News

Victorie pentru Dreapta Unită la ICCJ. Instanța Supremă a validat constituirea alianței USR-PMP-Forța Dreptei

ICCJ a dat câștig de cauză Alianței Dreapta Unită în contestația contra deciziei BEC. ADU va fi prezentă pe buletinele de vot la europarlamentare și locale
19.03.2024 | 14:04
Victorie pentru Dreapta Unita la ICCJ Instanta Suprema a validat constituirea aliantei USRPMPForta Dreptei
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat constituirea Alianței Dreapta Unită Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis să anuleze decizia dată duminică de Biroul Electoral Central (BEC), validând astfel constituirea  alianței USR – PMP – Forța Dreptei (Alianța Dreapta Unită – ADU).

Victorie pentru Dreapta Unită la ICCJ

În urma deciziei ICCJ, care este definitivă, Alianța Dreapta Unită poate participa la alegerile europarlamentare și locale, au anunțat Cătălin Drulă și Eugen Tomac.

ADVERTISEMENT

”630/1/2024 – Admite contestaţia formulată de contestatorii Partidul Uniunea Salvaţi România, Partidul Mişcarea Populară şi Partidul Forţa Dreptei împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr. 1/D/17.03.2024, astfel cum a fost îndreptată prin Decizia Biroului Electoral Central nr. 1/D/18.03.2024.

Anulează Decizia Biroului Electoral Central nr. 1/D/17.03.2024, astfel cum a fost îndreptată prin Decizia Biroului Electoral Central nr. 1/D/18.03.2024.

ADVERTISEMENT

Admite Protocolul de constituire a alianței electorale – ,,Alianța Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei”. Definitivă. Pronunţată astăzi, 19 martie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, este minuta instanței supreme de marți.

”ICCJ ne-a dat dreptate și a constatat că decizia BEC de respingere a înscrierii protocolului alianței Dreapta Unită este un abuz, un atac direct la adresa democrației din România, o încercare de a împiedica Opoziția să participe la alegeri.

ADVERTISEMENT

Oricât de mare este disperarea regimului Iohannis, legile sunt clare. ICCJ a decis corect, la fel cum a făcut-o în 2019, când Dragnea și PSD au vrut să scoată USR de pe buletin.

Nu le-a mers nici atunci, nu le-a mers nici acum. Ne vedem la vot, pe 9 iunie”, a declarat Cătălin Drulă, președintele USR pentru G4Media.ro.

ADVERTISEMENT

”Mă bucur că au învins libertatea de asociere și democrația. În România nu este totul pierdut, avem dreptul să mergem către români și să le cerem încrederea pe 9 iunie. Dreapta Unită a revenit pe buletinul de vot, după ce PSD a încercat să ne elimine”, a declarat, la rândul său, Eugen Tomac, președintele PMP.

Cele trei formațiuni politice care alcătuiesc ADU, PMP, USR și Forța Dreptei, au contestat luni la ICCJ decizia BEC de respingere a protocolului Alianţei Dreapta Unită.

La solicitarea reprezentantului PSD, Biroul Electoral Central a decis duminică să respingă protocolul de constituire a alianţei electorale Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei pe motiv că Eugen Tomac nu apare în Registrul partidelor politice ca președinte al PMP.

ADVERTISEMENT