Sport

Viorica Susanu, unul dintre simbolurile canotajului românesc! A câștigat patru titluri olimpice în carieră

Viorica Susanu este una dintre cele mai importante canotoare ale României. A participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, reușind să obțină patru medalii de aur.
18.06.2021 | 20:00
Viorica Susanu unul dintre simbolurile canotajului romanesc A castigat patru titluri olimpice in cariera
Viorica Susanu și Georgeta Andrunache
ADVERTISEMENT

Episodul 84 din seria “Olimpicii României” are în prim plan unul dintre simbolurile canotajului românesc. Viorica Susanu a participat la patru ediții ale Jocurilor Olimpice, reușind să câștige cinci medalii, dintre care patru de aur.

Viorica Susanu, unul dintre simbolurile canotajului românesc! A participat la cinci ediții ale JO

Canotajul românesc a adus de-a lungul timpului 38 de medalii pentru delegația României. Dintre acestea, la cinci dintre ele a contribuit Viorica Susanu. S-a născut pe 29 octombrie 1975 în Galați și primul mare rezultat al carierei a venit la 22 de ani, devenind campioană mondială cu echipajul de 8+1 al României în anul 1997 la Lac d’Aiguebelette.

ADVERTISEMENT

A participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, pentru prima dată la Atlanta 1996. Atunci a obținut un loc 10 alături de echipajul de patru vâsle, dar experiența Jocurilor din Statele Unite avea să o ajute la celelalte ediții.

Primul titlu olimpic, cu echipajul de 8+1 de la Sydney!

Primul titlu olimpic a venit în 2000 la Sydney. Echipajul de 8+1 al României a reușit să câștige aurul la finalul unei curse dominată în fața Olandei și Canadei. România și-a asigurat o marjă de 3 secunde față de echipajul Olandei.

ADVERTISEMENT

La Atena, Viorica Susanu a reușit cea mai de succes participare la Jocurile Olimpice. Avea să câștige două titluri olimpice. Primul, alături de echipajul de 8+1 care și-a păstrat titlul obținut la Sydney. De această dată în fața Statelor Unite și Olandei.

Echipajul de 8+1 al României de la Atena
Echipajul de 8+1 al României de la Atena

A dominat proba de dublu rame alături de Georgeta Andrunache

Al doilea titlu olimpic a venit în proba de dublu rame, la care a participat alături de Georgeta Andrunache. Echipajul din România a câștigat titlul olimpic după ce le-au depășit pe cele ale Marii Britanii și Belarusului.

ADVERTISEMENT
Viorica Susanu şi Georgeta Andrunache
Viorica Susanu şi Georgeta Andrunache

Ediția Beijing 2008 a venit cu un nou aur olimpic, dar și o medalie de bronz. Alături de Georgeta Andrunache au reeditat succesul de la Atena și au adus încă un aur la dublu rame, depășind China și Belarus.

Echipajul de 8+1 de la Beijing
Echipajul de 8+1 de la Beijing

“Am rămas prietene şi îmi doresc să rămânem aşa veşnic”

Într-un interviu acordat pentru FANATIK, Georgeta Andrunache a spus că prietenia cu Viorica Susanu a rămas și după încheierea activități sportive: “Cu Viorica Susanu de exemplu, fetele au crescut la aceeaşi grădiniţă, la aceeaşi şcoală, am rămas în acelaşi birou. Am rămas prietene şi îmi doresc să rămânem aşa veşnic.”

ADVERTISEMENT

În proba de 8+1 de la Beijing, echipajul României a reușit să câștige medalia de bronz. Echipajul Statelor Unite a fost cel mai puternic la această ediție reușind aurul olimpic, fiind urmată de Olanda și România.

Ediția de la Londra, ultima din cariera Vioricăi Susanu!

Viorica Susanu a revenit și la Jocurile Olimpice de la Londra unde a participat alături de Georgeta Andrunache în proba de dublu rame. După două titluri olimpice, cele două canotoare au încheiat finala pe locul 5.

Pe lângă cele cinci medalii obținute la Jocurile Olimpice, Viorica Susanu și-a încununat cariera cu două titluri europene și 11 medalii mondiale, dintre care cinci de aur. Și-a anunțat retragerea din activitate în 2012.

A devenit instructor sportiv la CS Dinamo pentru a coordona secțiile de kaiac-canoe, natație, tir și gimnastică. În anul 2008 a primit Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler.

  • 45 de ani are Viorica Susanu
  • 5 medalii olimpice a câștigat canotoarea în carieră

 

ADVERTISEMENT