News

Video. Primul zbor pe Aeroportul Brașov. Un avion decolat de la București a aterizat la Ghimbav

Moment istoric la Brașov. Marți, 13 decembrie, a avut loc primul zbor pe aeroportul din estul Transilvaniei. Un avion decolat de la București a aterizat la Ghimbav.
13.12.2022 | 17:39
Video Primul zbor pe Aeroportul Brasov Un avion decolat de la Bucuresti a aterizat la Ghimbav
Un avion de calibrare, decolat de la Bucureşti, a aterizat pe Aeroportul Internațional din Brașov. Sursa foto:
ADVERTISEMENT

Momentul istoric programat a avea loc luni pe Aeroportul Internațional Brașov s-a amânat pentru marți. În această dimineață, pe pista aeroportului din Ghimbav a aterizat primul avion.

Un avion de calibrare, decolat de la Bucureşti, a aterizat pe Aeroportul Internațional din Brașov

La ora 10.15, de pe Aeroportul Băneasa din Bucureşti, a decolat primul avion către cel mai nou aeroport al țării. Aeronava a făcut mai multe ocoluri până să aterizeze la Braşov.

ADVERTISEMENT

Site-ul de specialitate flightradar24.com informează că avionul a aterizat pe Aeroportul Internaţional Braşov, marți, 13 decembrie, în jurul orei de 11.20.

Vorbim de un avion Beechcraft Super King Air, înmatriculat YR-CAA. Acesta are rolul de verifica echipamentele de radionavigaţie amplasate la sol.

ADVERTISEMENT

Președintele Consiliului Județean (CJ) Brașov a anunțat că astfel de zboruri de calibrare vor avea loc în fiecare zi până la efectuarea a 30 de ore, necesare pentru verificarea echipamentelor de radionavigație.

În toată această perioadă vor fi verificați, monitorizați şi evaluați din zbor parametrii mijloacelor de navigaţie aeriană, ai sistemelor de comunicaţii şi de supraveghere, în vederea autorizării echipamentelor de navigaţie aeriană ILS/DME, DVOR/DME, sisteme PAPI (indicativ vizual de pantă) ambele direcţii, balizaj luminos şi sistem luminos de apropiere ambele direcţii, notează newsbv.ro.

ADVERTISEMENT

O a doua etapă de verificări este programată pentru luna ianuarie a anului viitor. Va avea o durată similară, tot 30 de ore, şi va viza procedurile de zbor care în prezent sunt în etapa de codificare.

Aeroportul Internațional din Brașov, programat să fie inaugurat pe 15 iunie 2023

Aeroportul Braşov-Ghimbav, care este primul aeroport construit în ultimii 50 de ani, în România, ar putea fi inaugurat la mijlocul anului viitor.

ADVERTISEMENT

Vorbim de al treilea din punct de vedere al dimensiunii terminalului, după Aeroportul Henri Coandă din Capitală şi cel din Cluj – Napoca.

Pista noii construcții are o lungime de peste 2.800 de metri și permite aterizarea și decolarea oricărui tip de avion, cu excepția lui A380, pentru care trebuie un terminal special și o pistă mai lungă.

Investiția în Aeroportul Internațional Brașov se apropie de suma de 130 de milioane de euro, conform unor cifre publicate în presa locală.

ADVERTISEMENT
Tags: