News

Vești proaste pentru milioane de angajați din România. Cine sunt cei care pierd 400 de lei din salariu

Noul pachet fiscal vine cu vești proaste pentru unele categorii de angajați. Riscă să piardă până la 400 de lei din salariu
22.09.2023 | 20:54
Vesti proaste pentru milioane de angajati din Romania Cine sunt cei care pierd 400 de lei din salariu
Eliminarea unor facilități fiscale va duce la scăderi de salarii Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Este vorba despre angajații din mai multe domenii de activitate pentru care până acum angajatorii nu plăteau contribuții la sănătate. Pentru aceste categorii de angajați, se elimină facilitățile fiscale acordate de guvern.

Milioane de angajați din România pierd 400 de lei din salariu

Astfel, prin noul pachet fiscal al Guvernului, care va intra în vigoare la 1 octombrie, nu vor mai fi scutiți de plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) angajații din construcții, din industria alimentară, dar și lucrătorii din sectorul agricol.

ADVERTISEMENT

Cum angajatorii vor plăti în plus către stat CASS-ul de 10%, care înseamnă circa 400 de lei lunar, este posibil ca salariile din aceste domenii să scadă cu această sumă, arată o analiză Antena 3 CNN.

Dacă asociațiile de pacienți susțin eliminarea acestor scutiri de la plata CASS, reprezentanții patronatelor din agricultură și construcții avertizează că măsura va duce la scăderea salariilor și pierderea potențialilor sau actualilor angajați.

ADVERTISEMENT

”Sănătatea costă și lipsa acestor bani nu face decât să ne amâne investigații, nouă, celor care plătim lună de lună asigurări de sănătate, să ne amâne investigații, să nu ne găsim medicamente, să nu găsim acea minimă calitate a vieții în spitale.

Este o discriminare la adresa cetățenilor prin aceste scutiri. Lucrurile s-au agravat, în acest moment sistemul de sănătate cred că nici nu mai poate fi reanimat”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, citat de TVR.

ADVERTISEMENT

Cine se opune măsurii

În favoarea eliminării acestor facilități se declară și ministrul finanțelor, care recunoaște că scutirile au creat dezechilibre în sistemul public de sănătate.

”Noi am acordat aceste facilități crezând dezechilibre în marile sisteme publice, de exemplu în Sănătate. 1.200.000 de angajați au ajuns să fie scutiți de la plata contribuției la asigurările sociale de sănătate, ceea ce nu este firesc. În orice stat din UE, toată lumea își plătește contribuția la asigurările sociale de sănătate. Se intră într-o normalitate”, a declarat Marcel Boloș.

ADVERTISEMENT

La polul opus se află reprezentanții patronatelor din construcții și agricultură. Aceștia susțin că măsura va face ca numărul muncitorilor și așa prea mică să scadă și mai mult.

”Agricultura nu face altceva decât să asigure securitatea alimentară a populației în România. Și în acest context în care ne aflăm astăzi există o penurie foarte mare de oameni care lucrează în Agricultură.

Oamenii ăștia trebuie plătiți, pentru că avem instrumente noi, de la mijloace de lucru foarte moderne, le trebuie instruiri, și este foarte greu pentru orice fermă să ia oameni, să-i instruiască, să-i pună în locul lor, să-i țină motivați.

O astfel de decizie ar îndepărta foarte mult din mediul rural, potențialul de oameni care ar dori să se implice în acest sector”, spune Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale.

ADVERTISEMENT
Tags:
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să...
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să îi ia fetele, după ce a fost aproape de moarte
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş...
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş întoarce...
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română