News

Viktor Orban, frâna care oprește Ucraina pe drumul spre UE. Prietenul lui Putin îi ține ostatici pe cei 27

Viktor Orban sabotează UE din interior. Tovarășul lui Vladimir Putin cere revizuirea sprijinului european pentru Ucraina
01.12.2023 | 16:26
Viktor Orban frana care opreste Ucraina pe drumul spre UE Prietenul lui Putin ii tine ostatici pe cei 27
Mai degrabă să sară din barca UE, Viktor Orban subminează blocul comunitar din interior / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Summitul UE din această lună va decide calea europeană pentru Ucraina, mai exact dacă Kievul este pregătit să înceapă negocierile de aderare la blocul comunitar. Va fi, în egală măsură, un test decisiv pentru a vedea cât de departe va merge Ungaria lui Viktor Orban de a zădărnici sprijinul Bruxelles-ului pentru țara atacată de prietenul liderului de la Budapesta, Vladimir Putin.

Se prefigurează o criză politică majoră

Europenii sunt obișnuiți cu extremele lui Viktor Orban, dar acum diplomații sunt panicați de faptul că ostilitatea sa față de Ucraina este pe cale să împingă blocul comunitar peste o linie inacceptabilă și să arunce în aer coeziunea celor 27.

ADVERTISEMENT

Criza politică care se prefigurează este pe punctul de a se dezlănțui la summitul de la mijlocul lunii decembrie, când liderii UE vor lua o decizie istorică privind aderarea Ucrainei la clubul celor 27 de țări și vor încheia un acord bugetar cheie pentru a acorda un ajutor de 50 de miliarde de euro economiei de război a Kievului, aflată în criză.

Întâlnirea ar trebui să semnaleze Washingtonului că, în ciuda distragerii politice cauzate de războiul dintre Israel și Hamas, UE este pe deplin angajată față de Ucraina.

ADVERTISEMENT

Dar aceste speranțe riscă să fie contracarate de Viktor Orban, un lider autoritar, anti-european, care cultivă legături strânse cu dictatorul rus Vladimir Putin și care este considerat în general ca fiind cel care a subminat democrația și statul de drept în Ungaria, scrie Politico.

Ungaria cere revizuirea sprijinului pentru Kiev

Orban cere ca întregul proces politic și financiar să fie înghețat până când liderii vor fi de acord cu o revizuire totală a sprijinului UE pentru Kiev.

ADVERTISEMENT

Acest lucru le dă mari bătăi de cap liderilor UE. Deși Ungaria reprezintă doar 2% din populația UE, Orban poate ține blocul comunitar ostatic, deoarece este ținut să acționeze în unanimitate în privința marilor decizii strategice – cum ar fi inițierea negocierilor de aderare cu Ucraina.

Nu este nici pe departe prima dată când Orban pune piedici în roțile mecanismului UE. El a fost cel mai vocal oponent al sancțiunilor împotriva Rusiei încă de la anexarea Crimeei de către Putin, în 2014. Dar de data aceasta situație este diferită, au declarat diplomații și oficialii UE.

ADVERTISEMENT

„Ne îndreptăm spre o criză majoră”, a declarat un oficial UE, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta despre deliberările confidențiale. Un diplomat UE de rang înalt a avertizat că acesta ar putea deveni „unul dintre cele mai dificile Consilii Europene”.

Curtarea „omului-problemă”

Viktor Orban joacă un joc pe termen lung, a declarat Péter Krekó, director al Institutului Political Capital din Budapesta. „El a așteptat ca Europa să realizeze că nu este posibil să câștige războiul din Ucraina și că Kievul trebuie să facă concesii. (…) Acum, el simte că i-a sosit timpul, pentru că oboseala față de Ucraina crește în opinia publică din multe țări UE”.

În teorie, există o opțiune dură pe masă – una care ar scoate Ungaria din deciziile politice ale UE – dar țările consideră că aceasta este toxică din cauza precedentului pe care l-ar oferi în ceea ce privește dezbinarea și fragmentarea UE. Deocamdată, liderii europeni par să recurgă la abordarea lor obișnuită de curtare a „omului-problemă” al UE pentru a încerca să obțină un compromis.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a cărui sarcină este de a încheia înțelegeri între cei 27 de șefi de stat și de guvern, este cel care conduce această obținere a unui compromis. El s-a deplasat la Budapesta, la începutul acestei săptămâni, pentru o discuție intensă de două ore cu Orban. Deși întâlnirea nu s-a soldat cu un rezultat imediat, a fost utilă pentru a înțelege preocupările lui Orban, a declarat un alt oficial UE.

Dincolo de fondurile UE pentru Ungaria

Unii diplomați europeni interpretează amenințările liderului de la Budapesta ca pe o strategie de creștere a presiunii asupra Comisiei Europene, care reține 13 miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria, din cauza îngrijorărilor că țara nu respectă standardele UE privind statul de drept.

Alții au spus însă că este o greșeală de a rămâne aici și de nu a privi dincolo de bani. Viktor Orban pune de mult timp sub semnul întrebării strategia UE privind Ucraina, dar a fost în mare parte ignorat sau prezentat ca o marionetă a președintelui rus Vladimir Putin.

Din ce în ce mai mult, liderul partidului Fidesz a fost izolat la Bruxelles. Pacificatorii din trecut, cum a fost Angela Merkel sau alți susținători ai lui Orban din grupul Vișegrad – Slovacia, Polonia, Ungaria și Republica Cehă – nu mai sunt acum. Revenirea așteptată a lui Donald Tusk pentru Polonia, un lider pro-UE și antirus, nu va face decât să sporească statutul lui Orban de lider singuratic și sfidător la adresa UE.

„Nu mai este nimeni care să îl facă pe Orban să intre în panică”, a declarat un al treilea oficial UE. „El subminează acum blocul comunitar din interior”.

Cu armele pe masă

Pe măsură ce frustrarea crește, UE cântărește cum să facă față amenințărilor ungurești. Teoretic, Bruxelles-ul ar putea ieși la rampă și declanșa împotriva Ungariei așa-numita procedură a UE prevăzută la articolul 7, utilizată atunci când se consideră că o țară riscă să încalce valorile fundamentale ale blocului comunitar.

Procedura este uneori numită „opțiunea nucleară” a UE, deoarece prevede cea mai gravă sancțiune politică pe care blocul o poate impune unei țări membre – suspendarea dreptului de vot în ceea ce privește deciziile UE.

Din cauza acestor consecințe de mare amploare, există reticență în ceea ce privește declanșarea acestei opțiuni împotriva Ungariei. Atunci când liderii UE au introdus „sancțiuni diplomatice” împotriva Austriei în 2000, a doua zi după ce partidul liderului austriac de extremă dreapta, Jorg Haider, a intrat în coaliție, efectul s-a întors împotriva sa. Mulți austrieci au fost furioși din cauza interferenței UE, iar sentimentul antieuropean a crescut vertiginos.

Sancțiunile au fost ridicate mai târziu în același an. Există acum un sentiment larg răspândit la Bruxelles că declanșarea articolului 7 împotriva Ungariei ar putea crea o reacție similară la Budapesta, alimentând populismul și, pe termen lung, ar putea chiar declanșa un efect de bulgăre de zăpadă care să ducă la o ieșire neintenționată a Ungariei din bloc.

Bruxelles, în jurul cozii

Având în vedere aceste temeri, diplomații își dublează eforturile pentru a găsi modalități de a evita un veto maghiar. Una dintre opțiuni este de a împărți cele 50 de miliarde de euro din 2024-2027 pentru Ucraina în sume mai mici pe bază anuală, au declarat trei oficiali.

Dar criticii avertizează că această opțiune nu ar atinge obiectivul de a oferi o mai mare predictibilitate și certitudine finanțelor publice ucrainene aflate în dificultate.  De asemenea, ar trimite un semnal politic negativ: dacă UE nu își poate lua un angajament pe termen lung față de Ucraina, atunci cum poate cere SUA să facă același lucru?

Aceeași dilemă este valabilă și pentru ajutorul militar planificat de UE. Țările ar putea folosi acorduri bilaterale mai degrabă decât structurile UE, cum ar fi Facilitatea europeană pentru pace, pentru a trimite ajutor militar Ucrainei, ceea ce ar însemna, de fapt, blocarea Budapestei.

Totuși, acest lucru ar însemna că UE ca atare nu joacă nici un rol în furnizarea de arme, o recunoaștere a neputinței care este greu de înghițit și care dăunează unității UE față de Kiev.

Kievul spune că nu se abate de la drumul european

Este „evident” că îngrijorarea este în creștere în ceea ce privește sprijinul politic al UE pentru Ucraina, a declarat ministrul lituanian de Externe Gabrielius Landsbergis. „La început a fost vorba de Ungaria, acum, mai multe țări se îndoiesc că există o cale”.

Întrebat despre obiecțiile Ungariei, Ruslan Stefanchuk, președintele parlamentului ucrainean, a declarat : „Ucraina intră în Uniunea Europeană, Ucraina a urmat toate recomandările (…) Vreau să mă asigur că toate statele membre respectă progresul pe care l-am demonstrat”.

Rămâne o altă opțiune implicită, clasică pentru UE: să nu se ia în considerare și să se amâne deciziile cheie privind politica ucraineană până la începutul anului viitor. În afară de Ungaria, Berlinul se luptă, de asemenea, cu consecințele faptului că instanța supremă din Germania a eliminat 60 de miliarde de euro dintr-un fond pentru climă, creând astfel o gaură uriașă în bugetul său.

O astfel de întârziere ar duce, de asemenea, la narațiuni despre unitatea fracturată a UE, a declarat un alt diplomat UE. Dar „în lumea reală nu ar fi o problemă, deoarece bugetul UE este în regulă până în martie 2024”.

Alegerile europene complică situația

Dar pentru alții, câștigarea de timp este complicată. Europa se îndreaptă spre urne în iunie anul viitor, ceea ce îngreunează luarea deciziilor sensibile. „Apropierea de alegeri nu va face lucrurile mai ușoare”, a declarat cel de-al doilea oficial UE, subliniind în același timp că deciziile rapide sunt esențiale pentru Ucraina. „Pentru Zelenski, acest lucru este existențial pentru a menține moralul pe câmpul de luptă”.

Din ce în ce mai mult, Bruxelles-ul este îngrijorat și de jocul pe termen lung al lui Orban. Există un flux constant de atacuri venite de la Budapesta împotriva blocului comunitar, pe teme care variază de la deficitul democratic la războaie culturale pe tema politicii de migrație a UE.

Cel mai recent exemplu este o campanie publicitară eurosceptică agresivă, cu afișe care o vizează pe însăși președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Afișele o prezintă pe von der Leyen alături de Alexander Soros, fiul lui George Soros, președintele Open Society Foundations, cu următoarea frază: „Să nu jucăm pe melodia pe care o fluieră ei!”

„Nimeni nu se simte confortabil având în vedere ceea ce se întâmplă în Ungaria”, a declarat joi comisarul pentru buget, Johannes Hahn, în fața presei. „Este foarte greu de digerat având în vedere campania pe care o duce împotriva UE și împotriva președintelui Comisiei”, a adăugat el.

Viktor Orban, pe „vânturile schimbării”

Dar Viktor Orban pare mai degrabă dornic să deturneze UE din interior decât să sară din corabia europeană, așa cum a făcut Marea Britanie. De asemenea, el simte din ce în ce mai mult că vântul bate în pânzeler sale după rezultatele recente ale alegerilor din Slovacia și Olanda, a declarat Krekó, unde câștigătorii sunt pe aceeași lungime de undă cu el când vine vorba de Ucraina, migrație sau probleme de gen.

Premierul Ungariei s-a grăbit să îl felicite pe câștigătorul alegerilor din Olanda, Geert Wilders, vehement anti-UE, spunând că „vânturile schimbării sunt aici”.

„Orban joacă pe termen lung”, a declarat cel de-al treilea oficial UE. „Cu Wilders, cu încă unul sau doi lideri de extremă-dreapta în Europa și cu o potențială revenire a lui Trump, el ar putea fi în curând mai puțin izolat decât credem noi”.

 

ADVERTISEMENT