Sporturi

Viorica Viscopoleanu, record mondial la JO din Mexic! A „sărit” peste sărăcie și pierderea timpurie a părinților

11.02.2021 | 21:00
Viorica Viscopoleanu record mondial la JO din Mexic A sarit peste saracie si pierderea timpurie a parintilor
ADVERTISEMENT

Viorica Viscopoleanu este prima campioană olimpică din istoria României la săritura în lungime. Atleta a avut o săritură de record mondial la JO din Mexic în 1968, care i-a adus aurul. În episodul 21 al seriei “Olimpicii României” descoperim performanețele reușite de atleta născută în Bucovina. 

Viorica Viscopoleanu, copilărie cu multe necazuri! A fost nevoită să se mute în București la o vârstă fragedă

S-a născut pe data de 8 august 1939 în localitatea Storojineț, din Bucovina. Astăzi localitatea este pe teritoriul Ucrainei, la acea vreme făcea parte din Regatul României. Însă, copilăria a fost una dificilă și de mică a fost nevoită să se mute la București, după cum scrie Horia Alexandrescu în cartea “Aur olimpic românesc”:

ADVERTISEMENT

„ Anii grei ai războiului și pierderea timpurie a părinților au obligat-o să vină la București, lângă bunicii care aveau să-i fie mamă și tată, crescând-o cu blândețe și bunătate, dar în sărăcia și nevoile acelor vremuri.

O păpușă de cârpă, o casă rece, scuturată din temelii de suflul bombardamentelor, o străduță întunecoasă și o farfurie de pământ – mereu aceeași – sunt amintirile din copilările ale Vioricăi”. 

ADVERTISEMENT

Așteptări mari de la Jocurile Olimpice de la Tokyo unde a obținut doar locul 5!

Marea dragoste a Vioricăi era baletul și în școală a practicat și voleiul, gimnastica şi mai apoi atletismul. A participat în probele de cros și la un antrenament a vrut să încerce și săritura în lungime, probă la care a rămas și unde avea să scrie istorie.

La 19 ani avea să îl întâlnească și pe cel care avea să îi fie soț, Viorel Viscopoleanu, atlet care practica proba de triplu salt. Prima competiție internațională la care a participat a fost Balcaniada din 1957. A avansat rapid printre cele mai bune săritoare din lume și avea așteptări mari de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 1964 când se apropiase la 16 centimetri de recordul mondial.

ADVERTISEMENT

Avea să încheie abia pe locul cinci la Tokyo, însă patru ani mai târziu a avut o nouă șansă, la Mexico City. Piciorul îi șchiopăta, însă avea să obțină calificarea în finală după ce a trecut baremul de 6,35 m din prima săritură: 6.48.

Viorica Viscopoleanu, record mondial la JO din Mexic! A sărit peste sărăcie și pierderea timpurie a părinților
Viorica Viscopoleanu, record mondial la JO din Mexic! A sărit peste sărăcie și pierderea timpurie a părinților

Record mondial la Mexico City: 6,82: “M-am accidentat la un antrenament dinainte și am avut oarecare emoții pentru concurs”

În finală a dat totul în prima săritură. A plutit până la 6,82 metri, o săritură uluitoare prin care corecta recordul mondial. Concursul era câștigat pentru că nimeni nu reușea să se apropie de performanța româncei. Sheila Sherwood a câștigat medalia de argint sărind cu 20 de centimetri mai puțin:

ADVERTISEMENT

„M-am accidentat la un antrenament dinainte și am avut oarecare emoții pentru concurs. Stabilisem cu antrenorul Ioan Soter să fac prima săritură foarte sigur, iar cea de-a doua urma să fie pentru rezultat.

Mergând însă decisă din prima și nu foarte preocupată de performanța în sine, am realizat tocmai atunci cel mai bun rezultat”, a povestit Viorica Viscopoleanu în cartea “Olimpiada mexicană” a lui Ilie Goga și Emanuel Valeriu.

A devenit antrenoare după retragerea din activitate!

Cariera ei a continuat până în 1976. Pe plan internațional a câștigat o medalie de aur la Europenele de la Viena, în 1970, argint la Europenele de la Atena din 1969 și bronz la Europenele de la Sofia, din 1962.

După ce și-a încheiat cariera de sportivă a devenit antrenoare. Ajunsă la 81 de ani, Viorica Viscopoleanu trăiește în București. Ca o coincidență, baremul de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo este de 6,82 metri. România le are calificate în proba de săritura în lungime pe Alina Rotaru și Florentina Iușco.

Viorica Viscopoleanu, record mondial la JO din Mexic! A sărit peste sărăcie și pierderea timpurie a părinților
Viorica Viscopoleanu, la vârsta de 80 de ani. Sursa foto: FRA.ro
  • 7,52 metri este recordul mondial la săritura în lungime, deținut din 1988 de rusoaica Galina Chistyakova
  • 2 titluri olimpice are România la săritura în lungime: Viorica Viscopoleanu și Anișoara Cușmir 
ADVERTISEMENT