boloș a vorbit despre o majorare a tuturor pensiilor cu 14%. „Sunt bani pentru creșterea pensiilor, vor fi majorate cu minimum 16 miliarde de lei.  (…) În procente înseamnă că am luat în calcul o creștere a pensiilor cu aproximativ 14%, dar procentul final va fi anunțat de coaliția de guvernare”, a declarat el.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a comentat declarațiile lui Marcel Boloș cât și pe cele ale premierului Marcel Ciolacu, în legătură cu majorarea diferențiată a pensiilor.

”Îmi doresc, ca și anul trecut, ca pensiile să se majoreze diferențiat, la unii cu 30%, la unii cu 5%, la unii cu 10%, în funcție de venit”, a precizat Ciolacu.

”V-aș spune că ambele variante sunt valabile dintr-o anumită perspectivă, pentru că este un context la domnul Ministru de Finanțe, la domnul Boloș. A spus care va fi anvelopa pe care o să o avem la dispoziție, astfel încât să vină majorările de pensii. Nu a dat un procent.  

Așa cum am discutat și la Bruxelles, și așa cum a anunțat și domnul prim-ministru Marcel Ciolacu, și cum ne-am angajat în Guvern, noi vrem să venim cu noua lege a pensiilor până la sfârșitul acestui an. De aceea, de la 1 ianuarie 2024, să avem o nouă lege a pensiilor. 

Prioritatea este eliminarea inechităților. Dacă pensionarii suferă de ceva, de o nedreptate, este faptul că există pensii inegale la muncă egală. Și eu cred că acolo va fi prioritatea, și din ce știu doamna Ministru a Muncii deja are pe masă câteva elemente cu care a început discuțiile. 

Haideți să vedem, în primul rând, care va fi evaluarea făcută în baza discuțiilor pe noua lege a pensiilor”, a declarat Adrian Câciu.

 

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Euro 2024, dincolo de ce s-a văzut la televizor: dovada că „dictatura“ spaniolă...
Euro 2024, dincolo de ce s-a văzut la televizor: dovada că „dictatura“ spaniolă e la putere în fotbal ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Cadavrul din valiză, găsit în Vaslui: imagini-cheie surprinse pe camere. Ce se ştie...
Cadavrul din valiză, găsit în Vaslui: imagini-cheie surprinse pe camere. Ce se ştie despre bărbatul ucis
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
Românul cu pensie de 27.000 de lei pe lună. Mai ia și leafă...
Românul cu pensie de 27.000 de lei pe lună. Mai ia și leafă de la stat
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România...
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România a câștigat procesul de arbitraj pentru Roșia Montană
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat,...
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat, necunoscut de români