Life

Viciul care îți poate provoca un infarct sau accident vascular cerebral: ”E responsabil de 50% dintre decese”

Viciul pe care îl au mulți români și din cauza căruia pot suferi un infarct sau un accident vascular cerebral.
11.09.2022 | 16:09
Viciul care iti poate provoca un infarct sau accident vascular cerebral E responsabil de 50 dintre decese
Viciul care ne poate ucide. Sursa foto: doc.ro
ADVERTISEMENT

Viciile sunt adevărate capcane ale morții. Deși multe persoane sunt conștiente că se expun unui pericol, evită să scape de ele sau încearcă să facă acest lucru când este prea târziu.

Viciul care este ”de departe cel mai important factor de risc vascular”

Alcoolul și fumatul sunt cele mai întâlnite vicii. Acesta din urmă este chiar fatal, deoarece poate provoca brusc un infarct sau un accident vascular cerebral.

ADVERTISEMENT

Medicii spun că fumatul este responsabil de 50% dintre decese. Pas cu pas, acest obicei distruge arterele din organismul uman.

”Fumatul este de departe cel mai important factor de risc vascular. E responsabil de 50% dintre decesele, care ar putea fi prevenite de un pacient fumător”, a declarat pentru Protv dr. Florin Purcarea, medic primar cardiolog.

ADVERTISEMENT

Fumatul creează o ”bombă nucleară” în interiorul vaselor de sânge

Același medic explică modul cum acționează tutunul în corpul nostru. Fumul trece prin plămâni, ajunge direct în sânge și se așază pe foița internă a arterelor.

Ulterior, fumul de țigară produce oxidarea colesterolului, precum o bombă nucleară înăuntrul vaselor de sânge.

ADVERTISEMENT

”Fumatul oxidează acest LDL cholesterol, colesterolul rău. Este un proces chimic prin care colesterolul rău este transformat și receptat de către sistemul imunitar ca fiind ceva nociv.

Și începe o cascadă imunologică împotriva lui, a colesterolului oxidat și el este depus. De acolo începe un proces inflamator – placa de aterom.

ADVERTISEMENT

Când depunerea de colesterol e mare și apare și o cantitate mare de celule inflamatorii, placă sau vulnerabilă, cu atât mai mare riscul a tranforma această placă într-un cheag de sânge”, a mai explicat dr. Florin Purcarea.

Pe lângă acestea, fumatul blochează calciul să ajungă în organism, ceea ce ne face să avem un sistem imunitar scăzut și nu numai. Potrivit unui studiu al companiei Euromonitor, unu din cinci români fumează, dintre aceștia cei mai mulți fiind bărbații, într-un procent de 22%, iar femeile într-un procent de 18, 9 %.

ADVERTISEMENT
Tags: