News

Victorie în justiție pentru Laura Codruţa Kovesi. Dosarele deschise de procuroarea Adina Florea de la Secția Specială, clasate de Parchet

Laura Codruţa Kovesi obține o nouă victorie în justiție. Parchetul General a clasat dosarele deschise de procuroarea Adina Florea pe numele fostei șefe DNA.
02.05.2023 | 12:31
Victorie in justitie pentru Laura Codruta Kovesi Dosarele deschise de procuroarea Adina Florea de la Sectia Speciala clasate de Parchet
Laura Codruța Kovesi scapă de două dosare deschise de procuroarea Adina Florea de la Secția Specială. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, obține o nouă victorie în justiție. Ea scapă de două dosare deschise de procuroarea Adina Florea, cea care a condus Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Anunțul a fost făcut marți de Parchetul General.

Laura Codruța Kovesi, o nouă victorie în justiție. Scapă de două dosare deschise de procuroarea Adina Florea de la Secția Specială

În 2019, procuroarea Adina Florea, fosta șefă SIIJ, a pus-o sub acuzare pe Laura Codruţa Kovesi, pe atunci procuror-şef al DNA. Aceasta din urmă era acuzată pentru abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, în legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI, Nicolae Popa.

ADVERTISEMENT

Apoi, în 2020, un al doilea dosar era deschis de Secția Specială pe numele lui Kovesi. Urmărirea penală a acesteia a fost începută în dosarul procurorilor de la DNA Ploieşti Lucian Onea şi Mircea Negulescu. Fosta șefă DNA era acuzată că ar fi coordonat grupul infracţional organizat format din procurorii de la DNA Ploieşti.

Marți, 2 mai 2023, Parchetul General a anunțat, într-un comunicat de presă, că a clasat cele două dosare ale fostei șefe DNA. Ambele erau deschise de procuroarea Adina Florea de la Secția Specială.

ADVERTISEMENT

”Procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a PÎCCJ au dispus: 1. Clasarea cauzei faţă de un fost procuror general al PÎCCJ sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu, întrucât faptele nu există.

2. Clasarea cauzei cu privire la infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal, represiune nedreaptă, influenţarea declaraţiilor, fals intelectual uz de fals, constituirea unui grup infracţional organizat, favorizarea făptuitorului şi fals în declaraţii, întrucât faptele nu există”, a anunţat marţi Parchetul General.

ADVERTISEMENT

Procurorii de la Parchetul General, ultimatum primit de la ICCJ

Pe 18 ianuarie 2023, procurorii de la Parchetul General erau somați de ICCJ să finalizeze ancheta în dosarul în care fosta şefă a DNA era pusă sub acuzare de Secţia Specială, în legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI Nicolae Popa.

Laura Codruța Kovesi a iniţiat la acea vreme o nouă acţiune în instanţă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ea a solicitat judecătorilor să oblige procurorii de la Parchetul General să finalizeze dosarul deschis pe numele ei acum patru ani.

ADVERTISEMENT

ICCJ stabilea ”termen la data de 01 iunie 2023 până la care procurorul învestit urmează a finaliza dosarul, în condiţiile art. 327 din Codul de procedură penală, termen până la care nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului penal”.

ADVERTISEMENT