News

Viktor Orban sfidează pandemia! De ce s-a jucat cu peste 60.000 fani Ungaria – Portugalia. Budapesta, singurul oraș cu zero restricții la EURO 2020

Pentru Viktor Orban, pandemia nu reprezintă niciun pericol. Astfel, meciul de la Budapesta dintre Ungaria și Portugalia s-a jucat cu peste 60.000 de spectatori
15.06.2021 | 19:40
Viktor Orban sfideaza pandemia De ce sa jucat cu peste 60000 fani Ungaria  Portugalia Budapesta singurul oras cu zero restrictii la EURO 2020
Viktor Orban sfideaza pandemia! De ce s-a jucat cu peste 60.000 fani Ungaria - Portugalia. Budapesta, singurul oras cu zero restrictii la EURO 2020
ADVERTISEMENT

Ungaria a găzduit marți Portugalia în fața a 61.000 de spectatori, un scenariu incredibil în plină pandemie

Oricine s-a pregătit să vadă Ungaria înfruntând Portugalia la Euro 2020 a fost străbătut de fiorul pe care îl poate genera doar un stadion plin până la refuz. Fabuloasa Puskas Arena a găzduit 61.000 de suporteri ai fotbalului, pe Cristiano Ronaldo și campionii europeni care și-au apărat titlul în fața țării gazdă la Budapesta.

Federația de fotbal maghiară a luat decizia de a-și umple până la refuz stadionul național pentru cele patru meciuri de la Euro 2020 pe baza programului ambițios de vaccinare al guvernului lor.

ADVERTISEMENT

5,3 milioane de maghiari, vaccinați cu cel puțin o doză

Se estimează că 5,3 milioane de persoane dintr-o populație de 9,8 milioane de oameni au fost vaccinate până la debutul europeanului de fotbal pe 11 iunie.

Viktor Orban, prim-ministrul populist de dreapta al Ungariei, a sfidat Uniunea Europeană și a decis să folosească vaccinurile disponibile din Rusia și China și a accelerat relaxarea măsurilor restrictive impuse de pandemie.

ADVERTISEMENT

Politica sa a generat entuziasm în capitala maghiară, care se pregătește să întâmpine vedetele Portugaliei, campioana europeană en titre, urmate de Franța, campioana mondială, în grupa F.

Creșterea numărului de cazuri de COVID-19 la începutul acestui an a dus numărul morților Ungariei aproape de 30.000 – una dintre cele mai mari rate de mortalitate pe cap de locuitor din lume – dar Orban, un fan pasionat al fotbalului, a susținut că vaccinul este o „vestă antiglonț” împotriva virusului.

ADVERTISEMENT

Viktor Orban a relaxat restricțiile înainte de euro, în special pentru maghiarii care dețin cardul național de imunitate, eliberat de Guvern celor vaccinați sau care s-au recuperat după infecția cu noul coronavirus și care au anticorpi pentru a lupta împotriva acestuia.

Oricine are dovada imunității poate participa la întâlniri în interior, poate mânca în interior la un restaurant sau poate vizita teatre, cinematografe și muzee. Programul de funcționare a fost prelungit până la ora 23:00, iar carantina pe timp de noapte începe la miezul nopții.

ADVERTISEMENT

Maghiarii care intră pe Puskas Arena pentru a vedea oricare dintre cele patru meciuri de la Euro 2020 vor trebui să poarte o brățară, pe care o pot ridica prezentând cardul național de imunitate înaintea partidei.

Tinerii sub 18 ani sunt scutiți dacă sunt însoțiți de un adult cu un card de imunitate.

50 de lire sterline pentru un test PCR la stadion

Fanii internaționali trebuie să prezinte un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore înainte de lovitura de începere a meciului sau dovada vaccinării complete dintr-o țară cu un acord reciproc cu Ungaria. Testele PCR sunt disponibile la stadion la un cost de aproximativ 50 de lire sterline.

Temperatura spectatorilor a fost măsurată la porțile de acces și deținătorii de bilete au fost nevoiți să sosească în fereastra alocată de 30 de minute. Au rămas de asemenea valabile recomandările de a purta mască, de a-și igieniza mâinile în mod regulat, precum și de a păstra o distanță de 1,5 metri față de alte persoane și de a evita contactul sau de a evita deplasările inutile în incinta stadionului .

Puskas Arena, deschisă în noiembrie 2019, a găzduit câteva meciuri din Liga Campionilor și Europa League forțate pe teritoriu neutru de regulile conflictuale de carantină din sezonul trecut. Liverpool, Manchester City și Tottenham au jucat acolo fără spectatori.

Vaccinurile utilizate de Ungaria

În ciuda dependenței Ungariei de vaccinurile produse de China și Rusia, experții au avertizat că este posibil ca acestea să nu fie fiabile. Oamenii de știință se tem că serurile chinezești – produse de firmele Sinopharm și Sinovac – lasă o proporție semnificativă din populație vulnerabilă la forme grave de boală.

Vaccinul Sputnik V din Rusia a avut rezultate bune în studii, ceea ce sugerează că este unul dintre cele mai eficiente seruri utilizate în prezent.

Dar oamenii de știință pun sub semnul întrebării datele despre acest vaccin, precizând că rezultatele studiilor timpurii au ridicat „mai multe îngrijorări” și au solicitat accesul la rezultatele inițiale ale cercetării pentru a investiga în detaliu afirmațiile.

Ungaria pune capăt campaniei de vaccinare în masă, după ce a imunizat aproape 55% din populație cu cel puțin o doză

Ungaria încheie campania de vaccinare în masă împotriva COVID-19, a anunțat la începutul acestei luni premierul Viktor Orban.

“Ungaria va trece de la vaccinarea în masă la un program individual mai lent: unele locuri de vaccinare vor fi menținute, iar cei care doresc vaccinarea vor primi acolo”, a spus el în tradiționalul său interviu săptămânal acordat radioului public MR1.

„Nu este rezonabil să menținem sistemul actual de vaccinare, care este extrem de împovărător atât pentru medici, cât și pentru spitale deopotrivă”, a mai spus el, citat de CGTN. „Până acum a fost responsabilitatea statului să facă programul de vaccinare să funcționeze bine, dar de acum înainte este o responsabilitate individuală”, a continuat premierul ungar.

Orban a mai spus la acel moment că 54% din populația maghiară a primit deja prima doză de vaccin și 38% ambele doze, adăugând că țara își va putea revaccina populația în eventualitatea unui viitor potențial val al pandemiei.

Guvernul nu are niciun plan imediat cu privire la vaccinarea copiilor, a spus el. În prezent, adolescenții cu vârsta peste 16 ani pot fi inoculați în Ungaria.

Viktor Orban sfidează pandemia! Budapesta e singurul oraș de la EURO 2020 unde se joacă cu stadionul arhiplin

Viktor Orban a surprins pe toată lumea după ce meciul de debut al naționalei Ungariei la EURO 2020 se va disputa în această seară chiar în fața campioanei europene en-titre cu casa închisă și fără măsuri de siguranță în plină pandemie. Acest lucru nu a fost riscat nici măcar de Rusia lui Vladimir Putin, chiar dacă președintele s-a declarat împotriva vaccinării în masă și a măsurilor de restricție.

De altfel, la Sankt-Petersburg meciurile se vor disputa doar cu 50% capacitate, adică un număr de 30.500 de fani, cât au fost prezenți la meciul dintre Rusia și Belgia, totuși cu mult peste celelalte zece stadioane din Europa care vor organiza meciuri la acest turneul final. Iată lista completă:

  • Amsterdam – 33% din capacitate: 16.000 de fani
  • Baku – 50% din capacitate: 31.000 de fani
  • București – 25% din capacitate: 13.000 de fani
  • Budapesta – 100% din capacitate: 61.000 de fani
  • Copenhaga – 45% din capacitate: 15.900 de fani
  • Glasgow – 25% din capacitate: 12.000 de fani
  • Londra – 22.500 de fani pe meci* pentru grupe, apoi numărul poate crește
  • Munchen – 20% din capacitate: 14.500 de fani
  • Roma – 25% din capacitate: 16.000 de fani
  • Sankt-Petersburg – 50% din capacitate: 30.500 de fani
  • Sevilia – 20% din capacitate: 20.000 de fani

Echipa națională a Ungariei revine la un turneu final după o pauză de cinci ani, iar fanii au împânzit străzile din Budapesta înainte de marele meci. Maghiarii s-au calificat ultima oară la Campionatul European din 2016, când au reușit cinci puncte într-o grupă cu Austria (2-0), Islanda (1-1) și adversara de astăzi, Portugalia (3-3). Ungaria a fost eliminată apoi de Belgia, care i-a administrat o înfrângere usturătoare, scor 4-0.

Suporterii Ungariei in centrul Budapestei, „Piata Eroilor”
Suporterii Ungariei in centrul Budapestei, „Piata Eroilor”.

Așadar, suporterii unguri s-au strâns în număr foarte mare în centrul orașului, de unde au plecat cântând în drum spre stadion, în timp ce restul vor urmări partida pe ecrane amplasate în diverse puncte din Budapesta, ori din baruri sau restaurante.

Suporterii maghiari au ajuns la portile de intrare ale stadionului Ferenc Puskas
Suporterii maghiari au ajuns la portile de intrare ale stadionului Ferenc Puskas.

Biletele s-au vândut în timp record, iar pe stadion se anunță o atmosferă incendiară, demnă de un meci la Campionatul European. Ultrașii maghiari și-au făcut „încălzirea” în centrul orașului și au utilizat din plin materiale pirotehnice și au cântat din toți rărunchii.

Cum s-a văzut Ungaria – Portugalia de pe stadion

Suporterii s-au bucurat din plin de posibilitatea de a vedea pe viu naționala, la meci asistând și un număr mare de fani veniți din Portugalia, care așteaptă prima victorie la EURO din partea lui Cristiano Ronaldo, care a făcut show la conferința de presă premergătoare partidei cu Ungaria.

Fanii portughezi prezenți pe stadionul din Budapesta, la meciul dintre Ungaria si Portugalia
Fanii portughezi prezenți pe stadionul din Budapesta, la meciul dintre Ungaria si Portugalia.

Atmosfera este una incendiară pe stadionul „Ferenc Puskas”, iar cei prezenți parcă au uitat definitiv de pandemia de COVID-19 care a paralizat Europa timp de mai bine de un an de zile.

Ungaria și Portugalia se află în așa numita „grupă a morții”, alături de Franța și Germania, care se vor întâlni de asemenea în această seară. Practic Ungaria va întâlni la Budapesta ultimele trei semifinaliste de la EURO 2016, fără starul lor, Dominik Szoboszlai, care a ratat acest turneu final din cauza unei accidentări.

Înainte de meci, UEFA a făcut o nouă gafă pe conturile de socializare, după ce au anunțat că meciul dintre Ungaria și Budapesta se va disputa la… Bucharest. De-a lungul timpului, au fost extrem de multe momente în care Budapesta, capitala Ungariei, a fost confundată cu București, capitala României. Spre exemplu, înainte de finala Europa League, mai mulți suporteri spanioli au aterizat la Budapesta, în loc să ajungă la București, unde se disputa finala Europa League dintre Atletico Madrid și Athletic Bilbao.

Meciul dintre Ungaria și Portugalia a stârnit reacții peste tot în Europa

Presa internațională a analizat pe larg ceea ce se întâmplă la Budapesta, la meciul dintre Ungaria și Portugalia care se dispută cu casa închisă, lucru fără precent de la această ediție a EURO 2020. Majoritatea fanilor s-au revoltat și cer și ei relaxarea măsurilor, pentru a putea umple stadioanele și celelalte 11 orașe-gazdă: „De ce Ungaria vs Portugalia se poate juca cu stadionul plin, în fața a 61.000 de spectatori, în ciuda pandemiei de COVID-19?”, se întreabă englezii de la Daily Sport.

Imaginile de pe stadionul „Ferenc Puskas” au făcut înconjurul lumii, iar acestea au devenit virale pe internet, fiind preluate de către toate trusturile de presă, de fani de pretutindeni, dar și de cei care s-au poziționat împotriva pandemiei de coronavirus și a vaccinării la scară largă.

  • 61.000 de spectatori au fost prezenți la meciul dintre Ungaria și Portugalia
  • 50% e procentul de spectatori cel mai ridicat pe restul stadioanelor de la EURO 2020, la Sankt-Petersburg
  • 4 meciuri va organiza Ungaria pe stadionul din Budapesta: 3 în grupe și 1 în optimi
  • 5.300.000 de oameni au fost vaccinați în Ungaria cu cel puțin o doză, adică 55% din populație
ADVERTISEMENT