News

Viktor Orban, o nouă sfidare la adresa NATO și a Ucrainei. Înțelegere cu Rusia pentru construcția a două reactoare nucleare

Ungaria lui Viktor Orban, țară care nu a ratificat aderarea la NATO a Suediei și Finlandei și nici nu a oferit sprijin militar Ucrainei, a luat o nouă decizie sfidătoare
27.08.2022 | 17:26
Viktor Orban o noua sfidare la adresa NATO si a Ucrainei Intelegere cu Rusia pentru constructia a doua reactoare nucleare
Ungaria lui Orban, o nouă decizie în contrasens cu NATO. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În contextul în care energia nucleară nu este supusă regimului de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, Budapesta a decis construirea a două noi reactoare nucleare cu grupul rus Rosatom.

Viktor Orban, o nouă sfidare la adresa NATO

Autoritatea pentru Energie Atomică din Ungaria a acordat grupului rus Rosatom licență de construcţie pentru două noi reactoare la centrala atomică de la Paks, potrivit Reuters.

ADVERTISEMENT

Autoritatea pentru Energie Atomică din Ungaria anuțase joi seara pe site-ul său că actuala centrală nucleară de doi Gigawaţi de la Paks poate fi extinsă cu două noi reactoare, și că se află în aşteptarea noilor licenţe.

Rusia şi Ungaria au semnat contractul pentru construcţia a două noi unităţi la centrala nucleară de la Paks, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi, în luna decembrie a anului 2014, iar, conform calendarului inițial, construcția propriu-zisă ar fi urmat să înceapă în 2018, iar primul reactor să fie gata în 2025.

ADVERTISEMENT

Contractul cu grupul rus de stat Rosatom a fost acordat fără licitație, și a reprezentat în toată această perioadă un exemplu pe care criticii premierului Viktor Orban l-au oferit pentru a ilustra legăturile strânse dintre acesta și Vladimir Putin.

Proiectul a fost întârziat toți acești ani ca urmare a unei proceduri de evaluare derulată de către Uniunea Europeană privind modul de finanțare al investiției.

ADVERTISEMENT

Finanțare de zece miliarde de euro de la Moscova

Centrala nucleară de la Paks, situată la circa 100 de kilometri de Budapesta, a fost construită în anii ’80 de sovietici şi furnizează aproape 40% din necesarul de electricitate al Ungariei.

Proiectul este unul controversat, criticii susținând că pune Ungaria într-o poziție financiară și politică de dependență față de Rusia. Valoarea totală a proiectului este de circa 12 miliarde de euro, și este finanțat printr-un împrumut de 10 miliarde venit tot de la băncile de stat din Rusia.

ADVERTISEMENT

Finlanda, stat membru UE și viitor membru NATO, a anulat un contract similar cu Rusia ca urmare a invaziei declanșate asupra Ucrainei.

Ungaria în schimb, una dintre puținele țări care nu a oferit un sprijin militar Ucrainei, ba chiar premierul Viktor Orban a avut poziții apropiate de cele ale Rusiei, îndemnând Kievul la negocieri cu Vladimir Putin, a mers mai departe cu acest proiect, despre care a precizat că este necesar pentru independența sa energetică.

„Acesta este un pas mare, o bornă importantă. Acum putem trece la faza de construcție. În acest fel vom asigura securitatea energetică a Ungariei pe termen lung și vom proteja populația de creșterea prețurilor la energie”, a precizat, Péter Szijjártó, ministrul de externe ungar.

Acesta a precizat că o dată realistă pentru intrarea în funcțiune a celor două reactoare este 2030.

ADVERTISEMENT